Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το ΥπΑΑΤ σε σχέση με τις εξαγγελθείσες προ ημερών ενισχύσεις de minimis για αιγοπροβατρόφους Δυτικής Μακεδονίας, σπαράγγια και ντομάτα.

Παραγωγοί που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο ζητούν ενημέρωση για το θέμα από το ΥπΑΑΤ, μιας και όπως λένε «κανείς δεν λέει τίποτα πλέον και είμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, οπότε δεν ξέρουμε αν πρέπει να ελπίζουμε ή όχι».

Σε σχέση με την αιγοπροβατοτροφία Δυτικής Μακεδονίας, υπενθυμίζεται, ότι με εντολή του Υπουργού, όπως ανέφερε το ΥπΑΑΤ σε ανακοίνωσή του, «οι υπηρεσίες του υπουργείου ξεκίνησαν τις διαδικασίες ώστε να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα χορήγησης έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας της Δυτικής Μακεδονίας για μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ αιτίες. Συγκεκριμένα, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2018, είχαν ισχυρή αρνητική επίδραση στην παραγωγική ικανότητα γάλακτος των αιγοπροβάτων και οδήγησαν σε αυξημένο κόστος παραγωγής».

Αντίστοιχα, «με εντολή του Υπουργού ξεκινούν οι διαδικασίες, ώστε να τεκμηριωθεί η χορήγηση ενίσχυσης de minimis, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της παραγωγής λόγω έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την καλλιέργεια του σπαραγγιού το 2018».

Σχετικά με το πρόβλημα προσβολών σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης από το έντομο Tuta Absoluta και ύστερα από επικοινωνία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τους βουλευτές και τους φορείς των παραγωγών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τονίζονταν σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ότι «εξετάζουμε τη δυνατότητα να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική στήριξη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)».

Επίσης με αφορμή κάποια ερωτήματα παραγωγών καπνού προς τον ΑγροΤύπο σε σχέση με ενισχύσεις de minimis στα καπνά σε περιοχές που δεν δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν γνωρίζουν κάτι επ’ αυτού.

Source link