Δυσκολεύουν τις προβλέψεις για το βαμβάκι τα παγκόσμια αποθέματα. Η κατανάλωση ξεπερνά την παραγωγή, αλλά.. υπάρχουν παγκόσμια αποθέματα

Τα αυξανόμενα αποθέματα βαμβακιού, σε μια περίοδο που η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά κατά 1 εκατ. τόνους την παγκόσμια παραγωγή, δημιουργούν σύννεφα που εμποδίζουν ακριβείς προβλέψεις για την επόμενη σεζόν 2019/20 καθώς αβέβαιη μοιάζει η μελλοντική πορεία της ζήτησης. Δύσκολο να υπολογιστεί η μελλοντική κατανάλωση, μολαταύτα, στοιχεία δείχνουν πως είναι πιθανή μια αύξηση, προερχόμενη από τη ζήτηση αναπτυσσόμενων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ξεπερνά παγκοσμίως η κατανάλωση βαμβακιού την παραγωγή για το 2018/19, σύμφωνα με τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού (ICAC), ενώ παράλληλα αναμένεται αύξηση των αποθεμάτων της επόμενης σεζόν (2019/20). Πολλές χώρες με μεγάλη παραγωγή είχαν απώλειες, η Βραζιλία όμως σημείωσε ρεκόρ παραγωγής. Επίσης, ηρεμούν κάπως τα πράγματα μετά την αναστάτωση που είχαν προκαλέσει προηγούμενα κύματα έντασης στην εμπορική αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κίνας.

Αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, η παγκόσμια κατανάλωση βαμβακιού θα υπερκεράσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο τόνους το 2018/19, με τα σύνολα να υπολογίζονται στα 26,7 εκατομμύρια τόνους κατανάλωση και 25,7 εκατομμύρια τόνους παραγωγή όπως αναφέρεται στην έκθεση του ICAC για τον μήνα Ιούλιο.

Μείζονες παραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Πακιστάν και της Αυστραλίας, υπέστησαν απώλειες στην παραγωγή λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών και έλλειψης νερού, αλλά η Τουρκία και η Βραζιλία αμφότερες ανακοίνωσαν αύξηση στην παραγωγή για το 2018/19, με τη Βραζιλία να σημειώνει ρεκόρ παραγωγής της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων τόνων.

Τα υπολογιζόμενα τελικά αποθέματα των 17,8 εκατομμυρίων τόνων της περιόδου 2018/19 αναμένεται να επεκταθούν σε 18,7 εκατομμύρια τόνους ως το τέλος της επόμενης σεζόν, με τα αποθέματα εκτός Κίνας να σημειώνουν μέγιστο όλων των εποχών της τάξης των 10,5 εκατομμυρίων τόνων. Εάν αυξηθεί η κατανάλωση το 2019/20, πιθανότατα αυτό θα προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία και δη στη Νοτιοανατολική.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Source link