Προετοιμασία για το μάζεμα της ελιάς

Χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς – Τι ισχύει στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας προετοιμάζονται για το μάζεμα του καρπού, σε μία περίοδο όπου κυριαρχούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί ο Covid-19 και οι προεκτάσεις του στους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και στους μετακλητούς εργάτες.

Η παραγωγή φέτος, ως προς την ποσότητα, χαρακτηρίζεται μάλλον καλή τόσο για την χοντροελιά Αγρινίου όσο και για την καλαμών (στις καλαμών ίσως λίγο πιο χαμηλά η παραγωγή φέτος).

Το πλέον ευχάριστο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε σχέση με ασθένειες ή εχθρούς.

Πρόβλημα υπάρχει στους μη αρδευόμενους ελαιώνες, όπου η ανομβρία έχει καταστήσει απαγορευτική την είσοδο στο λιοστάσι. Έτσι, η ελαιοσυλλογή, προς το παρόν και μέχρι να πέσει βροχή ικανή να ποτίσει τα λιόδεντρα και να «φουσκώσει» τον καρπό, θα περιοριστεί στα ποτιστικά λιοστάσια.

Υπενθυμίζουμε ότι η παράδοση/παραλαβή ελιών στην Ένωση Αγρινίου ξεκινά τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στη Σπολάϊτα, όπου και το εργοστάσιο επεξεργασίας –τυποποίησης βρώσιμης ελιάς, στα υποκαταστήματα της Λεπενούς, της Αμφιλοχίας και του Νεοχωρίου.

Και φέτος, για την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών, η Ένωση Αγρινίου θέτει σε λειτουργία πρατήρια και σταθμούς παραλαβής. Έτσι, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται και στα σταθερά σημεία παραλαβής ελιών στο Λουτρό, στην Καμαρούλα, στο Αγγελόκαστρο, στην Παλαιομάνινα, στην Παραβόλα, στο Ελαιόφυτο και στο Καστράκι.

  • Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2641.0.91024.

Παράλληλα, στο κατάστημα πώλησης γεωργικών μηχανημάτων και εφοδίων της Ένωσης Αγρινίου, στην οδό Παπαϊωάννου 23 (είσοδος από παρκινγκ καπναποθηκών Παπαπέτρου), οι ελαιοπαραγωγοί θα βρείτε όλα τα εφόδια και τα εργαλεία που χρειάζεστε.

Επίσης, θα βρείτε όλα τα αναλώσιμα (λάδια, μπουζί, μπαταρίες, αλυσίδες κτλ.), στις πλέον προσιτές τιμές.

Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και η παροχή άμεσων λύσεων για τις αγροτικές εργασίες σας.

Μπορείτε ακόμη να γνωρίσετε μηχανήματα που θα διευκολύνουν τη δουλεία σας, όπως ελαιοραβδιστικά παντός τύπου («αχινός» για ελιές που προορίζονται για λάδι, με βενζινοκίνητο αεροσυμπιεστή για όλες τις ποικιλίες ελιών, με μπαταρία και φορτιστή, επίσης για όλες τις ποικιλίες), ελαιοσυλλέκτες, διαλογείς, ελαιόπανα και δίχτυα όλων των διαστάσεων, τελάρα, αλυσοπρίονα, κλαδευτικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας είναι απαραίτητο.

  • Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2641.0.69011.

Συμβουλές προς τους παραγωγούς

Υπενθυμίζουμε ότι η συλλογή του καρπού γίνεται μετά τη συμπλήρωση της αύξησης του μεγέθους τους και οπωσδήποτε πριν αρχίσει το “μαλάκωμα” της σάρκας και η μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών.

Στις ελαιοποιήσιμες ελιές, η συλλογή αρχίζει με την αλλαγή του χρώματος από πράσινο-κίτρινο σε πράσινο-ιώδες και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών. Η συλλογή νωρίτερα ή αργότερα δίνει λάδι υποβαθμισμένης ποιότητας.

 

 

 

ΠΗΓΗ