Ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος οπωρώνων στις περιοχές του Τυρνάβου και της Αγιάς και ο έλεγχος προδιαγραφών συσκευαστηρίων της περιοχής αποτέλεσε το αντικείμενο της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε περιοχές της Αγιάς και του Τυρνάβου. 

Αρχικά η αντιπροσωπεία -αποτελούμενη από ειδικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα εντομολογίας και φυτοπαθολογίας- επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, όπου ο πρόεδρος κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος και εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού τους υποδέχτηκαν και τους ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση από τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου, Δρα Δημήτρη Σταυρίδη και τους γεωπόνους του αντίστοιχου τμήματος, κ. Αναστασία Σταματοπούλου και Αγγελική Εξάρχου σε αγρούς της περιοχής Τυρνάβου, όπου επισκέφτηκαν καλλιέργειες πυρηνόκαρπων, για τη διαπίστωση της φυτοϋγειονομικής κατάστασης των οπωρώνων και τον τρόπο εφαρμογής του επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών καραντίνας της χώρας. Επιδείχθηκε επίσης εγκατεστημένος μετεωρολογικός σταθμός του συστήματος γεωργικών προειδοποιήσεων. 

Κατόπιν επισκέφθηκαν την περιοχή της Αγιάς και περιηγήθηκαν σε καλλιέργειες κερασιών, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στα συσκευαστήρια οπωροκηπευτικών των εταιρειών ΧΑΤΖΗΣΑΛΑΤΑ Α.Ε. και OPORELLO Α.Ε., όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας και τη διαδικασία τελικής πιστοποίησης των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων. Η συνολική εικόνα που απεκόμισαν τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν θετική, με σχόλια ευνοϊκά για τον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε Λάρισας, που θέτει τις βάσεις για μια μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. 

Την κινεζική αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Απόστολος Μπίλλης, ο δ/ντής της Αγροτικής Οικονομίας κ. Παναγιώτης Καλφούντζος οι οποίοι απεύθυναν θερμό χαιρετισμό καθώς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Δρ. Δημήτρης Σταυρίδης.

Την αντιπροσωπεία συνόδευαν εκπρόσωποι του γενικού δ/ντή του ΥΠΑΑΤ, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ κ. Χρήστος Αραμπατζής, ο προϊστάμενος του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών- Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης Δρ. Αντώνης Υφούλης και ο ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρ. Δημήτρης Παπαχρήστος.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Source link