Στις αιτιάσεις του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτη Αλευρά για το ΠΟΠ Καλαμάτα στις επιτραπέζιες ελιές απάντησε μετά από πολύ καιρό βέβαια με δήλωση που μοίρασε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Πελοποννήσου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αραχωβίτης λέει τα εξής: «Το πρόβλημα μεταξύ των ελιών ποικιλίας «Καλαμών» που εξάγονται ως «Kalamata Olives» και της ΠΟΠ «Ελιάς Καλαμάτας» είναι πρόβλημα που ξεκινά την δεκαετία του ’90 με την κατοχύρωση της ΠΟΠ και ουδέποτε έγινε απόπειρα επίλυσής του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που το δημιούργησαν και το κληρονόμησαν στη συνέχεια.

Το ότι οι Τρίτες Χώρες χρησιμοποιούν την ονομασία “ΚΑΛΑΜΑΤΑ” στη διεθνή και ευρωπαϊκή αγορά είναι κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και φυσικά είναι ανεξάρτητο της εγγραφής στο κατάλογο της ΕΕ ως συνώνυμο το 2018 από την χώρα μας.

Αντίθετα ήταν οι ελληνικές ελιές που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο “ΚΑΛΑΜΑΤΑ”. Με τραγικό αποτέλεσμα να κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο ελιές Τρίτων Χωρών με την επωνυμία “ΚΑΛΑΜΑΤΑ”  ενώ αποκλείονταν οι ελληνικές!

Το ζήτημα δηλαδή αφορά στις ελληνικές εξαγωγές ελιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των οποίων και των Μεσσήνιων παραγωγών και καλό είναι να μη θυσιάζουμε το εθνικό μας συμφέρον στο βωμό πρόσκαιρων μικροκομματικών οφελών».

Αυτό που δεν λέει ο κ. Αραχωβίτης είναι ποιές ενέργειες έκανε το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να προστατεύσει το προϊόν και την ονομασία, μιας και όπως έχουμε γράψει αρκετοί Αιγύπτιοι τυποποιητές πωλούν αιγυπτιακές ελιές ως Kalamata olives.

Source link