Είτε δοκιμάζετε κρασί στον αέρα ή κάτω από την γη, σίγουρα είναι μια διασκεδαστική, ασυνήθιστη εμπειρία. Πώς θα ήταν αν ο οινοτουρισμός ήταν γεμάτος εκπλήξεις; Όταν το κρασί ανακαλύπτεται μέσα από μια ασυνήθιστη εμπειρία, συνδυάζεται με αξέχαστες αναμνήσεις.

 

Μια ασυνήθιστη γευσιγνωσία κρασιού κάτω από τη γη

Ο Raphael Pommier είναι ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα Domaine de Cousignac, στο Ardèche. Έχει μια συγκεκριμένη τεχνική για να τελειοποιήσει το κρασί του: παλαιώνει τις φιάλες του σε μια σπηλιά. Τοποθετεί  το πολύτιμο κρασί του 80 μέτρα κάτω από την γη, στο σπήλαιο του Saint-Marcel-d’Ardèche. Το υπόγειο σπήλαιο προσφέρει στην πραγματικότητα βέλτιστες συνθήκες ωρίμανσης καθώς είναι απόλυτα σκοτεινό, έχει σταθερή θερμοκρασία 14 ° C και υγρασία 90%.

Μόνος του κάτω από τη γη, ο Raphael Pommier βρήκε μια τρελή ιδέα. Να φέρει τους λάτρεις του κρασιού να δοκιμάσουν το κρασί του απευθείας στο σπήλαιο Grotte de Saint-Marcel-d’Ardèche! Με την οικειότητα του ασβεστολιθικού υπεδάφους, στο σταυροδρόμι του Ροδανού και Vivarais, ο Raphaël Pommier προτείνει SpéléOenologie [Σπηλαιοοινολογία] στους επισκέπτες του! Ο τελευταίος κατεβαίνει στη σπηλιά για να δοκιμάσει το κρασί του “Vinolithic”. Αυτό το βιολογικό κρασί côtes-du-rhône έχει τελειοποιηθεί παλαιώνοντας για 6 μήνες έως ένα χρόνο σε αυτό το σπήλαιο. Συνίσταται για όσους αναζητούν μοναδικές γευστικές εμπειρίες, πρόσβαση σε έναν τόπο με ασυνήθιστη σιωπή και υγρασία και επίσκεψη στα “βάθη” ενός terroir! Προφανώς, κάθε επισκέπτης είναι εξοπλισμένος με συγκεκριμένες στολές, προβολείς, λουριά, σχοινιά και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας. Η ξενάγηση έχει διάρκεια δυόμιση ώρες και στοιχίζει 59€ για ενήλικες άνω των 7 ετών. Για τους λιγότερο περιπετειώδεις, ο αμπελώνας Notre-Dame de Cousignac προσφέρει επίσης «παραδοσιακές» επιφανειακές γευσιγνωσίες όπως την Vélœnologie που αφορά μια διαδρομή δύο ωρών με ποδήλατα στους βιολογικούς αμπελώνες και γευσιγνωσίες.

 

Art and Vine, μια όμορφη εμπειρία 2 σε 1

Το Chateau Smith Haut Lafitte προσφέρει εξαιρετικά wine Spas. Οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να αναπτύσσουν την προσφορά του οινοτουρισμού με αυτήν την επίσκεψη «Art et Vigne». Η διαδρομή ξεκινά από τη μέση των αμπελώνων του Μπορντό. Βρίσκεστε σε έναν παρόμοιο κόσμο με αυτόν της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, αντιμετωπίζοντας το γιγαντιαίο λαγουδάκι που μόλις συναντήσατε. Ένα μικρό σημάδι σας λέει την ιστορία του αγάλματος και γιατί τοποθετήθηκε εκεί.

Λοιπόν, δεν είναι κουνέλι, είναι λαγός. Οι αμπελουργοί φοβούνται την όρεξη του κουνελιού στα αμπέλια τους, προτιμώντας τον λαγό, γιατί τα κουνέλια φοβούνται τους λαγούς. Έτσι, ξεκινάει ο σουρεαλιστικός περίπατος στη μέση των σειρών του cabernet, από τα μυστικά ενός μνημειακού αγάλματος στο άλλο. Ο περίπατος καταλήγει με μια επάξια δοκιμή στο κελάρι του κάστρου.

 

Ο αμπελώνας που εξερευνάται με αερόστατο

Αν έχετε κουραστεί να κάνετε περιηγήσεις με τα πόδια, τότε απλώς πηγαίνετε για ένα παραδεισένιο διάλειμμα στο Saint-Émilion.

 

Για να πετάξει, ένα μπαλόνι ζεστού αέρα χρειάζεται σταθερό αέρα, όταν η γη δεν στέλνει τον ζεστό αέρα στον ουρανό, δημιουργώντας αναταράξεις. Έτσι, οι πτήσεις πραγματοποιούνται την αυγή ή δύο ώρες πριν από το ηλιοβασίλεμα, το οποίο σας δίνει υπέροχη θέα, για να απολαύσετε με ένα ποτήρι κρασί! Για 2 έως 4 άτομα, το La Ferme du Ciel προσφέρει τέτοιες περιηγήσεις πάνω από τους αμπελώνες του Μπορντό, εξασφαλίζοντας μια μοναδική και ποιητική θέα προς τα κάτω κάστρα. Υπάρχουν δυο τύπου διαδρομών, α) «αμπελώνας» και β) «Grand Cru». Και στα δυο, ο οδηγός θα σας παραλάβει στο μέρος όπου μένετε και μπορείτε να παρακολουθήσετε και το φούσκωμα του μπαλονιού. Με την πρώτη επιλογή, μπορείτε να απολαύσετε ένα πικνίκ στην ύπαιθρο με τοπικά προϊόντα στη συνέχεια, σε συνδυασμό με ένα ποτήρι κρασί Saint-Émilion. Με τη δεύτερη επιλογή, μπορείτε να απολαύσετε τη γευσιγνωσία κατά τη διάρκεια της πτήσης!

 

Διανυκτέρευση σε ένα βαρέλι κρασιού

Πορτογαλία: Σ΄ αυτό το Οινοποιείο Μπορείς Να Κοιμηθείς Σε Τεράστια Βαρέλια Κρασιού – oinos (krasiagr.com)

Το Chai du Vignoble Marchais θα σας κάνει να νιώσετε σαν ένα κρασί σε ζύμωση. Στην καρδιά αυτού του αμπελώνα της περιοχής του Λίγηρα, προσκαλείστε να κατανοήσετε τις πρακτικές οινοποιών και εκτός από το να απολαύσετε την επίσκεψη, μπορείτε να τελειώσετε τη βραδιά με μια διανυκτέρευση επί τόπου, δηλαδή να κοιμηθείτε σε βαρέλι! Το βαρέλι είναι σύμβολο παράδοσης και τεχνογνωσίας οινοποίησης. Στο εσωτερικό, αισθάνεστε την ιδιαίτερη μυρωδιά του και ακούτε τους άτυπους ήχους, περνώντας  ένα βράδυ όσο πιο κοντά στον αμπελώνα θα μπορούσατε ποτέ να είστε. Βρείτε εδώ τα 4 βαρέλια του Phillipe στο Thouaré-Sur-Loire.

Αυτή η συνολική εμπειρία κρασιού προσφέρεται επίσης και πιο νότια. Στο Château Bonhoste, στο Saint-Jean-de-Blaignac στο Gironde, μπορείτε να απολαύσετε τη νύχτα σε έναν άλλο τύπο βαρελιών. Βρείτε εδώ τα 2 ‘κρασοβάρελα’ της οικογένειας Fournier στα οποία μπορείτε να κοιμηθείτε.

Διαβάστε σχετικά: Πως θα αυξήσετε τον οινοτουρισμό στην περιοχή σας: 12 δημοφιλείς πρακτικές παγκοσμίως

πηγή: winalist.com

ΠΗΓΗ