Ένα καναδικό ζυθοποιείο έχει ζητήσει συγγνώμη γιατί ονόμασε μια από τις μπύρες του με μια λέξη που στη γλώσσα των Μαορί χρησιμοποιείται για τις τρίχες της ήβης.

Το Hell’s Basement Brewery στην Αλμπέρτα είπε ότι κυκλοφόρησε την Huruhuru pale ale πριν από δύο χρόνια, πιστεύοντας ότι σήμαινε “φτερό”.

Αλλά ένας σταρ της τηλεόρασης με καταγωγή Μαορί, ο Te Hamua Nikora επεσήμανε την κοινή ερμηνεία της λέξης σε ένα βίντεο στο Facebook. Ο ιδρυτής της ζυθοποιίας είπε ότι το προϊόν θα ονομαστεί ξανά.

“Αναγνωρίζουμε ότι δεν θεωρούμε την κοινή χρήση του όρου huruhuru ως αναφορά στα ηβικά μαλλιά και ότι η συζήτηση με έναν εκπρόσωπο Μαορί θα ήταν καλύτερη αναφορά από αυτό που κάναμε, δηλαδή να συμβουλευτούμε ιντερνετικά  λεξικά”, δήλωσε ο Mike Patriquin στο καναδικό δίκτυο CBC.

 

Η φυλή των Μαορί προστατεύει το ιερό τροπικό δάσος της Νέας Ζηλανδίας.

 

“Θέλουμε να καταστήσουμε ιδιαίτερα σαφές ότι δεν ήταν η πρόθεσή μας να παραβιάσουμε, να προσφέρουμε, ή να προσβάλουμε τον πολιτισμό των Μαορί ή τους ανθρώπους με οποιονδήποτε τρόπο. Σε όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι, ζητούμε συγγνώμη.”

Ο κ. Νίκορα επέκρινε επίσης ένα κατάστημα εμπορία δερμάτινων ειδών στη Νέα Ζηλανδία το οποίο χρησιμοποιεί επίσης το όνομα Huruhuru και είπε ότι είχε επικοινωνήσει με το κατάστημα αλλά και το ζυθοποιείο για τη χρήση της λέξης.

“Κάποιοι το αποκαλούν εκτίμηση της γλώσσας, εγώ το ονομάζω κατάχρηση”, είπε.

 

“Αυτό που τους συμβαίνει ονομάζεται entitlement. Σταματήστε το. Χρησιμοποιήστε τη δική σας γλώσσα.”

Ένας εκπρόσωπος του καταστήματος δερμάτινων της Νέας Ζηλανδίας είπε στον ιστότοπο ειδήσεων RNZ ότι δεν είχαν σκοπό να προσβάλουν κανένα με το όνομα, το οποίο θεωρούσαν ότι σημαίνει μαλλί ή φτερό ή γούνα.

 

ΠΗΓΗ