Δεν υπάρχει μια λύση πασπαρτού για την κατάλληλη αποθήκευση κρασιού τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια πληθώρα παραγόντων, όπως η ηλικία του κρασιού, το στυλ και το πώμα του κρασιού, συμβάλλουν στο πόσο εύκολα μπορούν να καταστραφεί. Η θερμότητα δεν καταστρέφει ομοιόμορφα τα μπουκάλια, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε ένα μπουκάλι έχει «μαγειρευτεί».

Με τον ίδιο τρόπο που αλλάζει η σύσταση των τροφίμων στη σόμπα, έτσι αλλάζει και το κρασί όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Κατ ‘αρχάς, οι τανίνες γίνονται πιο αισθητές και τα κρασιά παίρνουν έναν αυστηρό, στυπτικό χαρακτήρα. Αντί για μια ομαλή και ελαστική αίσθηση στο στόμα, τα κρασιά έχουν αίσθηση τραχιά και πιο μονοδιάστατη στον ουρανίσκο. Οι γεύσεις φρούτων συχνά καθίστανται δευτερεύουσες σε σχέση με τη δυσάρεστη οξύτητα. Σε ξηρά κλίματα, οι φελλοί συρρικνώνονται καθώς χάνουν την υγρασία τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μπουκάλια που ανοίγουν κ.ο.κ.  Επίσης κάποια πώματα μπορεί να ωθηθούν προς τα πάνω καθώς το κρασί διαστέλλεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Τα παλαιότερα κρασιά και αυτά με φυσικούς φελλούς έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο αλλοίωσης, δεδομένου ότι είναι εκ φύσεως πιο ευαίσθητα από τα νεαρά κρασιά και από αυτά που είναι σφραγισμένα με συνθετικά πώματα.

Διαβάστε ακόμα: Ποιά είναι τα πιό συνηθισμένα σφάλματα στο κρασί και πώς τα εντοπίζουμε;

Αν ένα κρασί έχει
διαρροές ή έχει γεύση τελείως επίπεδη, τότε πιθανότατα έχει μαγειρευτεί.

Στην ιδανική περίπτωση, όλοι οι οίνοι θα πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία κελαριού και πλαγιασμένοι (μεταξύ 10 -13 βαθμών Κελσίου).Η θερμοκρασία κελαριού και η σχετικά δροσερή θερμοκρασία που διατηρούν τα περισσότερα οινοποιεία και αίθουσες γευσιγνωσίας για να διασφαλίσουν ότι τα κρασιά τους θα είναι κατάλληλα και θα βγάλουν τα καλύτερά τους χαρακτηριστικά για τους πιθανούς αγοραστές.

Η “συντήρηση” είναι η λέξη-κλειδί όταν πρόκειται για τη θερμοκρασία του κρασιού, καθώς όσο περισσότερες είναι οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας και υγρασίας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει το κρασί να υποστεί βλάβη.

Το κατώτατο όριο για ζημιές στη θερμοκρασία αρχίζει περίπου στους 21 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και τα περισσότερα κλιματιζόμενα σπίτια μπορούν να συντηρήσουν το κρασί χωρίς κίνδυνο.

Χωρίς κλιματισμό είναι πολύ εύκολο να αφήσουμε τα κρασιά να μαγειρευτούν καθώς συνήθως η θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι είναι 26 βαθμούς και πάνω. Μια περιστασιακή αύξηση της θερμοκρασίας δεν θα αποδεκατίσει τη συλλογή σας, αλλά η παρατεταμένη έκθεση – όπως ένα εβδομαδιαίο κύμα καύσωνα ή μια ολόκληρη μέρα στο αυτοκίνητο – μπορεί.

Προβλήματα συχνά συμβαίνουν κατά τη μεταφορά. Μέσα σε ένα κανονικό φορτηγό παράδοσης χωρίς ελεγχόμενη θερμοκρασία, ο υδράργυρος ανεβαίνει εύκολα και μπορεί να χαλάσει το κρασί. Συσκευασμένα σφιχτά σε ξύλινες παλέτες, οι στοίβες από κρασιά όχι μόνο απορροφούν αυτή τη θερμότητα αλλά τη διατηρούν. Ανάλογα με το πού βρίσκεται μια στοίβα στο αμάξι μεταφοράς- στο κέντρο ή στην άκρη, για παράδειγμα – τα κρασιά μπορεί να κρατούν την υψηλή θερμοκρασία για ώρες ή και ημέρες!

Διαβάστε ακόμα: Κάνει τα παιδιά να τρώνε φαγητό μαγειρεμένο με κρασί;

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο καταναλωτής κρασιού;

Στο σπίτι, ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος αποθήκευσης κρασιών είναι σε ένα κελάρι κρασιών ή σε ένα συντηρητή όπου η θερμοκρασία και η υγρασία ελέγχονται. Ακόμη και με τον σύγχρονο κλιματισμό, τα περισσότερα σπίτια έχουν θερμοκρασία πάνω από το όριο των 21 βαθμών που θέτει τα κρασιά σε κίνδυνο να χαλάσουν.

Εάν δεν έχετε συντηρητή κρασιού, απλά βάλτε τα κρασιά σας – συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων – στο κανονικό ψυγείο. Η υγρασία σε ένα κανονικό ψυγείο δεν θα βλάψει τα μπουκάλια σας βραχυπρόθεσμα και η αφαίρεσή τους 15 με 30 λεπτά πριν από το σερβίρισμα θα τα οδηγήσει σε μια ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος . Αυτή είναι μια ιδιαίτερα καλή στρατηγική, αν τυχαίνει να φύγετε από την πόλη και το AC δεν λειτουργεί στο σπίτι σας.

Τα δροσερά, σκοτεινά μέρη μακριά από τα παράθυρα, όπως οι ντουλάπες, είναι ένα άλλο εναλλακτικό σημείο για να κρατήσει το κρασί ασφαλές.

Το φως βλάπτει επίσης το κρασί καθώς γυαλί ενισχύει τη θερμότητα του ήλιου σαν μεγεθυντικός φακός, οπότε η διατήρηση των φιαλών μακρυά από ηλιόλουστους πάγκους είναι ένας καλός κανόνας.

Κατά την αγορά κρασιού, μείνετε μακριά από καταστήματα που φαίνονται ιδιαίτερα ζεστά ή υγρά ή που αφήνουν τα κιβώτια των κρασιών στο πεζοδρόμιο για ώρες. Εάν ένας φελλός φαίνεται κολλώδης, ωθείται προς τα πάνω ή έχει διαρροές, ζητήστε ένα άλλο μπουκάλι του ίδιου κρασιού. Αν έχετε φτάσει στο σπίτι με ένα φαινομενικά καλό μπουκάλι και έχει αλλοιωμένη γεύση, μη διστάσετε να το επιστρέψετε.

Πολλοί διαδικτυακοί λιανοπωλητές, όπως το WineLibrary.com, σταματούν
τις παραγγελίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλοι μπορεί να προσφέρουν
επιλογές διανυκτέρευσης ή ελεγχόμενης θερμοκρασίας, αλλά αυτές οι πρόσθετες
υπηρεσίες έχουν επιπρόσθετο κόστος.

Αν ταξιδεύετε, κρατήστε το κρασί στο σαλόνι του αυτοκινήτου ή αποθηκεύστε το σε φορητό ψυγείο με πάγο.

Είναι πάντα καλύτερο να θυμάστε το καλοκαίρι ότι το ψυγείο είναι φίλος σας.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούμε να πιούμε ένα φελλωμένο κρασί;

Αναρτήθηκε Τρίτη, 9 Ιούλιος 2019, 11:06. Κατηγορία Αρθρα  

ΠΗΓΗ