Αιτωλοακαρνανία: Στο φουλ οι μηχανές για την συγκομιδή της ελιάς

Με πολύ καλούς οιωνούς ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία. Τι αναφέρει στη «Σ» η Προϊσταμένη του Εργοστασίου Ελιάς της Ένωσης Αγρινίου Ακριβή Κούκη

Πέρσι η συγκομιδή της ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία, ξεκίνησε αρκετά νωρίς, από τις 5 κιόλας Σεπτεμβρίου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον. Κατά κανόνα η συγκομιδή κάθε χρόνο ξεκινά περί τα τέλη Σεπτέμβρη, όπως και φέτος που η χρονιά φαίνεται πολύ καλή, τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς την ποσότητα!

Στην πράσινη ελιά η συγκομιδή μέχρι στιγμής ξεπέρασε το μέσο και συνεχίζει! «Η προσέλευση των ελαιοπαραγωγών είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη σε εξέλιξη η συγκομιδή, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και όλοι έχουν μπει σε διαδικασία συγκομιδής ή ετοιμάζονται να μπουν ανάλογα το είδος της ελιάς που έχουν» τόνισε η Προϊσταμένη του Εργοστασίου Ελιάς της Ένωσης Αγρινίου, Ακριβή Κούκη, η οποία συμπλήρωσε: «τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της μαύρης ελιάς Αγρινίου, καλαμών και ήδη φαίνεται πως θα είναι πολύ καλά τα πράγματα, αν και φέτος η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα είναι 20% κάτω οι ποσότητες στην κατηγορία αυτή, διότι πέρσι η παραγωγή ήταν επίσης καλή. Καλή χρονιά θα είναι η φετινή και για την χονδροελιά».

Η Προϊσταμένη του Εργοστασίου Ελιάς της Ένωσης Αγρινίου, Ακριβή Κούκη

Οι οιωνοί φέτος είναι πολύ καλοί, καθώς πέρσι από άποψη ποσότητας η περιοχή μας ήταν ίσως η μόνη στην Ελλάδα που είχε μια πολύ καλή παραγωγή. Η Χαλκιδική ήταν 60% κάτω, η Λαμία έχει πολύ χαμηλή παραγωγή και υψηλά ποσοστά δάκου, η Άμφισσα έχει παραγωγή, αλλά την «χτύπησε» το χαλάζι καταστρέφοντας σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή ελιάς και η Αιτωλοακαρνανία είχε τον μεγαλύτερο όγκο πράσινης ελιάς σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ωστόσο για όσους δεν ξεκίνησαν ακόμη την διαδικασία της συγκομιδής της ελιάς οι συνεργάτες της Ισπανικής Ένωσης Ελαιοκομικών Δήμων παρουσιάζουν τους 5 κυριότερους μύθους που αφορούν την επιλογή της κατάλληλης στιγμής για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου και τους καταρρίπτουν.

1. «Όσο περισσότερο αργεί η συγκομιδή, τόσο περισσότερο ελαιόλαδο θα παραλάβουμε από τις ελιές μας». ⇒ ΛΑΘΟΣ. Στις περισσότερες ποικιλίες ελιάς τα μόρια του ελαιολάδου παράγονται την περίοδο ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Νοέμβριο. Στη συνέχεια υπάρχει μείωση της υγρασίας στον ελαιόκαρπο. Έτσι, η απόδοση φαίνεται αυξημένη, σαν ποσοστό επί του υγρού, στη πραγματικότητα, όμως, δεν είναι, αφού η τελική ποσότητα του ελαιολάδου δεν αυξάνεται. Οι ειδικοί λένε ότι η ελαιοπεριεκτικότητα του ελαιόκαρπου φτάνει στο μέγιστο σημείο της το αργότερο μέχρι τέλος Νοεμβρίου (για τις πιο πολλές ποικιλίες).

2. «Όσο καθυστερούμε το μάζεμα της ελιάς, τόσο πιο εύκολη και οικονομική θα είναι η συγκομιδή». ⇒ ΛΑΘΟΣ. Όσο ο καρπός της ελιάς ωριμάζει, η δύναμη που κρατά τους καρπούς στα κλαδιά μειώνεται και, άρα, συλλέγεται πιο εύκολα. Ωστόσο, για τον ίδιο λόγο ο ελαιόκαρπος πέφτει στο έδαφος πριν τη συγκομιδή και εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες ενδέχεται να είναι δυσχερείς. Αυτό μπορεί να επιφέρει ποιοτικές και άλλες αλλοιώσεις στον ελαιόκαρπο που στη συνέχεια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα έσοδα από το ελαιόλαδο που θα παραχθεί.

3. «Ο διαχωρισμός του ελαιοκάρπου που έχει πέσει στο έδαφος, από αυτόν που μαζεύεται από το δέντρο είναι ‘άδικος κόπος’». ⇒ ΛΑΘΟΣ. Έτσι κι αλλιώς η συλλογή του ελαιοκάρπου που έχει πέσει στο έδαφος από τον ελαιόκαρπο που παραμένει στο δέντρο γίνεται χωριστά και εμείς είμαστε που στη συνέχεια αναμειγνύουμε τα δύο είδη ελαιοκάρπου. Δεν υπάρχει επιπλέον κόστος ή κόπος στην ξεχωριστή τους αποθήκευση και είναι μόνο θέμα οργάνωσης.

4. «Η ποιότητα του ελαιολάδου δεν έχει αντίκρισμα στο εισόδημα του παραγωγού. Επομένως, δεν αποτελεί σημαντικό κριτήριο όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής». ⇒ ΛΑΘΟΣ. Πολλοί παραγωγοί λένε ότι εφόσον δεν πληρώνονται επιπλέον για την ποιότητά του ελαιολάδου, δεν αξίζει τον κόπο η επιπλέον προσπάθεια που γίνεται για να φτάσει ελαιόκαρπος στο ελαιοτριβείο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Ελαιόλαδα από ισπανικές επαρχίες όπου εφαρμόζονται ορθές πρακτικές κατά τη συγκομιδή έχουν κερδίσει την αναγνώριση των καταναλωτών, κάτι που έχει θετική επίδραση και στην τιμή τους και στο κέρδος των παραγωγών.

5. «Η όψιμη συγκομιδή δεν επηρεάζει τη σοδειά της επόμενης χρονιάς». ⇒ ΛΑΘΟΣ. Αυτό το επιχείρημα από μόνο του θα έφτανε για να πείσει έναν παραγωγό να μαζέψει τις ελιές στην ώρα τους. Έχει αποδειχτεί ότι η όψιμη συγκομιδή είναι από τα βασικά αίτια που ενισχύουν το φαινόμενο της παρεννιαυτοφορίας. Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά τη σοδειά της επόμενης χρονιάς.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κώστας Χονδρός 

Δυτική Ελλάδα: Επιτυχημένο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων (ΦΩΤΟ)

ΠΗΓΗ