Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να υιοθετήσουν έναν στόχο για να καταστεί η ένωση ουδέτερη κλιματικά μέχρι το 2050, λόγω της αντίδρασης της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο στόχος, που προβλέπει ότι μέχρι το 2050 η Ευρώπη θα πρέπει να απορροφήσει τόσο αέριο όσο εκπέμπει, έρχεται όλο και πιο κοντά από τον προηγούμενο μήνα. Από τον Μάιο, ο αριθμός των χωρών που στηρίζουν τον στόχο έχει αυξηθεί από 8 σε 24. Με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αυτό αντιπροσωπεύει μία εντυπωσιακά ισχυρή πολιτική εξέλιξη. Υποδηλώνει επίσης ότι η επίμονη αντίσταση μπορεί να ανατραπεί και ότι ο στόχος του 2050 μπορεί τελικά να υιοθετηθεί.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αυξήσουν την πίεση στις τέσσερις χώρες που αντιδρούν και να συμφωνήσουν στους στόχους του 2050 πριν από το κλιματικό συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, όπου οι συζητήσεις θα εστιάσουν στο πώς θα επισπευστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Ευρώπη πρέπει να φτάσει στη Νέα Υόρκη με τον στόχο για την κλιματική ουδετερότητα του 2050 εξασφαλισμένο, όχι μόνο για να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κλιματικής δράσης, αλλά επίσης για να πιέσει την Κίνα και άλλες μεγάλες χώρες που ρυπαίνουν, να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ο στόχος της επίτευξης ουδετερότητας του άνθρακα μέχρι το 2050 είναι το σωστό σημείο προορισμού στον χάρτη της πολιτικής για το κλίμα. Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, είναι ο μόνος εύλογος τρόπος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, και ως εκ τούτου να προστατέψει τον κόσμο από τις πιο δραματικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό ωστόσο θα αποτελούσε μόνο ένα σημείο εκκίνησης για την Ευρώπη. Η ήπειρος δεν έχει κατορθώσει ακόμη να μειώσει πειστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μετά από χρόνια πτώσης, οι εκπομπές έχουν ανακάμψει πάλι το 2017. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στους τομείς μεταφορών, βιομηχανίας, κατοικιών της Ευρώπης.

Απλώς κοιτάξτε τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην τελευταία δεκαετία, η Ευρώπη έχει υποστηρίξει έντονα την ανανεώσιμη ενέργεια, η οποία τώρα καλύπτει το 30% της κατανάλωσης. Αλλά ενώ η ευρωπαϊκή ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει πιο πράσινη, έχει επίσης διατηρήσει την παλαιότερη και πιο ρυπογόνο συνιστώσα της, τον άνθρακα.

Τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα συνιστούν το 20% του ηλεκτρικού μείγματος της Ευρώπης, με εντυπωσιακά εθνικά ποσοστά, όπως το 80% στην Πολωνία, το 50% στην Τσεχία, το 46% στη Βουλγαρία, το 37% στη Γερμανία και το 34% στην Ελλάδα.

Μόνο η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν μέχρι στιγμής λάβει τελική απόφαση για μια σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Σε άλλες περιπτώσεις, οι χώρες έχουν απλώς προχωρήσει σε ανακοινώσεις, γενικά μέσα σε έναν ορίζοντα μέχρι το 2030. Στη Γερμανία, συζητείται τώρα μια σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2038. Ωστόσο, ούτε αυτό έχει αναφερθεί στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό χρήσης άνθρακα.

Ωστόσο, ενδεχομένως ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στον ευρωπαϊκό τομέα μεταφορών. Οι εκπομπές CO2 έχουν συνεχίσει να αυξάνονται στις τελευταίες δεκαετίες με μικρή πολιτική παρέμβαση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να αντιστραφεί η τάση.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα πρέπει μόνο να υιοθετήσουν τον στόχο του 2050 για την κλιματική ουδετερότητα πριν από το συνέδριο του Σεπτεμβρίου για το κλίμα, αλλά επίσης να αποδείξουν την ειλικρινή δέσμευσή τους στην συνεχή επιδίωξή του.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες: η βαθιά απαλλαγή από τον άνθρακα γίνεται τεχνικά και οικονομικά βιώσιμη, καθώς οι περισσότερες από τις τεχνολογίες που χρειάζονται για αυτή την μεταμόρφωση είναι τώρα διαθέσιμες, σε ακόμη χαμηλότερο κόστος. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής, ικανό να προάγει αυτή την μεταμόρφωση με έξυπνο τρόπο, δηλαδή με την κατάκτηση των οικονομικών και βιομηχανικών ευκαιριών που προσφέρει, και με την εξασφάλιση της κοινωνικής συμμετοχής.

Αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Οι επιλογές πολιτικής που έγιναν από τώρα και μέχρι το 2024, θα καθορίσουν πραγματικά τη μορφή του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος μέχρι το 2050. Η Ευρώπη επομένως δεν χρειάζεται μόνο να συμφωνήσει εάν θέλει να προχωρήσει, αλλά επίσης να καταστήσει σαφές ότι ακολουθεί ε συνέπεια αυτό τον δρόμο.

© Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2019/06/eu-urgently-needs-to-revert-its-climate-neutrality-2050-failure/

Source link