Γράφει ο Φάνης Γέμτος*


Καθώς τριγύριζα στην περιοχή της Χάλκης μού τράβηξε την προσοχή μια μικρή μονάδα προβάτων στα όρια του χωριού. Αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν ότι στον περίβολο υπήρχαν μεγάλα κυλινδρικά δέματα τυλιγμένα με πλαστικές ταινίες για την παραγωγή ενσιρώματος. Ρώτησα τον κτηνοτρόφο και μου είπε ότι τα δέματα είχαν ενσίρωμα από λόλιο και από μίγμα βίκου και κριθαριού. 


Μου ανέφερε ότι ήταν πολύ καλή τροφή για τα πρόβατά του και ότι ήταν ευχαριστημένος. Με ρώτησε γιατί ενδιαφερόμουν. Του εξήγησα ότι θεωρούσα σημαντικό ένας προβατοτρόφος να χρησιμοποιεί ενσίρωμα και ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να το υιοθετήσουν και άλλοι προβατοτρόφοι. Αυτό θα μείωνε το κόστος παραγωγής. Μου απάντησε ότι αυτό δεν συμβαίνει, γιατί κανείς δεν θέλει να δοκιμάσει νέες ιδέες, να ρισκάρει και φυσικά στο τέλος εφόσον αποδειχτούν σωστές να κερδίσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κτηνοτρόφος έχει δίκαιο και ότι καλά θα ήταν και οι άλλοι κτηνοτρόφοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. 


Η ενσίρωση ζωοτροφών θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να παράγουν φθηνές ζωοτροφές. Γιατί οι καλλιέργειες ψυχανθών ή αγρωστωδών ή μιγμάτων έχουν πρόβλημα όταν θέλουμε να τα ξηράνουμε τον Μάιο που ο καιρός είναι ασταθής. Αυτό αποτρέπει πολλούς να καλλιεργήσουν. Επιπλέον το χωράφι αποδεσμεύεται νωρίς και μπορεί να ακολουθήσει άλλη εαρινή καλλιέργεια αυξάνοντας το εισόδημα του παραγωγού. 


Βρήκα ευκαιρία να γράψω σχετικά με το θέμα και τις δυνατότητες που έχουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους δίνοντας εισόδημα στους αγρότες. Είναι όμως ευκαιρία να περιγράψω και να τονίσω ένα σημαντικό πρόβλημα της χώρας: την έλλειψη μηχανισμού σύνδεσης της έρευνας που διεξάγεται στα ερευνητικά/εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με την παραγωγή. 


Αυτό που σήμερα (ή πριν λίγα χρόνια) ξεκινά έστω και σιγά – σιγά, θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει χρόνια νωρίτερα και θα βοηθούσε τόσο τους αγρότες όσο και τους κτηνοτρόφους. Ενσίρωση σε κυλινδρικά δέματα κάναμε για πρώτη φορά στο ΤΕΙ Λάρισας το 1990. Βρήκαμε τότε χρήματα και αγοράσαμε μια χορτοδετική για μεγάλα κυλινδρικά δέματα και μια μηχανή που τύλιγε τα δέματα με λωρίδες πλαστικού. 

 

Χρησιμοποιήσαμε τη μηχανή για συγκομιδή βιομάζας (είχαμε ένα πρόγραμμα συγκομιδής στελεχών βαμβακιού και κλαδεμάτων). Κάναμε, επίσης, με επιτυχία ενσίρωση μηδικής που χρησιμοποιήσαμε για διατροφή αγελάδων. Η ενσίρωση της μηδικής σε κλασικούς σιρούς είναι δύσκολη, λόγω μειωμένης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Η μερική ξήρανση συμβάλλει στην επιτυχία της ενσίρωσης και τα κυλινδρικά δέματα ταιριάζουν στη διαδικασία αυτή. Επιπλέον η ενσίρωση του πρώτου χεριού της μηδικής συμβάλλει στην αποφυγή υποβάθμισης ποιότητας από βροχές που είναι αρκετά συχνές στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο.

Σε συνδυασμό με το μεγάλο σχετικά χρόνο ξήρανσης η πιθανότητα ζημιών είναι μεγάλη. Όλη η ερευνητική δουλειά έμεινε εκεί χωρίς αξιοποίηση, γιατί κανείς δεν τη μετέφερε στους αγρότες.


Στα επόμενα χρόνια σε πολλά πειράματα δοκιμάσαμε τις διπλές καλλιέργειες στον χρόνο με συνεχή κάλυψη του εδάφους για προστασία από διάβρωση και παραγωγή βιομάζας για βιοκαύσιμα είτε για ζωοτροφή. Καλλιεργήσαμε μια χειμερινή καλλιέργεια (μίγμα αγρωστώδους και ψυχανθούς π.χ. βίκο ή κτηνοτροφικό μπιζέλι και κριθάρι ή τριτικάλ) και μια εαρινή (καλαμπόκι, σόργο, σόγια). 

 

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς εκτός από τις υψηλές αποδόσεις και υψηλό περιθώριο κέρδους είχαμε ουσιαστική βελτίωση της οργανικής ουσίας του εδάφους που είναι τόσο αναγκαία στη χώρα μας. Η χειμερινή καλλιέργεια θα μπορούμε πολύ εύκολα να ενσιρωθεί σε κυλινδρικά δέματα και να δώσει φθηνή τροφή για την κτηνοτροφία μας και να ακολουθήσει η εαρινή που θα δώσει και το κύριο κέρδος. Και αυτή η έρευνα έμεινε σε κάποια δημοσιεύματα και δεν χρησιμοποιήθηκε από τους αγρότες μας.


Με την ανακοίνωση του προγράμματος βοήθειας της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ύφεσης από την πανδημία (κάποιοι το ονομάζουν νέο σχέδιο Μάρσαλ) και με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την παιδεία άρχισε να συζητείται ξανά το πρόβλημα της σύνδεσης Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων με την αγορά και τη χρήση των αποτελεσμάτων από τις ελληνικές επιχειρήσεις (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αγροτικές).

Υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα για όλη την οικονομία της χώρας και ένα ειδικότερο για τη γεωργία. Θα επικεντρωθώ στο πρόβλημα της γεωργίας. Πριν πολλά χρόνια (πριν από το 1980) ο γεωπόνος και ο κτηνίατρος του Υπουργείου Γεωργίας ήταν στην πρώτη γραμμή, δηλαδή στο χωράφι. Οι διευθυντές του Υπουργείου είχαν υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή. Είχαν περάσει από το χωράφι και τον στάβλο και επομένως είχαν άμεση εμπειρία. 


Με τη δημιουργία των Περιφερειών, οι Διευθύνσεις Γεωργίας μεταφέρθηκαν στις Περιφέρειες και στο Υπουργείο Εσωτερικών και αποκόπηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, που πλέον έχει υπαλλήλους που κατά κανόνα δεν έχουν υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή. Σταδιακά οι γεωτεχνικοί των Περιφερειών κλείστηκαν στα γραφεία διεκπεραιώνοντας τη γραφειοκρατία των επιδοτήσεων και οι μόνοι που ασκούν ρόλο γεωργικών εφαρμογών (δηλαδή ενημέρωσης των αγροτών, προώθησης προγραμμάτων αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, αλλαγής καλλιεργητικών πρακτικών) είναι τα καταστήματα πωλήσεων γεωργικών εφοδίων. Τα τελευταία είναι λογικό να προωθούν κατά κανόνα τα προϊόντα τους. 


Η έρευνα μένει στους ερευνητές και οι χρήστες-αγρότες αγνοούν τα αποτελέσματα. Αντίστοιχα οι ερευνητές σε μεγάλο βαθμό αγνοούν τα προβλήματα των αγροτών. Αν δεν οργανωθεί ένα σύστημα Γεωργικών Εφαρμογών κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης καλλιεργειών ή βελτίωσης των μεθόδων παραγωγής είναι κατά τη γνώμη μου καταδικασμένη να αποτύχει. Θα επενδύουμε χρήματα στην έρευνα που δεν θα καρπούται η ελληνική παραγωγή και θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο προσπαθώντας να καλύψουμε το έλλειμμα με επιδοτήσεις κάτω από το τραπέζι, όπως συνήθως κάνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας κυνηγώντας ψήφους.

 

* γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

 


Αγροτικα Εφόδια

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Source link