«Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές και έχουμε αποφασίσει από κοινού ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να προαναγγελθούν τώρα μόνιμες μειώσεις φόρων και αυξημένες παροχές, που ενδέχεται να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμο πρόβλημα στον ελληνικό προϋπολογισμό», ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Ενόψει των εξαγγελιών Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί αυτή τη λογική» και «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις».

«Ήμασταν σε επαφή κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Υπάρχει έντονο κλίμα αβεβαιότητας και συνιστούμε σύνεση, ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις της Covid-19 στην ελληνική οικονομία μετά την τουριστική περίοδο, η οποία, όπως μαθαίνω, ήταν τελικά μια πρόκληση», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα ότι «οποιεσδήποτε ‘προσθέσεις’, που δεν είναι στην ίδια γραμμή που έχουμε συναποφασίσει, θα αποτυπωθούν στην 7η εποπτική αξιολόγηση» η οποία, κατά τον αξιωματούχο, θα δημοσιευθεί τελικά προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να αποτιμά και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Το παζάρι Βορρά – Νότου για «χαλαρό» 2021

Πάντως, πηγή του Eurogroup ανέφερε στο Euro2day.gr ότι μια «δημιουργική ασάφεια» ως προς τις προβλέψεις για τις επιπτώσεις από την Covid-19 και η «κόντρα» για το πώς θα λειτουργήσει η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής» για το 2021 ίσως βοηθήσει αυτή τη χρονική στιγμή την ελληνική κυβέρνηση να σπρώξει στο πακέτο της ΔΕΘ και άλλα μέτρα της τελευταίας στιγμής, τα οποία μπορεί να συζητήσει αργότερα και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2021 με την Κομισιόν.

Η απόφαση για μια τέτοια ενέργεια αναμένεται αφού ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χ. Σταϊκούρας «σφυγμομετρήσει» την ατμόσφαιρα στο Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες του Βορρά ήθελαν την κατάργηση της ρήτρας διαφυγής για το 2021 και την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία από το 2022.

Όμως, η άνοδος των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μέσα στο καλοκαίρι, οι φόβοι για νέα έξαρση τον χειμώνα και ο προβληματισμός για το πότε θα μπορεί να είναι έτοιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ελαττώνει τις πιθανότητες για τέτοια σκληρή απόφαση. Ετσι, η ρήτρα διαφυγής αναμένεται να παραμείνει και το 2021, ίσως με κάποιες προϋποθέσεις.

Πάντως η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει ποια γραμμή θα ακολουθήσει στη ρητορική της: Της χώρας που έχει πληγεί σε πολλούς τομείς λόγω του ιού και συνεπώς χρειάζεται χώρο και δημοσιονομική χαλάρωση ή αυτής που ανακάμπτει γρήγορα και μπαίνει σε τροχιά επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας;

Μερικοί υπουργοί της κυβέρνησης υποστηρίζουν το πρώτο και άλλοι, το δεύτερο. Διγλωσσία δεν μπορεί να υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα, καθώς ανάλογα της γραμμής που θα αποφασίσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, έτσι θα αντιμετωπίζεται η χώρα από τους εταίρους και από την Κομισιόν, όταν έρχεται η ώρα του «λογαριασμού».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κρατά χαμηλά τον πήχη και διαμηνύει προς το εσωτερικό της χώρας ότι οι παροχές που έρχονται θα είναι «ρεαλιστικές». Μίλησε στην ΕΡΤ για σωστό προγραμματισμό των ταμειακών διαθεσίμων και είπε ότι λόγω της έλλειψης δεδομένων για το πότε θα ολοκληρωθεί η κρίση, θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις. «Δεν πετάμε λεφτά από το παράθυρο αλλά κάνουμε παρεμβάσεις εκεί που υπάρχει ανάγκη», δήλωσε.

ΠΗΓΗ