Ένα ονειρικό ξεκίνημα για το ID.3στην Ελλάδα, με πέντε αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP, του ανεξάρτητου οργανισμού που εξετάζει και βαθμολογεί κάθε νέο μοντέλο, για την ασφάλεια που παρέχει. Το ολοκαίνουργιο ID.3 πέτυχε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία, αποσπώντας με χαρακτηριστική ευκολία τα πέντε αστέρια. Το νέο μοντέλο, που βασίζεται στην MEB, τη νέα αρθρωτή πλατφόρμα της Volkswagenπου έχει σχεδιαστεί και εξελιχθεί ειδικά για ηλεκτρικά μοντέλα, σημείωσε πολύ καλές βαθμολογίες σε όλες τις επιμέρους δοκιμασίες – για την προστασία ενηλίκων επιβατών, παιδιών και ευάλωτων χρηστών του δρόμου, καθώς και για τα συστήματα υποβοήθησης που προσφέρει στον οδηγό.

«Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ολόκληρη την ομάδα ID.», δήλωσε ο Δρ. FrankWelsch, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen και υπεύθυνος για την Προϊοντική Εξέλιξη. «Για εμάς, το υψηλό επίπεδο ασφάλειας στα οχήματά μας είναι πάντα πολύ σημαντικό και ως εκ τούτου αποτέλεσε βασικό στοιχείο της MEB, ευθύς εξαρχής. Το ID.3 το αποδεικνύει εντυπωσιακά, με τα 5 αστέρια του».

Η αξιολόγηση της προστασίας των ενηλίκων βασίζεται σε δοκιμασίες όπως η μετωπική και η οπίσθια σύγκρουση καθώς και η πλευρική πρόσκρουση. Με βάση αυτές τις δοκιμές και μια αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την έγκαιρη και ασφαλή διάσωση και απομάκρυνση, το ID.3 πέτυχε ένα επίπεδο προστασίας 87% για τον οδηγό και τους επιβάτες του. Για τα παιδιά, επιτεύχθηκε ένα επίπεδο προστασίας της τάξης του 89%.

Η τελευταία κορυφαία αυτή αξιολόγηση οφείλεται σε τρεις σημαντικούς παράγοντες: εκτός από την προστασία που παρέχεται από τα συστήματα συγκράτησης παιδιών σε περίπτωση μετωπικής ή πλευρικής πρόσκρουσης, εξετάστηκαν και οι επιλογές που διαθέτει το αυτοκίνητο για την τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων διαφόρων μεγεθών και κατηγοριών καθώς και ο εξοπλισμός που υπάρχει για την ασφαλή μεταφορά παιδιών.

Εκτός από την προστασία των επιβατών στα καινούργια αυτοκίνητα, ο EuroNCAP εξετάζει και το πόσο καλά προστατεύουν τα αυτόματα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης (AEB) τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου,  πεζούς και ποδηλάτες, σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης. Οι δοκιμαστές δίνουν επίσης μεγάλη σημασία και στα επιπλέον στάνταρ συστήματα υποβοήθησης. Ένα από τα ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά του ID.3 είναι ότι όλες οι εκδόσεις του διαθέτουν στάνταρ τόσο το “LaneAssist”, το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας όσο και το “FrontAssist”, την υποβοήθηση πέδησης έκτακτης ανάγκης. 

Αξίζει να τονιστεί ότι το ID.3 είναι το πρώτο μοντέλο της Volkswagen που διαθέτει και κεντρικό αερόσακο για τα εμπρός καθίσματα, που αποτρέπει την πιθανότητα επαφής των κεφαλιών οδηγού και συνοδηγού, για παράδειγμα στην περίπτωση μιας πλευρικής πρόσκρουσης.

Το ID.3 εξοπλίζεται προαιρετικά και με κάποια επιπλέον συστήματα υποβοήθησης κορυφαίας τεχνολογίας, όπως το AdaptiveCruiseControl (ACC) με προγνωστική ανίχνευση ταχύτητας. Το TravelAssist επιτρέπει την υποβοηθούμενη οδήγηση, που προσδίδει στο μοντέλο χαρακτηριστικά ημιαυτόνομης οδήγησης, έως και τα 160 χλμ./ώρα. Τα TrafficJamAssist (υποβοήθηση κυκλοφοριακής συμφόρησης), ένας αισθητήρας BlindSpot με RearTrafficAlert, EmergencyAssist και ParkAssist, συμβάλλουν επίσης στην ασφαλή και άνετη οδήγηση.

Με την βαθμολογία των πέντε αστεριών, το ID.3 συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της Volkswagen στονEuroNCAP – σχετικά πρόσφατα, το νέο Golf και το T-Cross πέτυχαν επίσης τις υψηλότερες δυνατές βαθμολογίες.

Ο EuroNCAP (EuropeanNewCarAssessmentProgramme- Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων) λειτουργεί ως αυστηρό σημείο αναφοράς για το επίπεδο ασφάλειας των νέων αυτοκινήτων, από το 1997. Παρέχει στους αγοραστές απόλυτα ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των δημοφιλών νέων μοντέλων.

Τα τελευταία χρόνια, οι διαδικασίες των δοκιμών – λόγω και των απαιτήσεων από τα συχνά πλέον στάνταρ συστήματα υποβοήθησης οδηγού, σε σχέση και με την παθητική ασφάλεια – έχουν γίνει ακόμα πιο αυστηρές. Περισσότερες λεπτομέρειεςγια τον EuroNCAPκαι η αναλυτική αναφορά για τη δοκιμή του ID.3, διαθέσιμη στοhttps://www.euroncap.com/en/results/vw/id.3/41119.

Το video της δοκιμής του ID.3 από τον EuroNCAPδιαθέσιμο στο https://youtu.be/bruZl_NXPBA

 

 

 

 

ΠΗΓΗ