ΠεριοχήΥποπεριοχή “Χελώνες”, αμπελουργική ζώνη “Αμυνταίου”, Π.Γ.Ε.Φλώρινα

Ποικιλία: Μαλαγουζιά

Μαλαγουζιά, μια ποικιλία που το δυνατό της σημείο είναι η υψηλή αρωματική της ένταση, αλλά αδυνατεί στο γεγονός ότι διαθέτει μέτρια οξύτητα και σώμα, μια από τις πλέον γνωστές ποικιλίες της επικράτειας – με παγκόσμια πλέον αναγνώριση – δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Ή μήπως όχι;

Η ποικιλία λόγω του success story  που προέκυψε από την εμπορική της επιτυχία και  την ευρεία αποδοχή της από το καταναλωτικό κοινό, είναι μια από τις πλέον “ταλαιπωρημένες” της επικράτειας με την έννοια, ότι διαδόθηκε “άναρχα”, καλλιεργήθηκε σε ακατάλληλα αμπελοτόπια και οινοποιήθηκε λάθος.

Επιπλέον, λόγω της πίεσης της αγοράς που δέχονται οι πλέον δημοφιλείς παραγωγοί της ποικιλίας, προκειμένου να διαθέσουν άμεσα το καινούργιο κρασί τους κάθε νέα σεζόν, στην πλειοψηφία του αυτό καταναλώνεται σχετικά γρήγορα, όταν ακόμα διατηρεί έστω και εμφιαλωμένο τα αρώματα που προέκυψαν από την διαδικασία της οινοποίησης. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι σπανίως  έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ένα τέτοιο προϊόν, όντας περισσότερο ώριμο και κατασταλαγμένο.

Το κρασί της δοκιμής μας προέρχεται από την ορεινή αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου, σε υψόμετρο 640 μέτρων, όχι μακριά από το πρότυπο της ορεινής Ναυπακτίας, από όπου και προέρχεται η ποικιλία. Το υψόμετρο και το ιδιαίτερο οικοσύστημα της περιοχής, βοηθάνε έτσι ώστε η ποικιλία να διατηρήσει ικανά επίπεδα οξύτητας, που θα προσδώσει στα κρασιά φρεσκάδα και συνθήκες υγιής τεχνολογικά ωρίμανσης του καρπού, που θα ενισχύσουν τα λοιπά οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

Ένα ώριμο – πλέον –  για τα δεδομένα της ποικιλίας κρασί, μετά από 1 plus χρόνο από την κυκλοφορία του στην αγορά, έχει αρχίσει να δείχνει την κλάση και την φινέτσα του.

Χρώμα ωχρό λεμόνι. Μύτη μέτριας (+) αρωματικής έντασης, όπου οι τυπικές ανθικές και βοτανικές νότες της ποικιλίας έχουν παραχωρήσει την θέση τους σε περισσότερο ευδιάκριτα  φρουτώδη αρώματα από φθινοπωρινά μήλα και αχλάδια, νότες από ξύσμα lime, φυτικά αρώματα μπιζελιών, πράσινης πιπεριάς  και μπαχαρικές νύξεις από τζίντζερ και λευκό πιπέρι. Εμφανώς εξελιγμένη μύτη, αλλά χωρίς ίχνη κόπωσης.

Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα μέτρια (+), σώμα μέτριο, με κρεμμώδη υφή, αλκοόλ μέτριο και αρωματική ένταση μέτρια (+).  Στο στόμα διακρίνουμε αιθέρια έλαια από αγιόκλημα, πράσινα ώριμα φρούτα, lime, λεμόνι σε συνδυασμό με βοτανικές νότες μέντας και δυόσμου που περικλείονται από ένα ορυκτό πλαίσιο κιμωλίας.

Η επίγευση είναι μέτριας (+) διάρκειας.

Ευεργετικός, ο έστω και ελάχιστος χρόνος που πέρασε, προσέδωσε στο κρασί επιπλέον πολυπλοκότητα. Θα είναι ακμαίο για να το απολαύσετε (εάν το πετύχετε) για τουλάχιστον ακόμα έναν χρόνο. Έως τότε μπορείτε να συνοδεύσετε με αυτό  ποικιλίες από λευκά ή κρεμμώδη φρέσκα τυριά που χαρακτηρίζονται από όξινο χαρακτήρα, σαλάτες πράσινες με κοτόπουλο ή ψάρια όπως σολωμός ή πεσκανδρίτσα ή φιλέτο πέρκας. Για τους περισσότερο τολμηρούς πιάτα της ινδικής κουζίνας με βάση το κοτόπουλο ή το ψάρι πλούσια με σάλτσες κάρυ ή γκαράμ μασάλα.Αλκοόλ: 13% abv.  Καλύτερο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Τιμή: 11,70 ευρώ

Βαθμολογία: 17 / 20 (Jancis Robinson Points Scale)

 

Δοκίμασε ο Δημήτρης Σιώτας

ΠΗΓΗ