Kάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι αξίζει να ρισκάρουν και τη ζωή τους για αυτό: το παραισθησιογόνο μέλι του Νεπάλ! Είναι γλυκό, κολλώδες και μπορεί να σκοτώσει με πολύ περισσότερους τρόπους από ότι φαντάζεστε. 

Είναι παράδοση των Νεπαλέζων να ανεβαίνουν στα βουνά (των Ιμαλαΐων) για το παραισθησιογόνο μέλι. Γκρεμοί εκατοντάδων μέτρων χάσκουν ακριβώς από κάτω τους, πατούν πάνω σε σκάλες από μπαμπού ενώ δέχονται επίθεση από τις μεγαλύτερες μέλισσες του κόσμου. Όπως αναφέρει το National Geographic, στο αφιέρωμα του με τίτλο «The Last Death-Defying Honey Hunter of Nepal», οι μέλισσες των Ιμαλαΐων παράγουν ένα κολλώδες, κοκκινωπό υγρό που είναι γνωστό ως «τρελό μέλι» (mad honey), το οποίο, χάρη στις παραισθησιογόνες ιδιότητές του, πωλείται στη μαύρη αγορά της Ασίας 60 – 80 δολάρια το μισό κιλό.

Οι μέλισσες των Ιμαλαΐων παράγουν διαφορετικά είδη μελιού ανάλογα με τις εποχές του χρόνου και τα λουλούδια που ανθίζουν, συνεπώς και το νέκταρ που απομυζούν. Το ψυχοτρόπο μέλι που μαζεύει ο Mauli παράγεται την άνοιξη και οφείλει τις νευροτοξίνες του στα άνθη των τεράστιων ροδόδεντρων με τα ζωηρά ροζ, κόκκινα και λευκά άνθη που ανθίζουν κάθε Μάρτιο και Απρίλιο στις βόρειες πλαγιές της κοιλάδας του Hongu.

Η τοξίνη που περιέχει το μέλι επηρεάζει το πνευμονογαστρικό νεύρο, που ελέγχει την καρδιά, τους πνεύμονες και τον πεπτικό σωλήνα. Επίσης εισάγει όποιον το καταναλώσει σε περίεργες καταστάσεις συνείδησης και -φημολογείται- ότι βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις.
Παρενέργειες: ζαλάδα, ναυτία, διάρροια, απώλεια συνείδησης και ασυστολία, δηλαδή σταμάτημα του χτύπου της καρδιάς. Το «μέλι της τρέλας» μπορεί πράγματι να σκοτώσει με πολλούς τρόπους όσους το… αγάπησαν. Δείτε το ντοκιμαντέρ του National Geographic για το παραισθησιογόνο μέλι:…