Τα αγροτικά ατυχήματα, υπό το βλέμμα ενός Ιατροδικαστή

Τα αγροτικά ατυχήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην ΕΕ.

Στον αγροτικό τομέα επισυμβαίνει ένα στα δέκα μη-θανατηφόρα ατυχήματα και ένα στα επτά από τα θανατηφόρα αφορούν γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς. Στην Ελλάδα το 95% των μηχανικών αγροτικών ατυχημάτων αφορά άνδρες ηλικίας 30-39 ετών, με τον χρόνο απουσίας από την εργασία να φτάνει σε μέσο όρο τις 39 μέρες.

Η Ιατροδικαστική διερεύνηση των αγροτικών ατυχημάτων είναι απαραίτητη για τον στατιστικώς και επιστημονικώς τεκμηριωμένο βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο προγραγραμματισμό της Πολιτείας για την πρόληψη τους και την ευρεία ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας, που καλούνται σε μία μεταβατική κοσμογονία που συντελείται με την στήριξη μέσω κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων με νέα μηχανήματα να ανταπεξέλθουν, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους ιδιόμορφους χώρους εργασίας τους.

Οι κύριες αιτίες αγροκτηνοτροφικών ατυχημάτων, σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή κ. Ιάκωβο Γερούδη, είναι η κακή χρήση των αγροτικών μηχανημάτων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή τους εντός ή εκτός των χώρων εργασίας με αυτά, τα ζώα παραγωγής και μεταφοράς και η μη λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων και ευζωίας τους, η ασφυξία από εισπνοή αναθυμιάσεων, η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, η καταπλάκωση και ο εγκλωβισμός από απροσεξία, οι πτώσεις από ύψος, η θερμοπληξία ή κρυοπληξία, η πλήξη από κεραυνούς, η ηλεκτροπληξία, ο πνιγμός κλπ.

Τα αγροτικά ατυχήματα μπορούν να οδηγήσουν στον σοβαρό τραυματισμό, τον ακρωτηριασμό ή και τον θάνατο για αυτό η πρόληψη τους είναι απαραίτητη. Βασικοί κανόνες πρόληψης είναι η σωστή, επιστημονική εκπαίδευση, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, η συνεργασία και η επιτήρηση των εργασιών και η γνώση των κλιματολογικών παραμέτρων και της περιοχής όπου αυτές εκτελούνται.

«Με την βελτίωση του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών δρόμων, αλλά και την τεχνολογική πρόοδο στους εξοπλισμούς και τα αγροτικά μηχανήματα, όπως και την εκπαίδευση πολλών νέων αγροκτηνοτρόφων σε ΑΕΙ, θεωρώ ότι θα μειωθούν σημαντικά τα θανατηφόρα αγροτικά ατυχήματα στο προσεχές μέλλον», τονίζει ο κ. Γερούδης.

e-ea.gr

Ο χάρτης του κωρονοϊού στην Ελλάδα – Κρούσμα και στην Αιτωλοακαρνανία

 

ΠΗΓΗ