Οι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας εξασφάλισαν πρόσφατα την επίσημη αναγνώριση από τις γαλλικές αρχές όσον αφορά στην ύπαρξη του προσδιορισμού ”φυσικός οίνος”. Η νέα ονομασία ορίζεται από ένα ποιοτικό πρωτόκολλο παραγωγής και θα διατίθεται στην αγορά υπό την ονομασία “vin méthode nature”.

 

Μετά από 10 χρόνια προσπαθειών, η γαλλική αμπελοοινική βιομηχανία απέκτησε το δικαίωμα να εμπορεύεται κρασιά που αναγνωρίζονται και επισήμως ως “φυσικά”. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας, το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας (INAO) και το Γαλλικό Γραφείο Ελέγχου της Απάτης, η νεοσυσταθείσα Ένωση Φυσικών Οίνων, υπό την προεδρία του οινοπαραγωγού από τον Λίγηρα, Jacques Carroget, συνέταξαν από κοινού την λίστα με τα πρωτόκολλα και τα κριτήρια που θα καθορίζουν αυτή τη νέα ονομασία.

 

Το επίσημο όνομα που δόθηκε σε αυτή την κατηγορία κρασιών είναι- vin méthode nature – καθώς οι ήδη υπάρχοντες ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση του όρου “φυσικό κρασί” (Natural Wine). Με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ονομασία θα υπόκειται σε τριετή δοκιμαστική περίοδο.

 

Τα κύρια σημεία που προτάθηκαν από μια ομάδα Γάλλων αμπελουργών πριν από 10 χρόνια για την σύνταξη του καταστατικού περιλαμβάνουν:

Κάθε φιάλη που φέρει στην ετικέτα του το ειδικό σήμα του κρασιού που περιέχει, θα πρέπει:

1. Να παράγεται από σταφύλια που συλλέγονται με το χέρι

2. Να προέρχονται από πιστοποιημένα βιολογικά αμπέλια

3. Να είναι από σταφύλια που ζύμωσαν αποκλειστικά με αυτόχθονες ζύμες

4. Κατά την διαδικασία παραγωγής απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε πρόσθετου τεχνικής φύσης

5. Απαγορεύεται η χρήση τεχνικών οινοποίησης που χαρακτηρίζονται ως “βίαιες”, όπως το φιλτράρισμα διασταυρούμενης ροής (cross-flow filtration), η παστερίωση, η θερμοοινοποίηση, και η αντίστροφη όσμωση

6. Η παρουσία θειωδών αλάτων επιτρέπεται έως και 30 mg /l ολικού Θειικού οξέως H2SO4 για όλους τους τύπους κρασιού.

 

Έχουν δημιουργηθεί δύο λογότυπα, και τα δύο σε ασπρόμαυρο, για την προώθηση του όλου θέματος, και για να υποδεικνύουν εάν ένα προϊόν περιέχει θειώδη … ή όχι.

Κάθε σοδειά θα πιστοποιείται, από μια νόμιμα εξουσιοδοτημένη εξωτερική αρχή που θα ελέγχει τα εμφιαλωμένα κρασιά που θα ζητούν την πιστοποίηση.

 

Εάν το κρασί δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να διατίθεται στο εμπόριο με διαφορετικό εμπορικό σήμα, ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.

Οι συμμετέχοντες προς το παρών είναι περισσότεροι από 100, και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τουλάχιστον 1.000 εκατόλιτρα “Vin Méthode Nature”

 

“Τα πρώτα κρασιά που θα φέρουν την ονομασία έγιναν πέρυσι από αμπελουργούς που συμφώνησαν πριν από τη συγκομιδή να εκπληρώσουν τα προαπαιτούμενα”, εξήγησε ο Sebastien David, ένας από τα ιδρυτικά μέλη του νέου αυτού εμπορικού σώματος, που σήμερα διαθέτει πάνω από εκατό Γάλλους παραγωγούς καθώς και μερικούς Ισπανούς και Ιταλούς οινοπαραγωγούς.

 

Απόδοση: Στέφανος Κόγιας DipWSET

 

Αναρτήθηκε Παρασκευή, 27 Μάρτιος 2020, 12:01. Κατηγορία Αρθρα  

ΠΗΓΗ