Μετά από μια εξαντλητική διαδικασία στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, το δικαστήριο τιμώρησε 30χρονο κτηνοτρόφο για παράνομη οπλοχρησία, οπλοκατοχή και παράνομη βία σε βάρος πέντε παράνομα εισερχόμενων Τούρκων στον Έβρο. Οι τελευταίοι (δύο άντρες και τρεις γυναίκες) αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και της πρόκλησης βαρείας σωματικής βλάβης στον Έλληνα κτηνοτρόφο.

Οι κατηγορούμενοι αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης μετά τον εντοπισμό τους από τον κτηνοτρόφο. Η δικαστική απόφαση πάντως προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. «Ξέραμε ότι ήταν παράνομο που περνούσαμε τα ελληνικά σύνορα, ότι είναι στρατιωτική ζώνη, θέλαμε να παραδοθούμε στην αστυνομία να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο, είμαστε γκιουλενιστές κι έχουμε καταδικαστεί σε φυλάκιση 9 ετών από το καθεστώς Ερντογάν με την κατηγορία ότι ανήκουμε στην τρομοκρατική οργάνωση ΦΕΤΟ».

Αυτά είπαν στις απολογίες τους οι πέντε Τούρκοι υπήκοοι. Βέβαια, δια του δικηγόρου τους Βασίλη Δεμίρη δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ποινική του δίωξη και περιέγραψαν τα περιστατικά όπως τα έζησαν ξεκαθαρίζοντας όλοι ότι δεν άκουσαν βρισιές ή υποτιμητικά λόγια ρατσιστικού χαρακτήρα. Συμμορφώθηκαν δε με την υπόδειξη να μείνουν στο έδαφος και να περιμένουν την αστυνομία.

Ένα σημείο που αποτέλεσε ζήτημα διεξοδικής προσέγγισης από την έδρα ήταν το κυνηγετικό όπλο του κτηνοτρόφου που ήταν οπλισμένο με σκάγια για το κυνήγι ορτυκιών. Ο ίδιος είπε ότι τέλειωσε την εργασία του με το κοπάδι των αγελάδων που διατηρεί στην περιοχή του δέλτα Έβρου και θα εξασκούσε το χόμπι του μια και είναι νόμιμος κάτοχος της καραμπίνας, έχει άδεια κυνηγίου και είναι στα πλαίσια της κυνηγετική περιόδου και σε χώρο όπου επιτρεπόταν το κυνήγι. «Θα πήγαινα για τρυγόνια» είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει έστω και για εκφοβισμό την καραμπίνα του, όταν στρεφόμενος για να την πάρει, του επιτέθηκαν οι δυο αλλοδαποί άνδρες την άρπαξαν κι εκείνη την ώρα εκπυρσοκρότησε. Στην προσπάθειά του να τους την πάρει έπεσε ξύλο, ο ίδιος τραυματίστηκε στο χέρι με ρήξη τένοντα και οι παράνομα εισελθόντες άνδρες είχαν κάποιες εκδορές στην μύτη και το πρόσωπο.

Όταν ρωτήθηκαν οι τρεις γυναίκες αν δέχθηκαν χτυπήματα αρνήθηκαν, λέγοντας ότι δεν έχουν σωματικά τραύματα αλλά ψυχικά και προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Το πιο χαρακτηριστικό ήταν ότι τράβηξαν ένα βίντεο την ώρα που απομακρύνθηκαν στις καλαμιές της περιοχής, λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους από ένα ένοπλο, ενώ την καραμπίνα του “ένοπλου” την είχαν οι ίδιοι ως λάφυρο και την κρύψαν στο βάλτο. Όταν ήρθαν οι αστυνομικοί δεν την παρέδωσαν ούτε ανέφεραν κάτι σχετικό με αποτέλεσμα να την βρουν 500 μέτρα μακριά λίγο αργότερα επιμελώς κρυμμένη.

Αντιδράσεις κατοίκων Φερών

Μετά από μια εξαντλητική διαδικασία στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης όπου είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση πάνω από 200 άτομα, το δικαστήριο επέβαλε την ενοχή του 30χρονου κτηνοτρόφου για παράνομη οπλοχρησία και οπλοκατοχή και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις περί ρατσισμού, σε φυλάκιση 2 ετών και δυο μηνών με αναστολή. Τους δε δύο Τούρκους τους επέβαλε φυλάκιση 14 μηνών, ενώ αθώωσε από τις σχετικές κατηγορίες τις τρεις γυναίκες που ήταν μαζί.

Ο κτηνοτρόφος Αντώνης Κατσιπτσάκης με την δικηγόρο του Μένια Πολυχρόνη άσκησε έφεση κατά της απόφασης ενώ με χειροκροτήματα συμπαράστασης και πολλές ευχές τον αντιμετώπισαν, δίνοντας του κουράγιο οι κάτοικοι των Φερών εκπρόσωποι συλλόγων αγροτών κτηνοτρόφων, ψαράδων καλυβιέρηδων του Δέλτα που ζουν στην περιοχή κι έκριναν ως άδικη την όλη ταλαιπωρία και καταδίκη του.

«Κι εμείς βλέπουμε λαθρομετανάστες, τους σταματάμε, ειδοποιούμε την αστυνομία, με κίνδυνο της ζωής μας γιατί δεν ξέρουμε ποιους έχουμε απέναντι μας, το κάνουμε ως ακρίτες φρουροί με συναίσθηση της αποστολής μας όπως τότε με τα γεγονότα του Μαρτίου. Τώρα με την εξέλιξη αυτή την ταλαιπωρία του συναδέλφου μας δεν ξέρουμε αν η Πολιτεία χρειαστεί την βοήθεια μας αν συντρέξουμε».

Έβρος: Αντιδήμαρχοι μάρτυρες υπεράσπισης

Μάρτυρες υπεράσπισης του κτηνοτρόφου κατέθεσαν ο πρόεδρος του συλλόγου των αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής (αριθμεί 350 μέλη), λέγοντας ότι η περιοχή από το Μάρτιο και μετά ζει ιδιόμορφες καταστάσεις με εισβολή ανθρώπων κάθε εθνικότητας, που έχουν κλέψει αυτοκίνητα, προκαλούν ζημιές στις περιουσίες μας και βάζουν φωτιές.

Έχουμε μαζί μας ξύλα αν δεχθούμε επίθεση, ενώ κάναμε μαζί με την αστυνομία περιπολίες γιατί ξέρουμε σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή κι όταν βρούμε παράνομους μετανάστες τους ακινητοποιούμε ζητάμε να αφήσουν κάτω τα σακίδια και τα κινητά τους τηλέφωνα μέχρι να τους παραλάβουν οι συνοριοφύλακες, μια τακτική που ακολουθείται από όλους.

πηγη:https://slpress.gr/
Source link