H «ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους» απειλεί το μακροβιότερο δένδρο της ελληνικής χλωρίδας, το πλατάνι. Πρόκειται για μια ασθένεια η οποία είναι εισαγόμενη και μεταδίδεται με τη μεταφορά φυτευτικού υλικού και ξυλείας νεκρώνοντας τόσο νεαρά δένδρα, όσο και υπεραιωνόβια.
Με πρωτοβουλία του Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Δημαρά, και της προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κατερίνας Ιγγλέζη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ελληνικής Βουλής, σε συνέχεια της πρόσφατης σχετικής σύσκεψης στην έδρα του Υπουργείου μετά και την ημερίδα «Πλατάνι – Καστανιά: Αντιμετωπίζοντας τις απειλές» όπου το θέμα αναδείχθηκε σε όλο του το εύρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.
Εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους παραβρισκόμενους βουλευτές, μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η άγνοια της κοινής γνώμης για το θέμα που θυμίζει ακόμη μία «τραγωδία των κοινών» και αναρωτήθηκαν για την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου, την αποτελεσματικότητα και επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και εάν έχουν αξιολογηθεί οι ανειλημμένες δράσεις.
Σε παρέμβασή του το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ακριώτης, ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στο νομό και υπάρχει άμεση ανάγκη συνεργασίας με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ που με τους καθαρισμούς ρεμάτων και επαρχιακού δικτύου μπορεί να εξαπλωθεί η ασθένεια πολλά χιλιόμετρα, καθώς και στους εργολάβους της ΔΕΔΔΥΕ που με τους καθαρισμούς της βλάστησης μπορεί να εξαπλώσουν την ασθένεια σε όλη την χώρα.
Ακόμη, τονίστηκε ότι είναι άμεση η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης καμπάνιας ενημέρωσης τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και του ευρύτερου κοινού για την απειλή στο δασικό πλούτο της χώρας.
«Το θανατηφόρο μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου προκαλεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη με σύμμαχο κυρίως την αδράνεια πολιτών και υπηρεσιών» τόνισε ο καθ. Παναγιώτης Τσόπελας (Τακτικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων-ΙΜΔΟ, Ειδικός στην Φυτοπαθολογία) που ήταν ο κύριος εισηγητής, ενώ τόνισε τα χρόνια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης στην αυστηρή εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας καθώς και τα προβλήματα υποστελέχωσης, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων Δασαρχείων: «η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς μεταξύ Αυστραλίας (όπου το πλαίσιο είναι αυστηρότατο) και της Αλβανίας (όπου δεν γίνεται απολύτως τίποτα)» ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας επιπλέον μέτρα και δράση που στοιχίζουν «ελάχιστα εάν εφαρμοστούν άμεσα και γρήγορα στις νέες εστίες όπου εμφανίζεται το παθογόνο και πριν η ασθένεια πάρει διαστάσεις».
Η κα. Τσαγκάρη (Δ/τρια και Τακτική Ερευνήτρια του ΙΜΔΟ) τόνισε τη ανάγκη χρηματοδότησης της έρευνας, ο κ. Καρέτσος (Αναπλ. Ερευνητής ΙΜΔΟ, Ειδικός στην Δασική Οικολογία) ανέφερε την μεγάλη σημασία του είδους για τα υδάτινα οικοσυστήματα και την ιστορική και πολιτισμική αξία του, και η κα. Αβραμίδου (Δόκιμη Ερευνήτρια ΙΜΔΟ, Ειδική στην Δασική Γενετική) την ανάγκη για διατήρηση του γενικού υλικού, την εύρεση ανθεκτικών ατόμων και την αναζήτηση ανθεκτικών γονιδίων για την σωτηρία του.
Ο κ. Βακάλης (Γεν. Δ/ντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος) ανέλυσε τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την Δασική Υπηρεσία και την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν ακόμη και από ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ τέλος ο κ. Γκουντούφας(Προϊστάμενος της Δ/νσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής) ανέφερε την ανάγκη για επικαιροποίηση της σχετικής ΚΥΑ, της υλοποίησης Τοπικών και Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης, την έκδοση ΔΑΔ απαγόρευσης υλοτομίας και την εφαρμογή μέτρων χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες με επιβολή κυρώσεων ιδιαίτερα στις συμβάσεις των δημοσίων έργων καθώς και την ανάγκη καμπάνιας ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας στα Μ.Μ.Ε. αναφέροντας χαρακτηριστικά: «πρέπει να δράσουμε έγκαιρα, ευέλικτα, αποτελεσματικά και επαγγελματικά».
Κλείνοντας ο Γιώργος Δημαράς, ευχαρίστησε όλους για την διοργάνωση και τόνισε ότι το θέμα είναι εθνικής σημασίας αναφέροντας ότι «αργήσαμε, νιώθω ότι ενώ ξέραμε το πρόβλημα πάνω από 10 χρόνια, κάπου κολλάμε, ντρέπομαι για την κατάσταση του ελληνικού κράτους που δείχνει να είναι τόσο αναποτελεσματικό», ενώ δεσμεύτηκε, έχοντας ήδη συλλέξει πολλές προτάσεις, να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ενέργειες και περαιτέρω πρωτοβουλίες ενημέρωσης όλων των αρμοδίων, αλλά και των πολιτών.
Νέκρωση των δέντρων
Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την «ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο, ενώ πρόσφατα η ασθένεια εντοπίστηκε στην Εύβοια και στην Ήπειρο.
«Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα, σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δένδρων. Τα σπόρια του μύκητα μπορούν να επιβιώσουν για πολλές μέρες επάνω στα εργαλεία, ιδιαίτερα όταν πάνω σε αυτά παραμένει πριονίδι από προσβεβλημένα δένδρα. Μηχανήματα εκσκαφής, που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δένδρα μεταφέρουν μολυσμένο χώμα ή κομμάτια προσβεβλημένου ξύλου και δημιουργούν νέες εστίες προσβολής», αναφέρει ο κ.Τσόπελας.
Αρχικά το παθογόνο καταγράφηκε στις ΗΠΑ το 1935. Στην Ευρώπη, η ασθένεια πιθανολογείται ότι εισήχθη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με κιβώτια από ξύλο πλατάνου που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ. Στην Ιταλία και τη Γαλλία, η ασθένεια έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Ο μύκητας έχει καταγραφεί επίσης στην Ελβετία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Αρμενία, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την παρουσία του στην Τουρκία και την Αλγερία.
Ως κυριότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου θεωρείται ο άνθρωπος, με τη μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξυλείας από προσβεβλημένες σε αμόλυντες περιοχές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Φυτών (EPPO), ο πιο πιθανός τρόπος διάδοσης του παθογόνου σε νέες χώρες είναι μέσω της διακίνησης φυτευτικού υλικού. Κατά πάσα πιθανότητα έτσι μπήκε η ασθένεια και στην Ελλάδα, αφού τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αθρόα εισαγωγή φυτών πλατάνου, κυρίως από την Ιταλία, τη νότια Γαλλία και την Ισπανία.
Απαιτούνται αυστηρά μέτρα
Σύμφωνα με τον κ. Τσόπελα οι χημικές μέθοδοι αντιμετώπισης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές. Επειδή η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως ανθρωπογενώς, είναι δυνατόν να περιοριστεί με τη λήψη προληπτικών φυτοπροστατευτικών μέτρων. Σε πρώτη φάση, βασικό μέλημα των αρμοδίων παραγόντων θα πρέπει να είναι η αποφυγή της διασποράς του παθογόνου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Επιβάλλεται η λήψη αυστηρών μέτρων παρεμπόδισης της εισόδου της ασθένειας σε νέες περιοχές, με την απαγόρευση διακίνησης φυτευτικού υλικού και ξύλου πλατάνου μέσα στο νομό Μεσσηνίας και προς άλλες περιοχές. Τα διακινούμενα φυτά πλατάνου στο νομό Μεσσηνίας καθώς και τους όμορους νομούς θα πρέπει απαραίτητα να ελέγχονται για την παρουσία του παθογόνου. Επίσης, πρέπει να ελέγχονται όλα τα φυτώρια που παράγουν ή εισάγουν φυτά πλατάνου, ιδιαίτερα όταν αυτά προέρχονται από χώρες που υπάρχει η ασθένεια. Η διακίνηση ξύλου πλατάνου από τα προσβεβλημένα δένδρα, για καυσόξυλα ή άλλες χρήσεις, ενέχει κίνδυνο διάδοσης και πρέπει να απαγορευτεί.
Το πρώτο στάδιο στην αντιμετώπιση της ασθένειας είναι η διάγνωση. Οσο πιο γρήγορα επισημανθεί το παθογόνο σε μια περιοχή, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπισθεί ακόμα και να εξαλειφθεί. Τα προσβεβλημένα δένδρα καθώς και τα γειτονικά τους που είναι ύποπτα προσβολής πρέπει να υλοτομούνται και αν είναι δυνατόν να εκριζώνονται. Το παραγόμενο ξύλο, καθώς και τα υπολείμματα της υλοτομίας, πρέπει να καταστρέφονται με καύση ή να συλλέγονται σε ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής.
Η ασθένεια δεν εξελίσσεται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούνται πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για την επέκτασή της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, έχουμε τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουμε στα πρώτα στάδια. Εάν όμως δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, αυτή θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, οπότε οι δυνατότητες παρέμβασής μας θα είναι περιορισμένες. Πολλά από τα υπεραιωνόβια δένδρα πλατάνου, με τις εντυπωσιακές διαστάσεις τους, που στολίζουν πλατείες, πάρκα και χώρους αναψυχής στη χώρα μας θα καταστραφούν. Τα πλατάνια που φύονται σε ποτάμια και ρέματα απειλούνται με αφανισμό. Μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι προ των πυλών.
Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterSource link