10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)

Ορχιδέες, μία μεγάλη και ιδιαίτερα γοητευτική κατηγορία καλλωπιστικών φυτών με μοναδική εξωτική ομορφιά που συναντάμε κυρίως ως φυτά εσωτερικού χώρου σε σπίτια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Οι ορχιδέες ξεχωρίζουν για τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια τους που διατηρούνται ανθισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα με έντονα χρώματα σε αποχρώσεις του ροζ, μωβ και λευκού.

 

Η ορχιδέα έχει τη φήμη του ευαίσθητου φυτού κι αυτό γιατί διαφέρει από τα περισσότερα φυτά που διατηρούμε μέσα στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, η φροντίδα της είναι σχετικά απλή, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να την περιποιηθούμε σωστά. Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι ορχιδέες που έχουν τροπική καταγωγή είναι επίφυτα. Δεν μεγαλώνουν δηλαδή στο χώμα, αλλά αναπτύσσονται πάνω σε άλλα φυτά και απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από την ατμόσφαιρα.

 

Το πιο σημαντικό στοιχείο στη φροντίδα της ορχιδέας είναι να διατηρούμε τις ρίζες υγιείς, παρέχοντας την κατάλληλη ποσότητα υγρασίας μαζί με επαρκή αερισμό για να μη σαπίσουν. Ας δούμε αναλυτικά, ποια είναι τα πιο γνωστά είδη ορχιδέας και τι περιποίηση χρειάζονται για να τις απολαμβάνουμε γεμάτες ζωντάνια και πλούσια ανθοφορία για πολλά χρόνια.