Από σήμερα το πρωί θα είναι διαθέσιμα στην τράπεζα τα χρήματα των περίπου 22.000 δικαιούχων αγροτών, των οποίων οι λογαριασμοί τους είναι υπό κατάσχεση για διαφόρων ειδών οφειλές. Κι αυτό, προκειμένου να ισχύσει κανονικά το ακατάσχετο έως του ποσού των 7.500 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις που θεσπίστηκε προ ημερών στη Βουλή και πλέον με τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ είναι νόμος του κράτους.

Ήδη από την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου οι ενισχύσεις άρχισαν να είναι σταδιακά διαθέσιμες πρos ανάληψη μέσω των ATM.

Πρόκειται για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, την πράσινη ενίσχυση και το καθεστώς των νέων και των μικρών γεωργών. Η πλειοψηφία των παραγωγών πληρώθηκε τα αντίστοιχα ποσά το βράδυ της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου.

Η τροπολογία για το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων

Με την τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εισήχθη στο σχέδιο νόμου “Επείγουσες ρυθμίσειςτου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής” και τελικά δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ψηφίστηκε η προστασία των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων του Πυλώνα I της ΚΑΠ, από κατασχέσεις παρακρατήσεις και συμψηφισμούς μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, προστατεύονται οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που αφορούν τη Βασική Ενίσχυση, την Πράσινη Ενίσχυση, τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε μικροκαλλιεργητές, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την ειδική ενίσχυση βάμβακος του Καν. (ΕΕ) 1307/2013.

Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από τις 10 Δεκεμβρίου 2018.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι αγρότες, εκτός από το ετήσιο ακατάσχετο 7.500 ευρώ των επιδοτήσεων, εξακολουθούν να απολαμβάνουν προστασία και από το ήδη θεσπισμένο ακατάσχετο του λογαριασμού τους ύψους 1.250 ευρώ ανάμήνα, δηλαδή 1.250 ευρώ επί 12 μήνες ίσον 15.000 ευρώ ετησίως.

Το ακατάσχετο των επιδοτήσεων είναι ετήσιο και ισχύει ανά ημερολογιακό έτος. Αυτό σημαίνει ότι για το έτος 2019 θα έχει ισχύ από 1/1/2019 έως 31/12/2019.

 
 
agro24.gr
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterSource link