Η φετινή παραγωγή έφτασε τον ετήσιο μέσο όρο της Σαντορίνης, μετά τις δυο συνεχόμενες «ισχνές» χρονιές για τους αμπελουργούς, με καρπούς εξαιρετικής ποιότητας.

Ο τρύγος, εμφανίζοντας μικρή οψίμιση, ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου και εξελίχθηκε ημερολογιακά όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.

Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι.

 

Χρονολόγιο

 

ΕΝΑΡΞΗΤΡΥΓΟΥ ΠΟΙΚΙΛΙΑ(ΕΙΔΟΣ)
4 Αυγούστου Ασύρτικο (λευκή) για τον αφρώδη οίνο από την περιοχή του Πύργου
8 Αυγούστου Αθήρι (λευκή)
12 Αυγούστου Ασύρτικο (λευκή)
12 Αυγούστου Μαυροτράγανο και Βουδόματο (ερυθρές)
25Αυγούστου Αηδάνι (λευκή)
29Αυγούστου Μαντηλαριά (ερυθρή)

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:

 

Χειμώνας: Ήπιος με μέτριες βροχοπτώσεις, που βοήθησαν τη γη να ποτιστεί ομοιόμορφα.Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2019 έως Ιούλιο 2020 ήταν 329,8mm (570,4  mmκατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Άνοιξη: Ήπια,χωρίς καταστροφικούς ανέμους (με εξαίρεση έναν ισχυρό Βοριά στις 16 Απριλίου, που έπληξε μερικώς  την Βόρεια πλευρά της ζώνης),με λίγες βροχές στο σύνολό της (65mm).

 

Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες (25οCκατά ΜΟ), με δροσερά μελτέμια που φυσούσαν ασταμάτητα (περιέργως και τις νυκτερινές ώρες) από τις 5 Ιουλίου. Αξιοσημείωτη η υψηλή υγρασία που επικράτησε σχεδόν όλο τονΑύγουστοη οποίακαθυστέρησε ελαφρώς την ωρίμαση. Απουσία καύσωνα.

Γενικάείχαμε σε όλη την περίοδο ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες χωρίς προβλήματα, κυρίως την Άνοιξη, την πιο κρίσιμη εποχή για την παραγωγή της Σαντορίνης Έτσι, η χρονιά έδωσε υγιή σταφύλια με ποιοτική ωρίμαση λόγω της έλλειψης σοβαρών ασθενειών.

 

Η παραγωγή του 2020

 

Η συνολική παραγωγή φέτος ανήλθε στους 2.500 τόνους σταφυλιών περίπου και αντιπροσωπεύει μια μέση παραγωγή για τον αμπελώνα της Σαντορίνης.

 

Οινοποίηση και εκτιμήσεις:Όπως κάθε χρόνο, έτσι και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι μούστοι δείχνουν ότι και πάλι θα έχουμε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.Οι φρέσκιες Σαντορίνες έχουν αρωματικό  μπουκέτο λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκων φρούτων όπως μπανάνα, πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι. Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης. Το σώμα τους εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση.

Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται στο 13 – 14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ),καιτο pH από 3,0 έως 3,2, διασφαλίζουν ότι και τα φετινά κρασιά θα έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

 

 

Νίκος Βαρβαρήγος

Οινολόγος – Δ/ντής Παραγωγής Santo Wines

ΠΗΓΗ