Μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για το πρόγραμμα «Γέφυρα», όμως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Θεσμούς για μια «γενναία» παράταση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αιτήσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έχουν ξεπεράσει τις 125.000 αιτήσεις. Δεδομένου της μεγάλης ανταπόκρισης, καθώς υποστηρίζονται τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι ιδιώτες που έχουν πληγεί από την κρίση που έφερε ο κορονοϊός, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να παρατείνει την προθεσμία υποβολής συμμετοχής.

Ικανοποίηση για την πορεία του προγράμματος

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνουν την ικανοποίησή τους για την πορεία του προγράμματος «Γέφυρα» που προσφέρει προστασία της πρώτης κατοικίας για τους κορονοπληγέντες, το οποίο ήρθε να διαδεχθεί την προηγούμενη –αποτυχημένη– πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία. Μάλιστα, η πραγματικότητα ήρθε να ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις που «υπολόγιζαν» ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις θα έφταναν τις 100.000.

Το ευνοϊκό πλαίσιο προβλέπει επιδότηση δόσης από το Κράτος που μπορεί να αγγίξει έως και το 90% το πρώτο τρίμηνο για τους οικονομικά ασθενέστερους και έχει διάρκεια εννέα μήνες. Συγκεκριμένα, για όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά πριν από την πανδημική κρίση, η εννεάμηνη επιδότηση ανέρχεται στο 90% για το πρώτο τρίμηνο και σταδιακά μειώνεται τα επόμενα τρίμηνα στο 80% και το 70%), αλλά πολύ σημαντικό είναι το κίνητρο και για όσους είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (επιδότηση 80% στο πρώτο τρίμηνο, 70% στο δεύτερο και 60% στο τρίτο). Το δε υψηλό εισοδηματικό όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα (εισόδημα 57.000 ευρώ ετησίως για μια πενταμελή οικογένεια), διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων.

ΠΗΓΗ