Caipirinha (kai-pir-in-ya): Ένα βραζιλιάνικο κοκτέιλ φτιαγμένο με cachaça (προφέρεται “cah-cha-za”), χυμό λάιμ ή λεμόνι, ζάχαρη και θρυμματισμένο πάγο.

 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πιο αγαπημένο και σίγουρα το πιο διάσημο κοκτέιλ της Βραζιλίας είναι η υπέροχη δροσιστική caipirinha. Αλλά από πού προέρχεται αυτό το ποτό; Ποια είναι η προέλευσή του; Η caipirinha είναι ένα πολύ απλό κοκτέιλ με ένα κύριο συστατικό: τη cachaça. Και με την cachaça ξεκινά η ιστορία.

 

Η Cachaça είναι ένα απόσταγμα που αποστάζεται από ζυμωμένο χυμό ζαχαροκάλαμου. Μπορεί να καταναλωθεί μόνη της, με πάγο ή ως υποκατάστατο του ρούμι σε πολλά κοκτέιλ – στο Cuba Libre, Mojito, Daquiri κλπ

 

Η Cachaça συχνά συγχέεται με το ρούμι επειδή και τα δύο οινοπνευματώδη προέρχονται από ζαχαροκάλαμο. Παρόλα αυτά, είναι εκπληκτικά διαφορετικά. Το ρούμι γενικότερα παράγεται από μελάσα, ένα σκούρο καφέ σιρόπι υποπροϊόν της ζάχαρης, που δημιουργείται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του χυμού ζαχαροκάλαμου . Η Cachaça, από την άλλη πλευρά, παράγεται από τον φρέσκο χυμό του ζαχαροκάλαμου. Η Cachaça υφίσταται μια πιο αγνή διαδικασία παραγωγής και ωριμάζει σε δοχεία αρωματικών αυτόχθονων βραζιλιάνικων ξύλων (amburana, jequitibá, tapinhoã), σε αντίθεση με το ρούμι, το οποίο είναι συχνά παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές cachaças στην αγορά και ειδικά στη Βραζιλία. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Όπως και κάθε άλλο αλκοολούχο ποτό υπάρχουν μερικές εξαιρετικά καλές επιλογές, καθώς και μερικές απίστευτα φτωχές (που θα σας αφήσουν με hangover/πονοκέφαλο). Aν βρεθείτε στη Βραζιλία, καλό είναι να επισκεφτείτε ένα τοπικό κατάστημα οινοπνευματωδών ποτών και κρασιών και να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος να σας συστήσει μια καλή Cachaca.

 

Το κοκτέιλ caipirinha είναι εκπληκτικά απλό στην προετοιμασία. Η συνταγή έχει ως εξής: μισό λάιμ σε φέτες ή μικρά κομμάτια, πολτοποιημένα σε ένα ποτήρι με δύο κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη, παγάκια και μια μερίδα cachaça. Ανακατέψτε καλά και απολαύστε!

Η Cachaça  κυκλοφορεί στη Βραζιλία από το 1500, αλλά πότε επινοήθηκε η caipirinha; Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το ποτό . Μία από τις οποίες υποδηλώνει ότι μια παραλλαγή του ποτού χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στη θεραπεία της επιδημίας της ισπανικής γρίπης στις αρχές του 20ού αιώνα. Το σίγουρο είναι ότι η αρχική συνταγή περιείχε πιθανώς σκόρδο, μέλι, λάιμ και άλλες ισχυρές φυσικές ουσίες – μια παραλλαγή των οποίων εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για να βοηθήσει στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος.

Caipirinha, στην Βραζιλία σημαίνει “ένα μικρό επαρχιακό ποτό” και φτιάχνεται παραδοσιακά με ντόπια μικρά κίτρινα λεμόνια που λέγονται limon subtil και την προσθήκη κανονικού πάγου. Τα τοπικά μπαρ που ονομάζονται Cashacarias, σερβίρουν Caipirinha και πολλές παραλλαγές της όπως η Caipirinha Especial, Caipirinha Luxo, caipifruta (με διάφορα φρούτα, φράουλες, βατόμουρα/ Berry Caipirinha, πεπόνι, φρούτα του πάθους/Maracuja Caipirinha κ.α.),

Και για τη μη φαρμακευτική version, η ισορροπία της γλυκύτητας και της οξύτητας του κοκτέιλ (συν την αντίθεση του κρύου έναντι της βραζιλιάνικης ζέστης)  είναι η αιτία που αυτό το κοκτέιλ έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή του κόσμου.

 

ΠΗΓΗ