Η διατροφή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινωνικό περιβάλλον και τις κοινωνικές συμπεριφορές δεν μπορεί παρά να πρωτοπορεί σε ζητήματα κοινωνικών ευαισθησιών.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τη στήριξη των ατόμων με μειωμένη όραση, η εταιρεία Anemelon του μελισσοκόμου Φανούρη Λεονταράκη από το Ηράκλειο Κρήτης κυκλοφόρησε κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) το μέλι Anemelon με μία ειδική ετικέτα, όπου εφαρμόστηκε η γραφή Braille

. Η ετικέτα έχει τοποθετηθεί στις συσκευασίες μελιού των 450 και 950 γραμμαρίων και επάνω της αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του μελιού, ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλους.

«Αναζητούμε τρόπους να βρισκόμαστε κοντά σε συνανθρώπους μας σε τούτη τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι μας», διαβάζουμε ότι δήλωσε πρόσφατα στον gastronomos.gr ο παραγωγός Φανούρης Λεονταράκης, ο οποίος μετά από ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη έτυχε να μάθει για τη Σχολή Τυφλών της πόλης και για τα καθημερινά προβλήματα και τις έμμεσες διακρίσεις που υφίστανται συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης. Σκέφτηκε λοιπόν ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας θα μπορούσε να ξεκινήσει μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, για την κατανόηση των προβλημάτων αυτών των ανθρώπων και τη στήριξή τους.

Γεγονό είναι ότι, με εξαίρεση ορισμένα προϊόντα μεγάλων εταιρειών που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα υπόλοιπα προϊόντα μικρών παραγωγών δεν μπορούν να φτάσουν εύκολα στα χέρια τυφλών και ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Με το σκεπτικό αυτό αναζήτησε τυπογραφείο που να εκτυπώνει τα ειδικά καρτελάκια σε σύστημα Braille και τα τοποθετεί πλέον στα βαζάκια του μελιού του με πληροφορίες και ιδιότητες του -ομολογουμένως εξαίρετου- μελιού του, ασφαλώς χωρίς να αλλάξει η τιμή διάθεσης των προϊόντων του, παρά το έξτρα κόστος της επιπρόσθετης αυτής ετικέτας.

«Ένα μικρό βήμα, μπορεί να κάνει τη διαφορά» είναι η πεποίθηση του κ. Λεονταράκη που δίνει σήμα για να τον μιμηθούν και άλλοι Έλληνες παραγωγοί.

Όσο για το υπέροχο μέλι του διακρίνεται για την ωραία, παχύρρευστη υφή και τα διακριτικά αρώματα θυμαριού, πεύκου και κρητικών βοτάνων. «Αγνό, κρητικό μέλι» λέει η επιγραφή του και πρόκειται, όντως, για ένα μέλι με αμιγώς κρητικό χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης), γιορτάζεται κάθε χρόνο τη 2η Πέμπτη του Οκτωβρίου. Στόχος, είναι να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το Anemelon συμμετέχει με τον δικό του τρόπο στην επίτευξη αυτού του σκοπού, καθώς όπως πιστεύουν, «ένα μικρό βήμα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά».

Πηγή: gastronomos.gr

ΠΗΓΗ