Τα φτερά τους προς την ελευθερία άνοιξαν και πάλι τρία άγρια πουλιά, τα οποία το προηγούμενο διάστημα, για διάφορους λόγους, χρειάστηκαν και δέχθηκαν την ανθρώπινη φροντίδα, προκειμένου να ανακτήσουν δυνάμεις και να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ένας σφικιάρης, που, ταλαιπωρημένος και «χτυπημένος» από τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανό», βρήκε «καταφύγιο» σε κρουαζιερόπλοιο, ένας κούκος που εντοπίστηκε σε κακή κατάσταση στα Χανιά, και ένας γύπας, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί και τραυματιστεί σε φράκτη στον Κρουσώνα Ηρακλείου, είχαν την τύχη να βρεθούν από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους υπεύθυνους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, οι οποίοι ανέλαβαν να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να τα αποστείλουν για περαιτέρω περίθαλψη στο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ, στην Αθήνα.

Για την στιγμή της απελευθέρωσης, χθες, των τριών πτηνών μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο συντηρητής αρχαιοτήτων και απολιθωμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και εθελοντής στην περίθαλψη άγριων ζώων, Σπύρος Λιαπάκης. Παράλληλα, επισήμανε την ευαισθησία πολιτών που βρίσκουν άγρια ζώα τραυματισμένα ή άρρωστα, επικοινωνούν με το Μουσείο και δε διστάζουν ακόμη και να διανύσουν διαδρομές πολλών χιλιομέτρων για να τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις του, ώστε να τα βοηθήσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ετήσια βάση 350-400 άγρια ζώα, κυρίως πτηνά, αλλά και ορισμένα θηλαστικά, που φτάνουν στο Μουσείο, μεταφέρονται στη συνέχεια στα δύο κέντρα περίθαλψης, της ΑΝΙΜΑ, στην Αθήνα και της «Αλκυώνης», στην Πάρο. Ο μεγάλος αυτός αριθμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται όσα στέλνονται από συλλόγους και άλλους φορείς του νησιού, καταδεικνύει, όπως τόνισε, την ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου βραχείας νοσηλείας άγριων ζώων και στην Κρήτη.

Πηγή: ert.gr

Source link