Του Δημήτρη Κουλουκτσή, Γεωπόνου

Παρά τα μέτρα που πήρε το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσφατα για τη στήριξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας , οι χαμηλές τιμές που διαμορφώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας δεν φαίνεται να ανακάμπτουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές στο πρόβειο γάλα διαμορφώνονται κάτω από τα ογδόντα (80) λεπτά ανά κιλό και σε κάποιες περιοχές ακόμα και κάτω από τα εβδομήντα πέντε (75) λεπτά.

Η τιμή του πρόβειου γάλακτος πριν από την εκδήλωση της πτώσης των τιμών είχε φθάσει ακόμα και στα 1,10 ευρώ ανά κιλό. Η μέση πτώση της τιμής κυμαίνεται γύρω στα είκοσι πέντε (25) λεπτά ανά κιλό. Αν πάρουμε για παράδειγμα μία προβατοτροφική μονάδα ημιενσταβλισμένης μορφής που εκτρέφει διακόσια πενήντα (250) πρόβατα και παράγει ετήσια 50.000 κιλά γάλα, η μονάδα αυτή χάνει σε σύγκριση με την πριν από την κρίση περίοδο περί τα 12.500 ευρώ, με την παραδοχή πως το κόστος παραγωγής παραμένει σταθερό. Το ύψος αυτό της απώλειας εισοδήματος μπορούμε να πούμε πως είναι το ετήσιο εισόδημα ενός καλά αμειβόμενου εργαζόμενου σήμερα στην Ελλάδα. 

Προφανής είναι η απογοήτευση των προβατοτρόφων και αιγοτρόφων, δικαιολογημένη η αγανάκτησή τους, η διαμαρτυρία τους και η αναζήτηση σωτηρίας του κλάδου, στον οποίο δραστηριοποιούνται παραγωγικά και οικονομικά. Δεν είναι σωστό και δίκαιο και είναι απογοητευτικό, να εξασκείς ένα από τα πιο δύσκολα και κουραστικά επαγγέλματα, που σε θέλει μέρα και νύχτα μέσα ή κοντά στη μονάδα και να μην απολαμβάνεις ένα ικανοποιητικό εισόδημα ή και να μην έχεις εισόδημα!!!! Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση των νέων που επιλογή τους ήταν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.

Ορθά και δίκαια την περίοδο αυτή την προεκλογική, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητά από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την αιγοπροβατοτροφία, περισσότερο τον τελευταίο καιρό, και για τη σωτηρία του κλάδου από την κατάρρευση. 

Βέβαια αυτή την περίοδο τους κτηνοτρόφους τους αναζητούν και τους βρίσκουν οι υποψήφιοι βουλευτές όλων των πολιτικών παρατάξεων και τους υπόσχονται πρόθυμα λύσεις στα προβλήματα της αιγοπροβατοτροφίας και τη στήριξη του κλάδου με τη λήψη πολλών ευνοϊκών μέτρων, ιδιαίτερα εκείνοι οι πολιτευτές που το κόμμα τους διεκδικεί την Κυβέρνηση της Χώρας. 

Κανονισμοί, νόμοι, προεδρικά διατάγματα, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, Υπουργικές Αποφάσεις και άλλα μέτρα με κατεύθυνση τη στήριξη της κτηνοτροφίας υπάρχουν και ισχύουν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως όλες αυτές οι διατάξεις δεν εφαρμόζονται επαρκώς και αυστηρά.

Άκουγαν και ακούνε, διάβαζαν και διαβάζουν οι κτηνοτρόφοι, όσους αρμόδιους αναφέρονται σε θέματα της κτηνοτροφίας, να υπερτονίζουν πως η κτηνοτροφία είναι ο κλάδος που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της Εθνικής μας Οικονομίας και πολλά παρόμοια. Πώς όμως έναν τέτοιο τομέα να τον αφήνεις έρμαιο στο λάκκο των λεόντων;

Οι κτηνοτρόφοι βέβαια δεν πρέπει να τα περιμένουν όλα από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Ευθύνες έχουν και οι ίδιοι. Πρέπει και αυτοί να πάρουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις για δράσεις. Λύσεις μπορεί να δοθούν κύρια μέσα από το συνεργατισμό, τις διεπαγγελματικές και άλλες οργανώσεις.

Μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και τη βελτίωση των υποδομών της κτηνοτροφίας λαμβάνονταν και μπορεί να ληφθούν και άλλα μέσα από την εφαρμογή των σχετικών Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όσον αφορά την τιμή του αιγοπροβείου γάλακτος το μέτρο που θα οδηγήσει στην άνοδό της είναι η πιστή εφαρμογή, χωρίς εκπτώσεις και παρερμηνείες των όρων και προϋποθέσεων παρασκευής των τυριών ΠΟΠ και ιδιαίτερα της ΦΕΤΑΣ, όπως αναφέρονται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και στους σχετικούς Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κάθε φορά τονίζω και υποστηρίζω. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του κρέατος για την πάταξη του χρόνιου προβλήματος των Ελληνοποιήσεων των ξένων κρεάτων. 

Η πιστή αυτή εφαρμογή των διατάξεων προϋποθέτει αυστηρούς ελέγχους από γεωτεχνικούς των πλήρως στελεχωμένων αρμόδιων υπηρεσιών.

Είναι επιτακτική ανάγκη το πρόβλημα των τιμών να αντιμετωπιστεί σοβαρά και υπεύθυνα για τη σωτηρία της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας και των Εθνικής σημασίας ποιοτικών και ονομαστών παραδοσιακών προϊόντων της.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Source link