του Γιάννη Πετράτου *
 
Εμείς ως απόφοιτοι της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για τον τρόπο που επιλέγει από το υπουργείο να προχωρήσουν οι συνενώσεις ΤΕΙ με ΤΕΙ ή πανεπιστημίων & ΤΕΙ στη χώρα μας. Από την αρχή είχαμε αντιρρήσεις σε σχέση με τον σχεδιασμό αλλά και τη στρατηγική 
Φάνηκε ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε λάθος έγινε χωρίς σωστό σχεδιασμό, με βιασύνη και προφανώς χωρίς μελέτη και δεν φτάνει που είδαμε ότι χρειάζονται αλλαγές και διορθώσεις, εξακολουθούμε να κάνουμε προχειρότητες και με τις συγχωνεύσεις που επιχειρούνται ανά την Ελλάδα. 
Σε καμία περίπτωση δεν λύνονται προβλήματα που χρονίζουν, απλά για ακόμα μία φορά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και τα μεταθέτουμε στο μέλλον 
Η έλλειψη ειλικρινούς διαλόγου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σημερινή κυβέρνηση απλά προσπαθεί βιαστικά και με κάθε κόστος να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και να ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων χιλιάδες αποφοίτους, κατ εντολή των συντεχνιών. 
Με κάθε τρόπο οι φοιτητές αναδεικνύουν την προχειρότητα , οι οποίοι τονίζουν ότι μετά τις συγχωνεύσεις δεν γίνονται μαθήματα ότι υπάρχουν ελλείψεις και ότι τα ιδρύματα υπολειτουργούν. Προφανώς και έχουν δίκιο, ποιος όμως ρώτησε τους γονείς τους εάν έχουν τα χρήματα στην Ελλάδα του 2019 να πληρώσουν έστω για ένα ακόμη εξάμηνο; ένα τέτοιο εγχείρημα για να επιτύχει σε όλες τις χώρες του κόσμου χρειάζονται χρόνια σχεδιασμού, εδώ όλα γίνονται στο πόδι και βιαστικά.
Μας είπαν πως τα ελληνικά πτυχία είναι πολύ καλά και αντιμετωπίζονται εξαιρετικά στην Ευρώπη. Τότε ποιος είναι ο λόγος όλης αυτής της διαδικασίας; Πώς επιτρέψαμε να γίνει το νομοσχέδιο και επιτρέπουμε να γίνονται και άλλα, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για τους αποφοίτους; Γνώμη μας είναι ότι τελικά το brain drain στην Ελλάδα δεν θα το ανακόψουμε ποτέ. 
Μας είπαν ότι στο μέλλον θα εκδοθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα, εμείς λέγαμε από την αρχή του εγχειρήματος κατ αρχήν να υπάρχει ισοτίμηση των πτυχίων με τα νέα ιδρύματα, γιατί ανέκαθεν στην χώρα μας μεταθέτουμε τα δύσκολα στο μέλλον αλλά δεν λύνονται ποτέ, στο ΠΑΔΑ συζητούν δυο πρώην ΤΕΙ μεταξύ τους και δεν βγαίνει αποτέλεσμα στην υπόλοιπη Ελλάδα συζητούν πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ποιο πανεπιστήμιο θα ακούσει τα προβλήματα των αποφοίτων ΤΕΙ; 
Για να προλάβουμε και κάποιους καλοθελητές προφανώς και ξέρουμε τι πτυχίο έχουμε, όμως το πτυχίο μας είναι ανώτατο και θα εξακολουθεί και στο μέλλον να είναι, όμως όπως και στο παρελθόν παγκοσμίως έτσι και σήμερα επιβάλλεται όταν κλείνει ένα ίδρυμα και μετονομάζεται ή εξελίσσεται να ακολουθούν και οι απόφοιτοί του. Εδώ έχουμε την πρωτοτυπία να ξεχνάμε τους ανθρώπους που έδωσαν πνοή στα ιδρύματα τόσα χρόνια και την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν τα ίδια τα ιδρύματα τα οποία αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται μόνο καρέκλες. 
Θεωρούμε ότι διυλίζουμε τον κώνωπα ψάχνοντας τρόπους , όταν ο υπουργός συνεχίζει στις συγχωνεύσεις να μην «βλέπει» τους αποφοίτους. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η υπόθεση ΠΑΔΑ δεν είναι το ίδιο με τις υπόλοιπες συγχωνεύσεις που επιχειρούνται . 
Ακούμε συνέχεια περί ανωτατοποίησης των ΤΕΙ ή υποβάθμισης των πανεπιστημίων και εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα, είναι ΑΕΙ, συνεπώς δεν υπάρχει Ανωτατοποίηση μάλλον υπάρχει «Πανεπιστημιοποίηση», η οποία κατά την γνώμη μας δεν ήταν απαραίτητη καθώς διαχρονικά στην Ελλάδα η Τεχνολογική Εκπαίδευση ήταν αναγκαία , ήταν και είναι απαραίτητος μοχλός ανάπτυξης. 
Εχουν προσπαθήσει πολλοί να καταργήσουν την Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και έπειτα από λίγα χρόνια επανιδρύονταν, συνεπώς για την χώρα μας είναι αναγκαία. 
Επιβάλλεται σήμερα να ομονοήσουμε σε κάποιες βασικές αρχές και να καταφέρουμε επιτέλους να προχωρήσουμε σε ένα κεντρικό σχεδιασμό ο οποίος θα βάλει σε στέρεες βάσεις το όποιο εγχείρημα απαιτείται προκειμένου η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον, 
Τούτη η χώρα επιτέλους χρειάζεται μια Ανώτατη Εκπαίδευση η οποία να την βοηθήσει να ξεπεράσει το δύσκολο μονοπάτι που βρίσκεται με απόφοιτους υψηλών προσόντων και ανθρώπους που να δουλέψουν προς όφελος της κοινωνίας ας τους κοιτάξουμε στα μάτια και να τους εμπιστευτούμε.

*Ο Γιάννης Πετράτος είναι πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου  της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων ΤΕ.

 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterSource link