Περιοχή: Καμπανία, Γαλλία

Ποικιλία: Pinot Noir, Chardonnay

Υπάρχουν τρεις ¨πληρότητες” (plenitudes) στη ζωή ενός δεδομένου τρύγου για το icon σπίτι σαμπάνιας: η πρώτη κυμαίνεται από επτά έως οκτώ χρόνια μετά το τρύγο, που όταν είναι έτοιμη κυκλοφορεί ως Dom Pérignon Vintage, ενώ το δεύτερο plenitude φθάνει μεταξύ 12 και 15 ετών – προηγουμένως γνωστή με το όνομα oenothèque που τώρα πλέον ονομάζεται ως P2. Το τρίτο παράθυρο (Πληρότητα) έρχεται μετά από περίπου 30 χρόνια, όταν η Σαμπάνια έχει περάσει πάνω από 20 χρόνια στις οινολάσπες της, οι οποίες τώρα θα ονομάζονται P3.

Από το 2014, η Dom Pérignon δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο oenothèque για τις σαμπάνιες που κυκλοφορεί με καθυστέρηση, αλλά τη λέξη Plenitude (Πληρότητα). Αυτό το στυλ αντιπροσωπεύει την σαμπάνια Dom Pérignon που παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες της και δεν εξελίσσεται με γραμμικό τρόπο, αλλά ωριμάζει μέσα από μια σειρά διαφορετικών σταδίων, δημιουργώντας “παράθυρα ευκαιριών ή “πληρότητα”. Όταν η Σαμπάνια ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι της πηγαίνει για disgorgement (απομάκρυνση οινολασπών) και βγαίνει στην αγορά για να φέρει στους καταναλωτές μια διαφορετική, πληρέστερη έκφραση του ίδιου τρύγου.

Ο χειμώνας του 2001 ήταν ήπιος, μετά από μια ζεστή και ξηρή άνοιξη. Στους αμπελώνες, η άνθιση ήταν τέλεια τον Ιούλιο, με ηλιοφάνεια και μια βροχή, η οποία ξαφνικά έγινε πιο συχνή και εντονότερη τον Αύγουστο. Το φθινόπωρο έφτασε, αλλά κάθε κακός οιωνός εξαφανίστηκε γρήγορα από τη θερμή και φωτεινή ορμή του Σεπτεμβρίου, όπου ο άνεμος επιτάχυνε τη συγκέντρωση των σταφυλιών, ειδικότερα του Chardonnay. Το δώρο μιας άριστης ωριμότητας, στα πρόθυρα υπερωρίμανσης που καθορίζει το vintage.

Η Dom Pérignon P2 του 2002, εμφανίζεται στο ποτήρι με δραστήριες μικροσκοπικές φυσαλίδες που φέρνουν στην μύτη σαγηνευτικά, πολύπλοκα αρώματα φρεσκοκομμένων εσπεριδοειδών, μπριός, νότες ιωδίου και φρέσκου ​​κόλιανδρου. Στον ουρανίσκο οι γεύσεις αποδίδονται με έναν συναρπαστικό τρόπο, πλούσιο και αιθέριο, ζωντανό αλλά αισθησιακό, γύρω από έναν πυρήνα εκφραστικών φρούτων και ίχνη αρμύρας. Εξαιρετικά κομψή και μακρά επίγευση.

 

ΠΗΓΗ