Βιβλική καταστροφή για τους αγρότες (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στις Οινιάδες από τον «Ιανό»

Μεγάλες καταστροφές και στην περιοχή του Αστακού.

Ήδη βγήκαν στο δρόμο οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, αλλά το προσωπικό είναι ελάχιστο.

Για πολλούς αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως του Μεσολογγίου και της περιοχής του Αστακού ο «Ιανός» φάνηκε πολύ σκληρός, με αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες να υποστούν ολοκληρωτική καταστροφή!

Η ζημιά στο νότιο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι, Αστακός) είναι τεράστια με τους αγρότες να μην μπορούν εύκολα να σηκώσουν «κεφάλι», αφού το προηγούμενο διάστημα ήταν ήδη –ιδίως οι ελαιοπαραγωγοί της Ελιάς Καλαμών- αντιμέτωποι με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Στο κάμπο των Οινιαδών σε Κατοχή, Νεοχώρι, Λεσίνι, Πεντάλοφο, Γουριά, Σταμνά, Μάστρο, Κεφαλόβρυσο και Αιτωλικό οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και τα εσπεριδοειδή είναι μεγάλες, αφού όπου δεν ξεριζώθηκαν δένδρα οι θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν ό,τι υπήρχε πάνω σ’ αυτά.

Όπως αναφέρει ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο Πάνος Παπαευθυμίου: «ξεκινήσαμε από προχθές τις εκτιμήσεις και τις επισημάνσεις ζημιών. Ο «Ιανός» ευτυχώς δεν «χτύπησε» όλοτο νομό, αλλά κυρίως την περιοχή του Μεσολογγίου και κυρίως τις παράκτιες περιοχές όπως λ.χ. το Νεοχώρι, το Ευηνοχώρι, το Γαλατά και όχι μόνο, όλη την παράκτια περιοχή. Προτεραιότητα στις εκτιμήσεις έχουμε τη μηδική, τις καλλιέργειες καλαμποκιού, βαμβακιού, ριζιού, ροδίου κλπ, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνουν οι εκτιμήσεις στις ελιές. Επίσης, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις  κυρίως στους δήμους Μεσολογγίου και Ξηρομέρου, όπου ο «Ιανός» έπληξε και ζωικό κεφάλαιο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαευθυμίου η περιοχή του Αστακό, που επίσης επλήγη από τον «Ιανό», δεν έχει τόσο σοβαρά προβλήματα με αυτά της περιοχής του Μεσολογγίου! «Στο Αστακό δεν έχουμε δική μας εικόνα, αλλά απ’ ότι μας ενημέρωσαν αγρότες οι ζημιές δεν είναι στον βαθμό που είναι στην περιοχή του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα έχουμε σκοπό ως το τέλος της εβδομάδας να επισκεφτούμε τον Αστακό και να προχωρήσουμε άμεσα στις εκτιμήσεις, αλλά και στις επισημάνσεις ζημιών. Η έκταση του νομού είναι τεράστια και στην παρούσα φάση οι ζημιές πολλές και το προσωπικό, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, είναι περιορισμένοι. Δεν έχουμε στην διάθεσή μας το προσωπικό που απαιτείται για να καλύψουμε και να ολοκληρώσουμε άμεσα τις ανάγκες που υπάρχουν».

Την ίδια στιγμή, ο Αντιδήμαρχος της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «τα προβλήματα στις καλλιέργειες ήταν αρκετά και μεγάλα. Πλήρη εικόνα δεν υπάρχει ακόμη, καθώς πολλοί δεν έχουν αναφέρει κάτι ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα και κυρίως είναι πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ αν και ξεκίνησαν την δουλειά τους δεν έχουν ακόμη συνολική εικόνα. Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στην περιοχή των Οινιάδων. Εκεί έσπασαν και ξεριζώθηκαν ελιές και ροδιές, ενώ έπεσε σχεδόν από παντού ο καρπός.

Στην περιοχή του Ευηνοχωρίου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε βαμβακοκαλλιέργειες και στο Αιτωλικό επλήγησαν πολύ οι ψαράδες, καθώς από τον άνεμο και την ταραχή και την άνοδο του υδρόθειου βγήκαν πολλά ψάρια στη στεριά, με αποτέλεσμα να σκάσουν. Οι οικογένειες στην περιοχή αυτή που ζουν αποκλειστικά από την αλιεία είναι πάρα πολλές και το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Ο δήμαρχος Κώστας Λύρος επικοινώνησε άμεσα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων μέσω του αποθεματικού, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας».

Δήμος Ξηρομέρου: Όσοι υπέστησαν ζημιές να προσέλθουν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ

Ο δήμος Ξηρομέρου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τους πληγέντες αγρότες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ενημερώνουμε τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου, ότι και για τις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας έγινε αναγγελία ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Όσοι λοιπόν υπέστησαν ζημιές στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, να προσέλθουν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν.

Η πληροφόρηση του Δήμου Ξηρομέρου είναι ότι θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι πιστώσεις θα διατεθούν άμεσα, από το τακτικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών».

ΣΥΡΙΖΑ Οινιάδων: Η απόλυτη καταστροφή για τους αγρότες μας

Σε απελπισία και αγανάκτηση βρίσκονται από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, οι αγρότες των Οινιάδων από το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανός» που άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Η δυνατή νεροποντή και οι ισχυροί άνεμοι έριξαν τους καρπούς από τα ελαιόδεντρα, κατέστρεψαν βαμβακοκαλλιέργειες, ορυζοκαλλιέργειες και καλλιέργειες καλαμποκιού.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις Οινιάδες εξέδωσε ανακοίνωση:
“Οι αγρότες των Οινιάδων, τους οποίους εμπαίζει η Κυβέρνηση με την υποτιθέμενη ενίσχυσή τους, λίγο πριν τη νέα συγκομιδή που προβλέπεται μειωμένη, μετρούν μια ακόμη οικονομική πληγή με πολλά προβλήματα μετά από χαμένες χρονιές με χαμηλές τιμές των προϊόντων.

Η αγωνία όλων είναι έκδηλη καθώς το βιοποριστικό τους εισόδημα μηδενίζεται από τις καταστροφές που σε κάποια κτήματα, φτάνουν έως και το 100%. της καλλιέργειας.

Επειδή τις τελευταίες ώρες διαβάζουμε άρθρα με τίτλο «Σε επιφυλακή ο ΕΛΓΑ στη Δυτική Ελλάδα» ή τηλεφωνικές υποσχέσεις του Προέδρου στον Δήμαρχο Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, αναμένουμε από τον ΕΛΓΑ και τα αρμόδια όργανα να δράσουν άμεσα και να μη στήσουν ακόμη ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες των αγροτών και των εργατών γης που ματώνουν, αλλά και αιμοδοτούν την τοπική οικονομία.

ΖΗΤΑΜΕ να σταλούν ΑΜΕΣΑ, επιτόπου, κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών και τη γρήγορη αποζημίωση των αγροτών!
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!”.

Εφημερίδα Συνείδηση – Κώστας Χονδρός 

Αποδείξεις ωριμότητας οι γρήγορες εντάξεις των έργων

ΠΗΓΗ