Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία εκπρόσωπων του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, από όλες τις ελαιοκομικές περιοχές παραγωγής ελαιόκαρπου επιτραπέζιων ποικιλιών της χώρας (Νομοί: Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Καβάλας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πιερίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χαλκιδικής) πραγματοποιήθηκε  η 4η Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), στην Αθήνα.
Ο πρόεδρός της, Γιώργος Ντούτσιας, επισήμανε την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της ΔΟΕΠΕΛ ως εθνικού φορέα (ΕΘΝΙΚΗ ΔΟΕΠΕΛ). Τόνισε ότι στη ΔΟΕΠΕΛ στοιχίζεται όλος κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς της χώρας, καθώς το προϊόν είτε άμεσα από τα οργανωμένα μέλη του πρωτογενούς τομέα είτε έμμεσα από τα εξυπηρετούμενα μέλη από το δευτερογενή/τριτογενή τομέα, η ΔΟΕΠΕΛ αντιπροσωπεύει πλέον του 90% του προϊόντος. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει κατατεθεί αίτηση και σχετικός φάκελος στο ΥπΑΑΤ.
Ο κ. Ντούτσιας στην συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στην ελαιοκομική περίοδο 2018/2019, η οποία εμφάνισε δακοπροσβολή εκμηδενίζοντας σχεδόν τη φετινή παραγωγή της ποικιλίας «Κονσερβολιά» και δημιουργώντας προβλήματα και στις ποικιλίες «Καλαμάτα». και «Χαλκιδική». Οι μεγάλοι πληθυσμοί του δάκου προέκυψαν κυρίως εξαιτίας του ήπιου χειμώνα (υψηλές θερμοκρασίες), καθώς και από τη μη έγκαιρη καταπολέμησή του μετά την έναρξη της καρπόδεσης (Μάιος 2018).
Επισημάνθηκε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια η διαδικασία οργάνωσης και εφαρμογής δακοκτονίας, που ως γνωστόν γίνεται από το ΥπΑΑΤ και τις Περιφέρειες, πάσχει και απαιτείται πλήρης αναθεώρηση της όλης διαδικασίας.
Συζητήθηκε ακόμη η αναγκαιότητα δημιουργίας «Μητρώου Μεταποιητικών Μονάδων Επιτραπέζιων Ελιών», καθώς η καθιέρωση ενός μοναδικού κωδικού μεταποιητικής επιχείρησης καθιστά υπεύθυνη την μεταποιητική επιχείρηση για την ποιότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια του προϊόντος. Το αίτημα αυτό έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στο ΥπΑΑΤ χωρίς απάντηση. Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης περατώθηκαν σε ενωτικό κλίμα.
Μετά τη γενική συνέλευση της Οργάνωσης ακολούθησε συνάντηση και διαβούλευση σε θετικό κλίμα επί των θεμάτων που απασχόλησαν τη γ.σ. της ΔΟΕΠΕΛ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.
 
 
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterSource link