Ευεργετικές είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον φετινό χειμώνα στην Κρήτη, καθώς όχι μόνο δε φέρνουν σοβαρά προβλήματα, αλλά, αντιθέτως, φέρνουν χαμόγελα στους υπεύθυνους των ΔΕΥΑ και μεγάλες ποσότητες νερού στα φράγματα.

Η έναρξη της λειτουργίας της σήραγγας του φράγματος Αποσελέμη έφερε στον ταμιευτήρα του τεράστιες ποσότητες νερού από το Οροπέδιο Λασιθίου. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτης Καζάσης, μόνο το περασμένο 24ωρο, από τη σήραγγα και τη λεκάνη απορροής του Οροπεδίου έπεσαν στο φράγμα 1.300.000 κυβικά μέτρα νερό, ενώ από την περασμένη Παρασκευή έχουν εισρεύσει 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τη συνολική ποσότητα νερού στα 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. 

 
Την ίδια ώρα οι αρχικές εκτιμήσεις που ανέβαζαν τις ποσότητες που θα είχαν πέσει στο φράγμα Αποσελέμη μέχρι το τέλος του έτους στα 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έχουν πλέον αναθεωρηθεί. Όπως είπε ο κ. Καζάσης, εκτιμάται ότι θα υπερβούν κατά πολύ τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις του φετινού χειμώνα και ιδιαιτέρως των τελευταίων εβδομάδων έχουν σαν αποτέλεσμα να εισρέουν σε όλα τα φράγματα του νησιού μεγάλες ποσότητες πολύτιμου νερού, το οποίο έλειψε από την Κρήτη το περασμένο καλοκαίρι.Έτσι, ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Καζάση, έχει γεμίσει η λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου και ήδη από τα Φώτα είναι σε κατάσταση υπερχείλισης και το φράγμα των Ποταμών. 

 
Η λίμνη Κουρνά έχει φτάσει στο μέγιστο της πλήρωσής της, ενώ στο φράγμα Βαλσαμιώτη – λόγω της συνεχιζόμενης διαρροής που παρουσιάζει – η πλήρωσή του παραμένει στο ένα πέμπτο της δυναμικότητάς του, σύμφωνα με τις οδηγίες των τεχνικών συμβούλων και έως την αποκατάσταση του προβλήματος με το αναγκαίο έργο.
 
 
ert.gr
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterSource link