Αισιοδοξία ότι η συμφωνία ΕΕ και Mercosur που προβλέπει μειώσεις δασμών αλλά και ένα συνολικό πλαίσιο συνανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων θα δώσει την ευκαιρία στα ελληνικά προϊόντα να βρουν νέες αγορές εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Βέβαια οι προκλήσεις είναι πολλές, κοινές με άλλες που αφορούν άλλες αγορές (πολιτικές μάρκετιγκ, διαθέσιμες ποσότητες, Branding κτλ) αλλά αναμφισβήτητα η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από αυτές τις χώρες της Ν. Αμερικής αλλά και το ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί ένα δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό, όπου όλοι θα ήθελαν να ταξιδέψουν δημιουργεί ένα θετικό έδαφος για τα προϊόντα της χώρας.

Επίσης με το δεδομένο ότι πολλά προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ της Ελλάδας προστατεύονται, ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη νέων στην περιοχή του … Copa America, γιαυτά, όπως π,χ. η φέτα και τα τυροκομικά.

Σημειώνεται ότι συνολικά 21 ελληνικά προϊόντα προστατεύονται πλήρως, όπως προβλέπει το τελικό κείμενο της εμπορικής συμφωνίας. Ειδικότερα, από την εμπορική συμφωνία με την οποία απελευθερώνονται οι εξαγωγές προς χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, προστατεύονται οι εξής ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες: • Φέτα • Ούζο • Τσίπουρο • Οίνοι: ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΤΙΙΚΗΣ/ ΑΜΥΝΤΑΙΟ/ ΝΕΜΕΑ/ ΝΑΟΥΣΣΑ/ ΑΜΥΝΤΑΙΟ/ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ/ ΣΑΜΟΣ • Ελαιόλαδα: ΚΑΛΑΜΑΤΑ/ ΣΗΤΕΙΑ/ ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ/ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ • Μαστίχα Χίου • Κρόκος Κοζάνης • Ελιά Καλαμάτας • Κονσερβολιά Αμφίσσης • Κεφαλογραβιέρα • Μανούρι • Κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα.

Συνολικά συνολικά 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής πλέον προστατεύονται από τις απομιμήσεις όπως είναι η Φέτα, το Tiroler Speck (Αυστρία), το Fromage de Herve (Βέλγιο), η Münchener Bier (Γερμανία), το Comté (Γαλλία), το Prosciutto di Parma (Ιταλία), η Polska Wódka (Πολωνία), το Queijo S. Jorge (Πορτογαλία), το Tokaji (Ουγγαρία) ή το Jabugo (Ισπανία).

Κύρια χαρακτηριστικά της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

Η διαπεριφερειακή συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Mercosur και θα καταστήσει τις εταιρείες της ΕΕ πιο ανταγωνιστικές, καθώς θα τις απαλλάξει από δασμούς ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά τους βιομηχανικούς τομείς της ΕΕ, η συμφωνία θα συμβάλει στην τόνωση των εξαγωγών ενωσιακών προϊόντων που αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα υψηλούς και, μερικές φορές, απαγορευτικούς δασμούς. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα (δασμός 35%), τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων (14-18%), τα μηχανήματα (14-20%), τα χημικά προϊόντα (έως 18%), τα φαρμακευτικά προϊόντα (έως 14%), τα είδη ένδυσης και υπόδησης (35%) ή τα πλεκτά υφάσματα (26%).

Ο τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών που επιβάλλει η Mercosur στα εξαγωγικά προϊόντα της ΕΕ, και συγκεκριμένα στις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τα κρασιά (27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20-35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την άνευ δασμών πρόσβαση, με την επιφύλαξη ποσοστώσεων, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (σημερινός δασμολογικός συντελεστής 28%), ιδίως για τα τυριά.

Οι χώρες της Mercosur θα θεσπίσουν επίσης νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότητας που αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι το Tiroler Speck (Αυστρία), το Fromage de Herve (Βέλγιο), η Münchener Bier (Γερμανία), το Comté (Γαλλία), το Prosciutto di Parma (Ιταλία), η Polska Wódka (Πολωνία), το Queijo S. Jorge (Πορτογαλία), το Tokaji (Ουγγαρία) ή το Jabugo (Ισπανία).

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρθηκε χτες σε ανακοινωση, η ΕΕ είναι ο πρώτος σημαντικός εταίρος που συνάπτει εμπορική συμφωνία με τη Mercosur, μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Η συμφωνία που συνήφθη θα καλύψει πληθυσμό 780 εκατομμυρίων ατόμων και θα παγιώσει τις στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur.

Η συμφωνία αποτυπώνει τη σαφή δέσμευση αμφότερων των περιοχών στο διεθνές εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες και θα δώσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες σημαντικό προβάδισμα σε μια αγορά με τεράστιο οικονομικό δυναμικό. Θα προωθήσει τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη στις χώρες της Mercosur.

Η συμφωνία ενστερνίζεται τα υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών, καθώς επίσης την αρχή της πρόληψης για την ασφάλεια των τροφίμων και τους περιβαλλοντικούς κανόνες, και περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και των συναφών κανόνων επιβολής.

Τα κέρδη

«Μέσω της εν λόγω εμπορικής συμφωνίας οι χώρες της Mercosur αποφάσισαν να ανοίξουν τις αγορές τους στις επιχειρήσεις της ΕΕ. Αυτό είναι προφανώς εξαιρετικά σημαντικό για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και την οικονομία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς θα τους απαλλάξει από δασμούς ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αυτό την καθιστά τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η ΕΕ. Χάρη στη σκληρή και επίμονη δουλειά των διαπραγματευτών μας, η συμφωνία θα συνοδεύεται από θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και τους καταναλωτές. Κι αυτό ακριβώς καθιστά τη συμφωνία αυτή επωφελή για όλους» ανέφερε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως είπε η επίτροπος Εμπορίου, κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, «χάρη στη συμφωνία οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα εξοικονομήσουν πάνω από 4 δισ. ευρώ σε δασμούς στα σύνορα — τέσσερις φορές περισσότερα από ό,τι με τη συμφωνία μας με την Ιαπωνία — ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών μας από άλλα μέρη του κόσμου. Θέτει επίσης υψηλά πρότυπα και θεσπίζει ένα ισχυρό πλαίσιο για την από κοινού αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και την ενίσχυση των δεσμεύσεων για την αειφόρο ανάπτυξη που έχουμε ήδη αναλάβει, για παράδειγμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ εδραίωσε τη θέση που κατέχει ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του ανοικτού και βιώσιμου εμπορίου. Από το 2014 έχουν τεθεί σε ισχύ συμφωνίες με 15 χώρες, με σημαντικότερες αυτές με τον Καναδά και την Ιαπωνία. Η συμφωνία αυτή προσθέτει τέσσερις ακόμη χώρες στον εντυπωσιακό κατάλογο των εμπορικών μας συμμάχων».

Ο κ. Φιλ Χόγκαν, επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε: 

Source link