Ευτυχώς, το τέλος του χειμώνα είναι μια ήσυχη περίοδος στους αμπελώνες. Αλλά οι άλλοι παραγωγοί τροφίμων δεν είναι τόσο τυχεροί.

Η Ιταλία – η οποία έχει καταγράψει τις δεύτερες περισσότερες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωναϊού μετά από την Κίνα και τους περισσότερους θανάτους – πήρε το έκτακτο μέτρο να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε “προστατευόμενη ζώνη”. Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte χαρακτήρισε το διάταγμα ως “μένουμε σπίτι”, λέγοντας στους Ιταλούς ότι οι μετακινήσεις απαγορεύονται εκτός από “λόγους εργασίας, λόγους ανάγκης ή λόγους υγείας”, που θα απαιτούν εξηγήσεις. “Το μέλλον της Ιταλίας είναι στα χέρια μας και πρέπει να είναι υπεύθυνα αυτά τα χέρια σήμερα περισσότερο από ποτέ”, δήλωσε.

 

Αν και η εξέταση των επιπτώσεων των τροφίμων και του κρασιού σε μια εποχή κατά την οποία τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου και οι αγώνες ποδοσφαίρου για το πρωτάθλημα αναβάλλονται, φαίνεται ότι είναι σχετικά ασήμαντη, η Ιταλία είναι γνωστή για την κουζίνα της, και οι εσωτερικές επιπτώσεις είναι τεράστιες: εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κλαμπ, όλα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Η ιταλική βιομηχανία οίνου είχε ήδη αισθανθεί την επίδραση του COVID-19. Την προπερασμένη εβδομάδα, όταν η βόρεια Ιταλία ήταν το επίκεντρο των προσπαθειών απομόνωσης, η περιφέρεια του Βένετο ανέβαλε την προθεσμία για να ζητήσει επιδοτήσεις από τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης που θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι αμπελώνες. Δύο μέρες αργότερα, η Vinitaly – μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις κρασιού στον κόσμο – ανακοίνωσε ότι θα μετατοπίσει την ημερομηνία έναρξης στις 14 Ιουνίου.

 

Και όμως, ο Maurizio Danese-πρόεδρος της Veronafiere, ο οποίος διευθύνει την Vinitaly, παρέμεινε αισιόδοξος. “[Η κίνηση] είναι ένα μήνυμα ότι η Made in Italy στοιχηματίζει στην ταχεία οικονομική ανάκαμψη στους βασικούς τομείς του εθνικού συστήματος”, δήλωσε στην ανακοίνωση της αλλαγής. “Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι το νέο εθνικό ημερολόγιο εμπορικών εκθέσεων θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να αποτελέσει ένα εργαλείο για την κεφαλαιοποίηση της επανέναρξης της χώρας μας”.

 

Αλλά την περασμένη Παρασκευή, η Wall Street Journal ανέφερε ότι τα οινοποιεία στο San Colombano del Lambro επλήγησαν οικονομικά καθώς οι επισκέπτες σταμάτησαν να έρχονται, αν και ευτυχώς, αυτή η τελευταία περίοδος του χειμώνα είναι μια ήσυχη εποχή του χρόνου ούτως ή άλλως.

Τα πράγματα είναι χειρότερα για τους τυροκόμους. “Με τη νέα παραγωγή να έχει σταματήσει, έχουμε μια περίοδο 60 έως 80 ημερών- μετά δεν θα έχουμε κανένα προϊόν να πουλήσουμε”, ανέφερε ο Antonio Croce, ο οποίος διαχειρίζεται μια επιχείρηση που κάνει Gorgonzola. «Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το εμπόδιο, όταν έρθει η ώρα», δήλωσε.

Φυσικά, σοβαρές επιπτώσεις έχει και η αγορά των εξαγωγών. “Η Άπω Ανατολή είναι εντελώς παγωμένη”, δήλωσε ο Sandro Boscaini, πρόεδρος των κρασιών Masi, σύμφωνα με τη WSJ. “Τίποτα δεν αποστέλλεται εκεί και οι πράκτορές μας είναι όλοι μπλοκαρισμένοι. Συνεδριάσεις, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις, οι οποίες είναι βασικές για την εξοικείωση των ανθρώπων στην Ασία με το ιταλικό κρασί, έχουν ακυρωθεί. “

 

Λάβετε υπόψη σας, εξηγεί ο  Boscaini, ότι είχαμε σοβαρές συνέπειες πριν ακόμα η καραντίνα επεκταθεί σε όλη την Ιταλία. Είναι πιθανό η συνεχιζόμενη εξάπλωση του coronavirus να οδηγήσει σε ντόμινο επιπτώσεων σε άλλες χώρες. Ανεξάρτητα από το τι επηρεάζει την παραγωγή στην Ιταλία επηρεάζει τον κόσμο: Παρόλο που η Γαλλία μπορεί να είναι η πιο φημισμένη χώρα παραγωγής κρασιού στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο (ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ισπανία και μετά από τις ΗΠΑ). Ο κόσμος του οίνου μπορεί να είναι ήσυχος προς το παρόν, αλλά έρχονται μακροπρόθεσμες συνέπειες.

 

Αναρτήθηκε Δευτέρα, 23 Μάρτιος 2020, 12:16. Κατηγορία Ειδησεις  

ΠΗΓΗ