Με μια ενίσχυση σαν κι αυτή που έλαβαν πριν από λίγα χρόνια οι καπνοκαλλιεργητές, εξετάζει η Ε.Ε. για την «αναίμακτη» αποχώρηση των αιγοπροβατοτρόφων από το επάγγελμα.
Oι Βρυξέλλες εξετάζουν ενδελεχώς την κατάρτιση ενός προγράμματος που θα δώσει την ευκαιρία στους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους να «κλείσουν» την επιχείρηση, εισπράττοντας σε αντιστάθμισμα και για κάποιο διάστημα μια αξιόλογη αποζημίωση.
Φαίνεται πως οι Κοινοτικοί εκτιμούν ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνουν εδώ και χρόνια οι Έλληνες κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι κοστίζουν ακριβά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα δυσκολεύουν τις γαλακτοκομικές και άλλες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού βορρά να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στην αγορά των γαλακτοκομικών και της φέτας.
Το γεγονός βέβαια αυτό καταμαρτυρά ότι η χώρα χάνει σταδιακά τη μάχη της φέτας στην Ευρώπη, καθώς μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στα γαλακτοκομικά εποφθαλμιούν να βάλουν πόδι σε ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν, το οποίο αποκτά συνεχώς προστιθέμενη αξία με την έκρηξη του τουρισμού στη χώρα. Ασφαλώς και η συμφωνία CETA ήταν το προοίμιο, ενώ στη συνέχεια, οι αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από Βαλκανικές χώρες, έφεραν το προϊόν σε δυσμενή θέση και σε ακόμη χειρότερη τους παραδοσιακούς μετακινούμενους αιγοπροβατοτρόφους, πάνω στους οποίους όμως στηρίχτηκε όλος ο φάκελος για την κατοχύρωση της φέτας, ως προϊόντος ΠΟΠ.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterSource link