Οι ακυρώσεις ταξιδιών, εκθέσεων και εκδηλώσεων που σχετίζονται με το COVID-19 πλήττουν εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Η ιταλική κυβέρνηση έκανε Lockdown μέχρι τις 3 Απριλίου.

Από το Wine Spectator

Οι δρόμοι της Ρώμης είναι άδειοι, με λίγους μόνο ανθρώπους να περπατούν στο Κολοσσαίο και τη Fontana di Trevi. Το Βατικανό έκλεισε για τους επισκέπτες του την πλατεία του Αγίου Πέτρου. Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte στις 10 Μαρτίου ανακοίνωσε το lock down ενός ολόκληρου έθνους για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ελπίζοντας να θέσει υπό έλεγχο τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό.

“Όλη η Ιταλία θα γίνει προστατευόμενη ζώνη”, είπε στους πολίτες καθώς απευθύνθηκε στο έθνος. “Πρέπει όλοι να δώσουμε κάτι για το καλό της Ιταλίας, πρέπει να το κάνουμε τώρα.”

Στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση κατέστησε αυστηρότερες τις απαγορεύσεις. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι κλειστές, εκτός από καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, καπνοπωλεία και περίπτερα. Τα εστιατόρια έκλεισαν όλα. Από το Οβάλ Γραφείο την προηγούμενη νύχτα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τους ταξιδιώτες από 26 χώρες της ΕΕ, εκτός από τους πολίτες των ΗΠΑ και τους μόνιμους κατοίκους, για 30 ημέρες. Η διαταγή αυτή δεν είχε ισχύ  για το εμπόριο.

Η ετήσια γευστική δοκιμασία του Bordeaux για το τελευταίο τρύγο έπεσε επίσης θύμα του κορονοιού. Στις 13 Μαρτίου, η Union des Grands Crus de Bordeaux (UGC) ανακοίνωσε την αναβολή της εβδομάδας ‘En Primeurs’, η οποία προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. “Οι ομάδες μας επί του παρόντος εργάζονται για την εξεύρεση λύσεων που θα μας επιτρέψουν να δοκιμάσουμε το vintage του 2019 σε άλλη χρονική στιγμή. Θα δώσουμε λεπτομέρειες μόλις το πλαίσιο κριθεί κατάλληλο”, δήλωσε ο πρόεδρος του UGC Ronan Laborde.

Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας προσπαθούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νόσου, ελπίζοντας να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας. Οι κυβερνήσεις κάθε χώρας αγωνίζονται να αποφασίσουν πόσο να περιορίσουν τους πολίτες τους για να προστατεύσουν την υγεία χωρίς να προκαλέσουν υπερβολική οικονομική και κοινωνική ζημία.

Για τις βιομηχανίες ταξιδιού, φαγητού και οίνου, οι οικονομικές απώλειες αυξάνονται. Οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν τις πτήσεις τους και αναστέλλουν τα τέλη για τους επιβάτες που επιθυμούν να αλλάξουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, ιδίως στην Κίνα, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα, που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μέχρι στιγμής. Σημαντικές αλυσίδες ξενοδοχείων, συμπεριλαμβανομένων των Marriott, Hilton και Hyatt, έχουν αναστείλει πολλές πληρωμές για τους πελάτες που αλλάζουν τις κρατήσεις τους.

Η βιομηχανία της κρουαζιέρας έχει πληγεί ιδιαιτέρως. Η αμερικανική κρατική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει τους πολίτες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν προβλήματα υγείας, να αποφύγουν τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια, λόγω του υψηλότερου κινδύνου εξάπλωσης της νόσου επί του σκάφους και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος καραντίνας των επιβατών.

Η Carnival Cruise Line ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου ότι το τμήμα Princess Cruises, το οποίο περιλαμβάνει 18 πλοία, θα διακόψει τις δραστηριότητές του για 60 ημέρες. Δύο από αυτά τα πλοία είχαν τεθεί σε απομόνωση εντός του τελευταίου μήνα.

Το ιταλικό lock down

Στην Ιταλία, ο τουρισμός έχει σταματήσει τελείως, πλήττει εστιατόρια, ξενοδοχεία και οινοποιεία. Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν όλα τα περιττά ταξίδια στη χώρα και όλες τις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι τουλάχιστον τις 3 Απριλίου. Τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι είναι κλειστοί και οι γάμοι έχουν ανασταλεί. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ήδη εξασθενημένη ιταλική οικονομία θα βρεθεί σύντομα σε ύφεση.

 

Στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον, η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη έχουν το μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων μέχρι στιγμής, αλλά ο ιός έχει βρεθεί σε 34 πολιτείες μέχρι σήμερα. Αυτό αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) αρχίζουν να αυξάνουν τις δοκιμές.

Τα οινοποιεία δεν έχουν ακόμα βιώσει μεγάλο πλήγμα. Πολλοί οινοπαραγωγοί της Ουάσινγκτον που διοργάνωσαν γευσιγνωσίες στην περιοχή του Σιάτλ ανέφεραν μια μικρή πτώση στους επισκέπτες. Αλλά ανησυχούν ότι οι πωλήσεις θα επιβραδυνθούν καθώς τα εστιατόρια αρχίζουν κι έχουν οικονομικές απώλειες.

Οι εστιάτορες στο Σιάτλ, στο Σαν Φρανσίσκο και στη Νέα Υόρκη λένε στο Wine Spectator ότι ο τζίρος έχει μειωθεί από 20% έως 50%.

Ο Tilman Fertitta, διευθύνων σύμβουλος του εστιατορίου Landry’s Inc. στο Χιούστον, δήλωσε πριν λίγες ημέρες στο CNBC ότι τα 600 εστιατόρια του χάνουν περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια ημερησίως λόγω των ανησυχιών για το coronavirus, ιδίως αυτά που βρίσκονται σε αστικές και δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπου εκδηλώσεις και συνέδρια έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί.

Τα ακυρωθέντα συνέδρια πιθανότατα είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μέχρι στιγμής. Νότια από το Southwest στο Ώστιν του Τέξας, η διάσκεψη του F8 στο Facebook στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, το Ted Talk 2020 και πολλά άλλα συνέδρια της βιομηχανίας έχουν ακυρώσει ή αναβάλει τις εκδηλώσεις τους για το τρέχον έτος, στερώντας από τα εστιατόρια εκατομμύρια δολάρια από δυνητικούς πελάτες. Μικρότερα φεστιβάλ κρασιού έχουν επίσης ακυρωθεί.

 

Στην περιοχή του Σιάτλ, τα εστιατόρια έχουν σημειώσει σημαντική πτώση. Υπάρχουν περίπου 167 περιπτώσεις μόλυνσης στην πολιτεία, οι περισσότερες στην  ευρύτερη περιοχή του Σιάτλ. Πολλοί εργοδότες ζήτησαν από το προσωπικό να εργαστεί από το σπίτι και τα σχολεία έκλεισαν.

 

“Έχουμε δει μια σημαντική αλλαγή στα έσοδα των εστιατορίων, που είναι πιο εμφανές στο κέντρο, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων (πελατών) αρχίζει να εργάζεται από το σπίτι”, δήλωσε ο Sennen David, αντιπρόεδρος στην ομάδα εστιατορίων Ethan Stowell, η οποία κατέχει πάνω από μια ντουζίνα εστιατόρια στην περιοχή. “Τα εστιατόρια στις γειτονιές φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο τουλάχιστον για το παρόν. Εξακολουθεί να υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα και φόβος ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς αυτές οι αλλαγές θα εξελιχθούν από μέρα σε μέρα πολύ λιγότερο από εβδομάδα έως εβδομάδα”.

Όπως πολλές εταιρείες εστιατορίων, ο Ethan Stowell επικεντρώνεται σε θέματα προσωπικού. «Προσφέρουμε σε όλους τους υπαλλήλους μας ρεπό, έτσι ώστε κανένα μέλος να μην έρθει να εργαστεί όταν είναι άρρωστος». Ενώ πολλές εταιρείες προτρέπουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται στο σπίτι, αυτό δεν αποτελεί επιλογή στον κλάδο των υπηρεσιών. Και τα περισσότερα εστιατόρια δεν προσφέρουν αμειβόμενη άδεια ασθενείας, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να επιλέξουν μεταξύ διαμονής στο σπίτι και κερδοφορίας.

 

Η μοναδική θετική πλευρά που ο David και άλλοι εστιάτορες βλέπουν τώρα ξεκάθαρα, είναι ότι ανεβαίνει πολύ η πρακτική του delivery. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα τακτικά έσοδα. Μέχρι στιγμής, η αβεβαιότητα της επιδημίας μπορεί να έχει το μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο.

ΠΗΓΗ