Σε απλά ελληνικά “μαργαρίτα”

Όσοι δεν τους γνωρίζετε είναι εκείνο το παράξενο μηχάνημα που είχατε δει στην άκρη κάποιου χωραφιού όπου εγκαταλείφθηκε από τον ιδιοκτήτη του για χάρη κάποιου φανταχτερού και συνήθως πανάκριβου περιστροφικού χορτοσυλλεκτη (στα ελληνικά “ελικόπτερο”) και είχε γίνει μέρος του τοπίου και λέμε είχε γίνει γιατί οι περισσότεροι πλέον έχουν θυσιαστεί στο βωμό (πρέσα σκραπατζίδικου) της ανακύκλωσης όπου μεταφέρθηκε βοηθούντος και του μικρού βάρους του αλλά φυσικά τις ευκολίες διάλυσης από την συμπαθή φυλή των Ρομά και των λοιπών πειρατών του μετάλλου.

Το απλό αυτό μηχάνημα (δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλες οι μεγάλες εφευρέσεις βασίζονται σε πολύ απλές ιδέες), εφευρέθηκε φυσικά στη χώρα της εφευρετικότητας και της καινοτομίας τις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα παρακαλώ και έμελε να αλλάξει το ρου της ιστορίας του Αγροτικού χώρου μαζί με το πρώτο συρόμενο χορτοκοπτικό που παράλληλα εφευρέθηκε περίπου τον ίδιο καιρό και τα δύο φυσικά έλκονταν από άλογα (το πρώτο μηχανοκίνητο τρακτέρ εφευρέθηκε πολύ πιο αργότερα και συγκεκριμένα τον 20ο αιώνα) Φανταστείτε ότι ως τότε ένας άνθρωπος με μία “κόσα” (το εργαλείο που κόβει το χόρτο) και μία πιρούνα, μπορούσε να διαχειριστεί το πολύ τέσσερα με πέντε στρέμματα χόρτου την ημέρα, τώρα η απόδοση του αυξήθηκε στα 15+, πραγματική επανάσταση δηλαδή επανάσταση. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και από τους 2 ξύλινους τροχούς με αυτοσχέδια ελάσματα που είχαν τα πρώτα απέκτησε πάρα πολλούς τροχούς με ατσάλινα τζίνια. Όταν λέμε πολλούς εννοούμε μέχρι και 12 ή 24 σε διάταξη V, όλα αυτά υπάρχουν στην γενέτειρά του τις ΗΠΑ όπου χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από μεγάλους κατασκευαστές όπως η New Holland η Khun και κτλ. Στην γηραιά Ήπειρο ασχολήθηκαν μαζί του κυρίως οι Ιταλοί οι οποίοι προτίμησαν να εξελίξεων το μηχάνημα με το κλασικό σχήμα αναρτώμενο φυσικά με τέσσερις ή πέντε τροχούς. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έδωσαν περισσότερο βάρος στην ανάπτυξη του περιστροφικού συλλέκτη παρένθεση (ελικόπτερο). Οι Αμερικανοί πάντως “πίνουν νερό” στο όνομά του και μάλλον όχι άδικα. Ας δούμε λοιπόν εάν έχουν δίκιο. Κατ’ αρχάς πρόκειται για μία πολύ ελαφριά κατασκευή με βάρος 150 ως 300 κιλά για το μονόπλευρο με τέσσερις ή πέντε τροχούς και κι 300 ως 400 ευρώ με 8 ή 10 τροχούς, μηχανήματα που κυρίως υπάρχουν στην αγορά. Μπορεί λοιπόν να τα δουλέψει κανείς με πολύ μικρό τρακτέρ αφού απλά το σηκώνεις στα υδραυλικά και το σέρνει.


Όσον αφορά την εργασία το εργαλείο αυτό μπορεί να κάνει τα πάντα στο χόρτο μετά την κοπή, καταρχάς αερισμός του χόρτου. Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης με το υγρό κλίμα ο αερισμός – σκόρπισμα του χόρτου είναι το Α και το Ω για την καλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Στην χώρα μας με τον λαμπρό ήλιο (ως τώρα) δεν πολυχρειαζόταν, ωστόσο τα τελευταία καλοκαίρια μας βγήκαν πολύ βροχερά, ωστόσο σιγά-σιγά λοιπόν και σε μας το σκόρπισμα σε λίγο καιρό θα είναι απαραίτητο ιδίως αν λάβουμε υπόψη και τα χορτοκοπτικά πλέον ξεπέρασαν το πλάτος κοπής τα τρία μέτρα και αφήνουν πίσω τους μεγάλους σωρούς από χόρτο. Αντί λοιπόν να αγοράσουμε ένα πανάκριβο σκορπιστίρι που μπορεί του χρόνου μπορεί να μη μας χρειαστεί με μία απλή κίνηση ο συλλέκτης μας κάνει αυτή τη δουλειά και μάλιστα πολύ πιο απαλά γιατί οι μεγαλύτεροι τροχοί μετακινούν προσεκτικά το χόρτο χωρίς φθορές στο πολύτιμο φύλλωμα του(τριφύλλι). Το αερίσαμε λοιπόν, αλλάξαμε διάταξη στους βραχίονες και γρήγορα γρήγορα (μπορείς να πας κυριολεκτικά τέρμα) χωρίς να χάσεις ποτέ κλωναράκι αφού η διάταξη των βραχιόνων και η ανάρτηση του, του επιτρέπουν να σκουπίζει κυριολεκτικά το έδαφος ιδίως εάν αυτό είναι και ανώμαλο. Για προσπαθήστε να αυξήσετε λίγο ταχύτητα ιδίως με φθηνό Τούρκικο περιστροφικό χορτοσυλλέκτη, όλο το χόρτο θα μείνει κάτω. Το πλάτος εργασίας είναι για το τετράτροχο 3.90μ και 4.5. για το πεντάτροχο. Το μεγαλύτερο μόνο ελικόπτερο καλύπτει μόνο 2.80μ, βέβαια θα μου πείτε πως υπάρχουν και οι γνωστοί οι “πατεντιάρηδες” μάστορες που μακραίνουν τους βραχίονες των ελικοπτέρων για να αυξηθεί το πλάτος εργασίας με ολέθρια δυστυχώς αποτελέσματα όπως στραβώματα, σπασίματα σωλήνων, ρουλεμάν, γρανάζια και γιατί όχι και κανένα γκρουπάκι που και που.


Εάν ο μη γένοιτο ανοίξουν οι ουρανοί και μας μουσκέψουν το συγκεντρωμένο χόρτο τι κάνουμε; Περιμένουμε κάνα δυο μέρες να στεγνώσει και να καταντήσει να γίνει θα καταντήσει για τα βόδια; Ή το γυρίζουμε το πρωί και το βράδυ το δένουμε με τη λιγότερη δυνατή φθορά; Πώς όμως; Μα με την ταπεινή μας Μαργαρίτα η οποία με την κατάλληλη αλλαγή διάταξης των βραχιόνων γυρίζει τούμπα το χόρτο και μάλιστα δύο σειρές σε κάθε πέρασμα. Πολυεργαλείο λοιπόν! Θα μου πείτε τώρα όλα τέλεια τα κάνει το μηχάνημα; Όχι βέβαια. Υπάρχει και ένα μειονέκτημα. Δεν μπορεί να πάρει δεξιές στροφές μόνο ανοιχτές αριστερές. Έτσι στο τέλος του μήκους του χωραφιού πρέπει να σηκωθεί και να συνεχίσεις στο πλάτος. Τι να κάνουμε όμως κανείς δεν είναι τέλειος.
Όλα αυτά τα θαυμαστά επιτεύγματα το μηχάνημα αυτό τα κάνει με μηδαμινή συντήρηση (λίγο λάδι στους συνδέσμους των βραχιόνων και λίγο γράσο διάρκειας κάθε 2-3 χρόνια στα μουαγιέ των τροχών). Κόστος απόκτησης ελάχιστο. Από 600 ευρώ το τετράτροχο, από 800 ευρώ το πεντάτροχο (Τούρκικα) και 1000 με 1.300 ευρώ τα Ιταλικά, κόστος ενός μέσου περιστροφικού με οκτώ μπράτσα από 1500 ευρώ.
Αντί επιλόγου θα θέλαμε να παραθέσουμε μια προσωπική εμπειρία… Το τριφύλλι εδώ και πέντε μέρες, έτοιμο για συγκέντρωση άλλα το πανάκριβο κατακόκκινο ελικόπτερο βρίσκεται στα pits με την επισκευή του να αναμένεται να περατωθεί σε 4-5 μέρες. Τι κάνουμε; Αφήνουμε την πολύτιμη σοδειά μας να γίνει άχυρο από τον καυτό ήλιο; Τότε το βλέμμα πέφτει σε μια γωνία όπου αναπαύεται στην αγκαλιά των αγριόχορτων και των τσουκνίδων η φτωχή μας μαργαρίτα. Η απόφαση πάρθηκε, λίγο λάδι και Θεός βοηθός. Κι όμως, μας έβγαλε ασπροπρόσωπους και δεν έχασε ούτε τζίνι. Η δουλειά έγινε και οι εκατοντάδες μπάλες μαρτυρούν την επιτυχία έστω και με τόσα χρόνια απραξίας.
Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν όλες τις εργασίες που μπορεί να κάνει αυτό το απλό μηχάνημα.