Περιοχή: Langhe, Piedmont, Ιταλία

Ποικιλία: Nebbiolo

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» λένε και μάλλον έχουν δίκιο, διότι με τον άπειρο χρόνο που διαθέτουμε καθημερινά στο σπίτι, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε τον χρόνο να τα κάνουμε. Έτσι λοιπόν έπιασα να βάλω σε τάξη τους συντηρητές, πέφτοντας πάνω σε κρασιά που σχεδόν είχα ξεχάσει ότι υπήρχαν εκεί. Ένα απ’΄ αυτά που με γέμισε με μεγάλη χαρά η “ανακάλυψη” του (όπως συνέβη και με άλλα), ήταν το  Sori Tildin του 2004.

Με τέτοια κρασιά, το όνομα Gaja είναι λογικό να παραμένει πιο έντονα συνδεδεμένο με κρασιά με βάση το Nebbiolo, αν και η εταιρεία παράγει τώρα περισσότερο κρασί στην Τοσκάνη παρά στο Πιεμόντε.

Ο Angelo Gaja είναι η πιο γνωστή και πιο  δυναμική προσωπικότητα κρασιού της Ιταλίας και ο αντίκτυπός του στην παραγωγή κρασιού τα τελευταία 30 χρόνια είναι τεράστιος. Ο Angelo Gaja ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση το 1970 και, όπως λέει: * Η πρόκληση ήταν να διατηρηθεί η βασική δύναμη και το βάθος του Nebbiolo, “γυαλίζοντας” τα κρασιά για να δώσουν πλουσιότερο χρώμα, περισσότερο φρούτο, καλύτερη ισορροπία και ένα πιο εκλεπτυσμένο στυλ. “

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Gaja αναδιάρθρωσε πολλούς αμπελώνες, εγκατέστησε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία, εισήγαγε την έννοια της ωρίμανσης των οίνων σε μικρά δρύινα βαρέλια και άρχισε να καθιερώνει την έννοια των single vineyard κρασιών.

Το Sori Tildin 2004, είναι ένα single vineyard κρασί με δύναμη και κομψότητα. Μπορείς να παρακολουθήσεις τις προφανείς αλλαγές του, καθώς εξελίσσεται με το πέρασμα της ώρας. Ξεκινά με νότες μούρων, γλυκόριζας, πίσσας & καπνού, περνώντας σε αρώματα βιολέτας, δρυός και μπαχαρικών που αναδύονται από το ποτήρι με εκπληκτική φινέτσα. Γεμάτο, στρώματα αγνών, συμπυκνωμένων φρούτων στον ουρανίσκο, ενώνονται με υπέροχα αρώματα κέδρου και λουλουδιών και φευγαλέες νότες βρεγμένης γης. Όμορφα ενσωματωμένες τανίνες, προσθέτουν στο κρασί δύναμη και χάρη, συνηγορώντας στην εξέλιξή του που διαφαίνεται μακρά.

Τιμή: 330€

Βαθμολογία: 97/100

ΠΗΓΗ