Η Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2016 και συμπίπτει με την επέτειο της ανακάλυψης της σύνθεσης της αμμωνίας. Η μέθοδος Haber-Bosch, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature, αποκαλείται η σημαντικότερη εφεύρεση του 20ού αιώνα, καθώς “πυροδότησε την έκρηξη του πληθυσμού”.

Οι εξελίξεις δε που έχουν επιτευχθεί στον τομέα των λιπασμάτων τα τελευταία χρόνια τόσο σε τεχνολογικό και ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικό και βιομηχανικό είναι ραγδαίες, ενώ ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα λιπάσματα τις επόμενες δεκαετίες στη διατροφή του ανθρώπου και στην ασφάλεια της τροφής θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Ο Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων συμμετέχοντας ενεργά στην παγκόσμια αυτή γιορτή, πρόσφερε λιπάσματα στο 1o  Γυμνάσιο Χαλανδρίου, καθώς και στους μαθητές του Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) του Αγίου Δημητρίου για να αξιοποιηθούν από το εργαστήριο κηπουρικής, βοηθώντας πρακτικά στον αγώνα των παιδιών για μάθηση.

Παράλληλα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων, ο ΣΠΕΛ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στα πλαίσια του μαθήματος “Λιπάσματα-Λιπάνσεις” έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει κοινή ανοικτή εκδήλωση τον Νοέμβριο με τίτλο: “Λιπάσματα και Λιπάνσεις στην εποχή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της κυκλικής οικονομίας, όπου θα παρουσιαστεί ο ρόλος των λιπάνσεων στη γεωργική παραγωγή, η ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας στον κλάδο της θρέψης φυτών, καθώς και η προώθηση της καινοτομίας στην παραγωγή λιπασμάτων “

Επίσης ο ΣΠΕΛ σε συνεργασία με όλους τους αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των λιπασμάτων επισημαίνει ότι:

  •     Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς τη χρήση λιπασμάτων
  •     Το 1960, 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης εξασφάλιζε τροφή για 2 ανθρώπους
  •     Το 2025 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης θα πρέπει να εξασφαλίζει τροφή για 5 ανθρώπους
  •      Κάθε λεπτό χάνονται 100 στρέμματα γεωργικής γης
  •      Ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται το 2025 να αυξηθεί 25%
  •     Τα Λιπάσματα εξασφαλίζουν στις καλλιέργειες υψηλότερες αποδόσεις, πιο υγιή φυτά και υψηλότερης διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα
  •     Τα Λιπάσματα είναι η Τροφή της Τροφής μας

Ο ΣΠΕΛ υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή για 4 χρονιά και συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Λιπασμάτων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΛ, κ. Ιωάννη Βεβελάκη: «Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Λιπασμάτων δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση, για τον σημαντικό ρόλο της χρήσης των λιπασμάτων στην γεωργία, όπως, επίσης και ένα καμπανάκι, για την μείωση της κατανάλωσης στην χώρα μας. Κυρίως είναι μια γιορτή. Μια γιορτή των ανθρώπων που εξάλειψαν την πείνα, μέσω της αύξησης της γεωργικής παραγωγής, μια γιορτή της ειρήνης και της ευημερίας της ανθρωπότητας. Σε μια εποχή, που στις ανεπτυγμένες χώρες, παλεύουμε για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η Παγκόσμια Ημέρα των Λιπασμάτων μας θυμίζει τον μεγάλο δρόμο, που διασχίσαμε για να φτάσουμε ως εδώ. Ένας δρόμος, που συνεχίζεται με νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά πάντοτε προσανατολισμένα στην ορθολογική θρέψη των καλλιεργειών και στην παραγωγή προϊόντων πλούσια σε διατροφική αξία, με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, για μια ισορροπημένη, υγιεινή και σωστή διατροφή».

ΠΗΓΗ