Μαστίγιο και καρότο για τους κτηνοτρόφους στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης .Τι θα γίνει με πληρωμές, τιμές και χαρτογράφηση μειονεκτικών περιοχών

Δεν έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι που συναντήθηκαν προχθες με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τις δεσμεύσεις που έλαβαν. De minimis, τιμές στο γάλα και τιμωρία παρανομούντων γαλακτοβιομηχανιών, καταρροϊκός πυρετός και εξισωτική, όπως και το θέμα της χαρτογράφησης των μειονεκτικών περιοχών ήταν τα ζητήματα που έθεσαν προς συζήτηση οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, με τις απαντήσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να μην ικανοποιούν στο σύνολό τους.

Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν αρχικά το θέμα των τιμών στο γάλα, ενώ άκουσαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα επιβληθούν, με αυστηρότερους ελέγχους, πρόστιμα στις γαλακτοβιομηχανίες που παρανομούν, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε λουκέτο. «Όποια γαλακτοβιομηχανία είναι σωστή δεν έχει τίποτε να φοβηθεί» αναφέρουν από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, οι κτηνοτρόφοι άκουσαν τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης ν αναφέρει ότι:

-De Minimis για τις ζημιές που υπέστησαν θα πάρουν μόνοι οι παραγωγοί των μειονεκτικών περιοχών, έστω και αν πρόκειται για το σύνολο που βρέθηκε απέναντι σε μία τέτοια κατάσταση.

-Πληρωμές για τις εξισωτικές του 2013 και 2014 θα πάρουν όσοι είχαν πρόβλημα μόνο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και όχι αυτοί που είχαν πρόβλημα με τους βοσκοτόπους.

-Για τις αποζημιώσεις περί καταρροϊκού πυρετού το τοπίο είναι απόλυτα θολό, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.

-Για τη χαρτογράφηση των μειονεκτικών περιοχών, οι κτηνοτρόφοι έλαβαν δεσμεύσεις ότι θα συμπεριληφθούν όλες, ωστόσο περιμένουν την εξέλιξη αυτή γραπτώς, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Χρυσόστομος Τρίμμης

 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterSource link