Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Οικονομική καταστροφή των παραγωγών ντομάτας»

 

Τεράστια οικονομική καταστροφή έχουν υποστεί από την έναρξη της πανδημίας και μετά οι παραγωγοί κηπευτικών, μεταξύ των οποίων και οι παραγωγοί ντομάτας. 

Μολονότι υπήρξε μείωση της παραγωγής κηπευτικών και ειδικότερα της ντομάτας, με δεδομένο πως τα κέντρα εστίασης αρχικά ήταν κλειστά και στη συνέχεια λειτουργούν με μείωση του αριθμού των πελατών, η ζήτηση έχει περιοριστεί τόσο που οι παραγωγοί δεν ξέρουν τι να κάνουν ακόμα και τη μειωμένη παραγωγή τους, παρόλο που οι τιμές παραγωγού είναι κάτω του κόστους. Επιπλέον, οι παραγωγοί υπέστησαν μεγάλη ζημία καθώς στις λαϊκές αγορές υπήρξε για μεγάλο διάστημα θέμα αφού, μετά την γενικευμένη απαγόρευση, η τήρηση των αποστάσεων οδήγησε σε εκ περιτροπής εργασία των παραγωγών.

Έτσι η τιμή της ντομάτας έχει πλέον φτάσει στα 10 λεπτά το κιλό ενώ, πριν τον κορονοϊό, κυμαινόταν μεταξύ 30-40 λεπτών. Στα σούπερ μάρκετ, από την άλλη, η τιμή της ντομάτας φτάνει το 1€ το κιλό, με τις επιχειρήσεις να διατείνονται πως η τιμή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες οπότε και αναγκαστικά πετάνε «προϊόν» με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να καλείται να καλύψει τη χασούρα. Ταυτόχρονα, με δεδομένη τη μειωμένη παραγωγή ντομάτας, λόγω των συνθηκών, οι ανάγκες καλύπτονται από εισαγωγές, γεγονός που συντελεί στην αύξηση της τιμής πώλησης του προϊόντος.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους παραγωγούς ντομάτας, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν φέτος να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στους προμηθευτές τους (φυτώρια, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, μεταφορές κ.λπ.) αλλά και ούτε να πιστωθούν για να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν, γεγονός που θα οδηγήσει σε παράταση των καταστροφικών συνεπειών για την παραγωγή.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο ότι ο αγροτικός τομέας συνιστά πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας, 

 

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Ποια οικονομικά μέτρα θα λάβει για τη στήριξη των παραγωγών ντομάτας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

 

ΠΗΓΗ