Μέχρι πρόσφατα, το να ανοίγεις ένα παγωμένο μεταλλικό κουτί κρασιού δεν ήταν και τόσο οικείο, αλλά βλέποντας αυτό που συμβαίνει σήμερα στο εξωτερικό και ιδίως σε αναπτυγμένες οινικά και εμπορικά χώρες, όπως οι ΗΠΑ η Βρετανία και η Ιαπωνία, δεν επιτρέπει πλέον σε κανένα από όσους εμπλέκονται επαγγελματικά με το κρασί, να συνεχίσουν να το αγνοούν.

 

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, οι πωλήσεις κρασιού σε μεταλλικό κουτί αυξήθηκαν στις ΗΠΑ από μόλις 2 εκατομμύρια δολάρια τζίρο το 2012, σε 183,6 εκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο των 52 εβδομάδων που έληξε στις 11 Ιουλίου του 2020. Αντιπροσωπεύοντας κατ’ αντιστοιχία σε όγκο 1,8 εκατομμύρια κιβώτια των 12 φιαλών κρασιού, με τις πωλήσεις του περασμένου έτους να είναι 68% υψηλότερες από αυτές των προηγούμενων 52 εβδομάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen.

 

Η πιθανότητα να βρει κάποιος στην Ελλάδα δείγματα κρασιών σε μεταλλικό κουτί για να δοκιμάσει, είναι δύσκολη έως αδύνατη … προς το παρόν.

 

Σαν συσκευασία προσφέρει έναν νέο τρόπο κατανάλωσης, ωστόσο υπάρχουν και κάποια θέματα που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν οι οινοποιοί πριν αποφασίζουν να κλείσουν  το κρασί τους μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί.

Το Μικρό Ιστορικό Της Συσκευασίας

 

Αυτό που ξεκίνησε το 2003 με το Blanc de Blanc Mini, ένα κουτί των 187 ml από το οινοποιείο της οικογένειας Coppola και πουλιόταν μάλιστα με καλαμάκι, δεν βρήκε αρχικά μιμητές. Εξελίχθηκε 11 χρόνια αργότερα, όταν η Union Wine Company κυκλοφόρησε δυο κρασιά της σε κουτί με την ετικέτα Underwood, ένα Pinot Noir και ένα Pinot Gris. Η ιδέα της εταιρείας τότε, ήταν να λανσάρει ένα προϊόν που να ενσαρκώνει τη φιλοσοφία της εταιρείας για ένα πολύ καλό βιοτεχνικό κρασί … χωρίς όλη την υπόλοιπη φασαρία.

 

Για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ το κονσερβοποιημένο κρασί δεν υπολογιζόταν σαν κατηγορία. Με την πάροδο του χρόνου όμως, αργά αλλά σταθερά, αυτό άρχισε να γίνεται μόδα.

 

Σήμερα, θεωρείται ως μια ξεχωριστή κατηγορία κρασιού. Οι προμηθευτές, οι διανομείς, οι λιανοπωλητές και κυρίως οι καταναλωτές (ειδικά οι νεότεροι καταναλωτές), συνεχίζουν να ενεργοποιούνται όλο και περισσότερο, αγοράζοντας το κρασί τους σε κουτί. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό θα είναι μια μακροχρόνια τάση και όχι απλά μια μόδα που θα περάσει.

 

Είναι μεγάλος πλέον ο αριθμός των παραγωγών στις ΗΠΑ που αποφάσισαν τα τελευταία δυο-τρία χρόνια να κυκλοφορήσουν κάποιες από τις ετικέτες τους σε μεταλλικό κουτί, βλέποντας σε αυτή την μορφή συσκευασίας ατελείωτες δυνατότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που επεκτείνουν πλέον την γκάμα τους τόσο σε κυκλοφορία διαφόρων στυλ, όσο και σε μια μεγάλη ποικιλία ποικιλιών της αμπέλου.

 

Ποιοι Αγοράζουν Κονσερβοποιημένο Κρασί

 

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι millennials αποτελούν την υψηλότερη καταναλωτική βάση για τα κονσερβοποιημένα κρασιά. Αυτό που προκαλεί έκπληξη όμως, είναι ότι τα εν λόγω κρασιά, άρχισαν πλέον να γίνονται ελκυστικά και για μεγαλύτερες ηλικίες καταναλωτών, όπως και για αρκετούς παραδοσιακούς πότες μπύρας.

 

Μια νεοκοσμίτικη συσκευασία

 

Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα κρασιά δεν αναγράφουν την σοδειά και τις περισσότερες φορές, ούτε την ποικιλία, πολύ πιο σπάνια δε την περιοχή ή τον αμπελώνα από όπου προέρχονται. Είναι δηλαδή ξεκάθαρα, κρασιά εικόνας και brand name.

 

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει αυτή η συσκευασία είναι η ταχύτητα ψύξης, μιας και κρυώνει πολύ πιο γρήγορα από ότι τα γυάλινα μπουκάλια. Αυτό κάνει τα μεταλλικά κουτιά μια καλή επιλογή για πικνίκ, συναυλίες, παρέες στο πάρκο, ποτό δίπλα στην πισίνα ή στο beach bar και οπουδήποτε πιθανότατα απαγορεύεται το γυάλινο ποτήρι.

 

Το αλουμίνιο προστατεύει το κρασί από την έκθεση στο φως, χωρίς να έρχεται σε απευθείας επαφή με το περιεχόμενο, καθώς υπάρχει ειδική εσωτερική επένδυση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή αντίδραση. Αυτές οι επενδύσεις συνήθως εγκρίνονται για διάρκεια χρήσης από 6 έως 9 μήνες, ανάλογα με τη χημική ανάλυση του κρασιού. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης.

 

Τα μεταλλικά κουτιά θα μπορούσαν να έχουν επίσης πολλά πιθανά πλεονεκτήματα στον κόσμο του ντελίβερι, δηλαδή της παράδοσης φαγητού από έξω, καθώς οι απλοποιημένες επιλογές κρασιού σε μια βολική συσκευασία μπαίνουν εύκολα στο κουτί του μεταφορέα.

 

Μερικά ακόμη από τα πλεονεκτήματα του κονσερβοποιημένου κρασιού είναι ότι:

  • Η απουσία φελλού σημαίνει αποκλεισμός της έκθεσης του κρασιού στο οξυγόνο.
  • Παρέχει ευκολία μεταφοράς, που οδηγεί σε μείωση του κόστους τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον καταναλωτή
    • Και φυσικά λιγότερη «ευθραυστότητα» σε σχέση με τις γυάλινες φιάλες
  • Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα αυτής της ελαφριάς συσκευασίας, είναι το πολύ χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα με το οποίο επιβαρύνει την ατμόσφαιρα καθώς επίσης και το ότι ως υλικό, το αλουμίνιο είναι εύκολα ανακυκλώσιμο

Ότι μπαίνει, βγαίνει

Όταν μιλάς με κάποιον για τα  κονσερβοποιημένα κρασιά, σχεδόν πάντα το ερώτημα είναι “πώς είναι το κρασί;” Λοιπόν, το κρασί που βρίσκεται σε ένα κουτί είναι λίγο πολύ … το κρασί που μπήκε στο κουτί. Αυτό είναι το κοινό στοιχείο που έχει ένα κονσερβοποιημένο κρασί με ένα κρασί εμφιαλωμένο στο μπουκάλι. Εάν μπήκε άσχημο κρασί, μην περιμένετε να βγει κάτι καλύτερο. Μια πρόσφατη μελέτη των κονσερβοποιημένων κρασιών έναντι των εμφιαλωμένων διδύμων τους, δεν διαπίστωσε σημαντική διαφορά στην αξιολόγηση που έγινε από τους καταναλωτές.

 

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι η εξέλιξη της αναγωγής μετά από μικρό χρονικό διάστημα στο κουτί, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τόσο τα αρώματα όσο και την γεύση.

 

Αν και φαίνεται να είναι μια συναρπαστική νέα τάση για το κρασί, υπάρχουν μερικά σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν, όπως για παράδειγμα το δυναμικό παλαίωσης. Οι περισσότεροι παραγωγοί συμφωνούν ότι το κονσερβοποιημένο κρασί έχει σχεδιαστεί για να καταναλώνεται αμέσως μετά την κυκλοφορία του στην αγορά, με ημερομηνία λήξης δηλαδή όπως και οι μπύρες.

 

Μια προσπάθεια που κάνουν οι παραγωγοί προς τους καταναλωτές είναι η διατήρηση της κουλτούρας του τρόπου με τον οποίο το κρασί γίνεται πιο απολαυστικό, δηλαδή να μην το πίνουν κατευθείαν από το κουτί, αλλά με το κλασικό γυάλινο ποτήρι του κρασιού.

 

Καθώς πάντως η πλειοψηφία των σημερινών καταναλωτών προέρχεται από τη νεότερη γενιά, στο μέλλον αυτό το κοινό θα είναι περισσότερο εξοικειωμένο με την ιδέα του κρασιού μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί.

 

Το κονσερβοποιημένο κρασί σίγουρα δείχνει λιγότερο αριστοκρατικό και φυσικά δεν είναι και τόσο κομψό για να συνοδεύσει ένα καλό φαγητό. Κανείς άλλωστε δεν περιμένει ότι θα φέρει καμιά επανάσταση στο κρασί, αλλά φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να το εξελίξει – και να το βοηθήσει να ελιχθεί με τρόπους που σχετίζονται με τους σημερινούς καταναλωτές. Αυτό από μόνο του αξίζει και με το παραπάνω.

Προς το παρόν πάντως η ποιότητα καθώς και οι βαθμολογίες που βλέπουμε από τους γευσιγνώστες δεν είναι και τόσο εγκωμιαστικές, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για γρήγορα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένης και της ποιότητας του κρασιού που μπαίνει στα κουτιά.

 

Όπως φαίνεται όμως, το κονσερβοποιημένο κρασί έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας νέους τρόπους που θα ικανοποιήσουν ένα ακόμη πιο ευρύ κοινό.

 

Στέφανος Κόγιας DipWSET

ΠΗΓΗ