Περιοχή:  Pauillac, Médoc, Bordeaux, Γαλλία

Ποικιλία: 86.5% Cabernet Sauvignon, 13.5% Merlot

Το Chateau Lafite Rothschild για πολλούς, είναι το καλύτερο κρασί Bordeaux στην appellation. Θεωρείται επίσης ως ένα από τα πιο διάσημα, καθώς και τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο.

Ο αμπελώνας 112 εκταρίων του Chateau Lafite Rothschild είναι φυτεμένος με 70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 3% Cabernet Franc και 2% Petit Verdot.

Ενώ το Cabernet Sauvignon έχει παραμείνει στο 70%, σήμερα, υπάρχει λίγο περισσότερο Merlot, λιγότερο Cabernet Franc ενώ το Petit Verdot έχει προστεθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το κτήμα βρίσκεται στα βόρεια της ονομασίας προέλευσης Pauillac. Μόνο το μικρό ποταμάκι  Jalle de Breuil χωρίζει τους αμπελώνες από την ονομασία προέλευσης St. Estephe. Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τους αμπελώνες του Chateau Lafite Rothschild σε 3 κομμάτια με 100 χωριστά τμήματα.

Το κτήμα έχει κοντά στα 50 εκτάρια αμπελώνων που βρίσκονται κοντά στο κάστρο, και στις δύο πλευρές του αυτοκινητόδρομου. Έχουν επίσης περίπου 50 εκτάρια αμπελώνα φυτεμένα στο οροπέδιο στον τομέα Carruades: εκεί βρίσκονται 2 τμήματα αμπέλων, ένα από τα οποία είναι μέσα στον αμπελώνα του Chateau Mouton Rothschild.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, αν και τα αγροτεμάχια στον τομέα Carruades δίνουν το όνομά τους στο δεύτερο κρασί του κτήματος, αυτά τα αμπέλια τοποθετούνται σχεδόν πάντοτε στο Grand Vin. Υπάρχουν επίσης αμπέλια δίπλα και διασκορπισμένα στους αμπελώνες του Chateau Duhart Milon.

Το ακίνητο αποτελείται επίσης από ένα μικρότερο, 4.5 εκτάρια αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην ονομασία Saint Estephe, “La Caillava”. Τα αμπέλια στο St. Estephe βρίσκονται όχι πολύ μακριά από το Cos dEstournel, τα οποία βρίσκονται σε ένα μεγαλύτερο πακέτο γνωστό ως Blanquet.

Τα αμπέλια του Saint Estephe επιτρέπεται να δώσουν φρούτα για το κρασί του Chateau Lafite Rothschild, επειδή τα αμπέλια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του Lafite το 1885, τη στιγμή της ταξινόμησης. Οι αμπελώνες βρίσκονται κοντά στον περίφημο γείτονά τους, Mouton Rothschild.

Ακριβώς νότια του πύργου, το καλύτερο terroir του Lafite Rothschild έχει ένα παχύ στρώμα χαλικιού με άμμο, άργιλο, marl και ασβεστόλιθο στα εδάφη. Το χαλίκι μπορεί να είναι μέχρι 4 μέτρα σε βάθος σε ορισμένα αγροτεμάχια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που οι αμπελώνες τους βρίσκονται στα βόρεια του Pauillac, το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι καθαρό χαλίκι και πέτρες. Με περισσότερο από το 50% του εδάφους να αποτελείται από χαλίκια, αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του λόγου για τον οποίο το Lafite Rothschild έχει τόσο κομψές, θηλυκές υφές και μια πολυπόθητη αίσθηση ορυκτότητας.

Κατά μέσο όρο, τα αμπέλια είναι σχεδόν 40 ετών. Αλλά το Chateau Lafite Rothschild έχει πολύ παλιότερα αμπέλια. Στην πραγματικότητα, έχουν αμπέλια που έχουν φυτευτεί πάνω από 100 χρόνια στο τμήμα La Graviere. Αυτό το μικρό κομμάτι των αμπέλων Merlot χρονολογείται από το 1886. Λιγότερο από το 1% των αμπέλων είναι παλιά.

Επιπλέον, έχουν ένα μικρό τμήμα Cabernet Sauvignon που χρονολογείται από το 1922! Άλλα παλιά αμπέλια κυμαίνονται από 50 έως 90 ετών! Διατηρούν επίσης μερικά από τα παλαιότερα αμπέλια Petit Verdot στο Medoc που φυτεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Διαβάστε περισσότερα: Οινοποιεία θρύλοι: Chateau Lafite Rothschild

Στο Chateau Lafite Rothschild, μεταξύ 1% και 1,5% του αμπελώνα αναδιαρθρώνεται κάθε χρόνο. Αμπέλια ηλικίας κάτω των 20 ετών δεν περιλαμβάνονται ποτέ στο Grand Vin.

Ο αμπελώνας του Chateau Lafite Rothschild φυτεύεται σε μια πυκνότητα φυτών που κυμαίνεται από 7.500 έως 8.500 ρίζες ανά εκτάριο. Μόνο οργανικά λιπάσματα χρησιμοποιούνται στους αμπελώνες του Lafite Rothschild. 9 εκτάρια αμπελώνων καλλιεργούνται με μεθόδους βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Κατά τη συγκομιδή, ο στόχος δεν είναι να φτάσουν τα αμπέλια το μέγιστο επίπεδο ωριμότητας. Αντ ‘αυτού, αναζητούν ένα μείγμα σταφυλιών σε διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας, το οποίο δίνει στο κρασί μοναδικές υφές, φρεσκάδα, αρωματικές πολυπλοκότητες και κομψές αισθήσεις.

Το Lafite Rothschild είναι ο μεγαλύτερος από τους αμπελώνες first growth με σχεδόν 112 εκτάρια αμπελώνων. Ένα μεγάλο μέρος του αποτελείται από εκπληκτικά, όμορφα τοπία, λίμνες, δέντρα και πάρκο. Το Lafite Rothschild διατηρεί επίσης κοντά σε 50 εκτάρια λιβαδιών και βάλτου όπου επιτρέπουν σε ένα αρχαίο είδος άγριας αγελάδας να ζει και να βόσκει.

Αυτή η φυλή αγελάδων είναι σχεδόν εξαφανισμένη. Οι αγελάδες δεν παράγουν γάλα, ούτε εκτρέφονται για τo κρέας τους. Αυτή η κατανομή των φυτευμένων αμπελώνων και των ανοιχτών γαιών δεν έχει αλλάξει πολύ από το 1868 και είναι κοντά σε αυτό που έμοιαζε το 1855, όταν θεωρήθηκε first growth στην ταξινόμηση του 1855.

Διαβάστε κι αυτό: Όλα τα μπουκάλια Lafite πρέπει να έχουν Prooftag

Τα σταφύλια από κάθε plot ζυμώνονται σε ξεχωριστές δεξαμενές προκειμένου να διατηρηθεί η ταυτότητα του terroir, στο οποίο ωριμάζουν τα σταφύλια. H ζύμωση πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικούς τύπους δεξαμενών: με παραδοσιακούς μεγάλους δρύινους κάδους και ο άλλος με μοντέρνο ανοξείδωτο χάλυβα, με ενσωματωμένους δακτυλίους ψύξης / θέρμανσης και αυτοματοποιημένο κεντρικό έλεγχο θερμοκρασίας.

Με την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης, τα κρασιά cuvée δοκιμάζονται, διαχωρίζονται και μια δεύτερη φάση ζύμωσης, που ονομάζεται μηλογαλακτική ζύμωση, πραγματοποιείται σε κάδους πριν το κρασί μεταφερθεί σε βαρέλια κατά παρτίδες.

Το 2010, το Lafite βελτίωσε περαιτέρω τις διαδικασίες οινοποίησης με την κατασκευή δύο δωματίων δεξαμενών που αποτελούνται από αρκετές δεκάδες μικρότερου μεγέθους κάδους. Ένα δωμάτιο δεξαμενών Merlot (με δεξαμενές από σκυρόδεμα που κυμαίνονται από 50 έως 125 hl) για να φτιάξει κρασί με επιπλέον επίπεδο φροντίδας από όλες τις διαφορετικές περιοχές του Merlot Ένα ξεχωριστό δωμάτιο δεξαμενών (με ανοξείδωτους κάδους που κυμαίνονται από 30 έως 70 hl) αφιερωμένο στη μηλογαλακτική ζύμωση, προκειμένου να συνεχιστεί η επιλογή plot, για οποιεσδήποτε παρτίδες Cabernet ή Merlot, το απαιτούν.

Πραγματοποιούνται πολλές δοκιμές για να γίνει η επιλογή για το Grand Vin. Η φάση ωρίμανσης του κρασιού, διαρκεί μεταξύ 18 και 20 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο cellar master,  τακτοποιεί τα κρασιά για την διαύγαση. Προστίθενται τέσσερα έως έξι ελαφρώς κτυπημένα ασπράδια αυγών σε κάθε βαρέλι, τα οποία απορροφούν σωματίδια που επιπλέουν και τα τραβούν κάτω στο κάτω μέρος του βαρελιού. Το κρασί είναι στη συνέχεια έτοιμο για εμφιάλωση, η οποία πραγματοποιείται τον Ιούνιο.

Το κυκλικό κελάρι του Château Lafite κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Ricardo Bofill και εγκαινιάστηκε το 1987. Προορίζεται για την ωρίμανση των κρασιών στο δεύτερο έτος, χαρακτηρίζεται δε  από το ασυνήθιστο οκταγωνικό σχήμα του και μια καμάρα που υποστηρίζεται από 16 κολώνες. Μπορεί να φιλοξενήσει έως 2.200 βαρέλια.

To Chateau Lafite Rothschild 2001, μετά από ένα δίωρο παραμονής στην καράφα, προσφέρει στην μύτη μεθυστικά αρώματα μούρων, δαμάσκηνων, βασιλικών χουρμάδων, σταφίδας, γλυκόριζας, υπέροχη ορυκτότητα και νότες κέδρου και βελανιδιάς. Στον ουρανίσκο συναρπαστικές γεύσεις φρούτων, περιβάλλονται από έναν μανδύα ώριμων τανινών και μιας υπέροχης οξύτητας, εγγυητές της μακροζωίας του κρασιού αυτού. Εκπληκτική γοητεία και πολυπλοκότητα σ΄αυτό το ευγενές κρασί που αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα του ότι δεν χρειάζεται κάτι να είναι υπερβολικό για να είναι εξαιρετικό.

Τιμή: 590€

Βαθμολογία: 96/100

 

 

ΠΗΓΗ