Περιοχή:  Pauillac, Médoc, Bordeaux, Γαλλία

Ποικιλία: 67% Cabernet Sauvignon 33% Merlot

Οι αμπελώνες του Château Lafite Rothschild, βρίσκονται στη βόρεια άκρη της ονομασίας προέλευσης Pauillac, ακριβώς κάτω από το όριο με το St. Estephe. Υπάρχουν στοιχεία για την κτήση αυτού του τόπου ήδη από τον 14ο αιώνα και για την εξαγωγή κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 17ου αιώνα.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες, οι Rothschilds της διάσημης τραπεζικής δυναστείας, αγόρασαν το chateau το 1866, αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό εμπορικό σήμα της οικογένειας από το Ch. Mouton-Rothschild. Για πολλά χρόνια, ο έλεγχος του Lafite από τους Rothschilds ασκήθηκε σε μεγάλο βαθμό από απόσταση, σε σύγκριση με την επίδραση της Baron Philippe στο Mouton.  Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αυτό έχει αλλάξει κάπως, με τον σημερινό ιδιοκτήτη Eric de Rothschild, να προεδρεύει ενός εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων τόσο στον αμπελώνα όσο και στο κελάρι.

Με βάση κυρίως χαλίκι, ο αμπελώνας κυριαρχείται αναπάντεχα από το Cabernet Sauvignon (71%), με το υπόλοιπο να περιλαμβάνει Merlot (25%) Cabernet Franc (3%) και Petit Verdot (1%). Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι και οινοποιούνται ανά αγροτεμάχιο. Η ζύμωση πραγματοποιείται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα και αμέσως μετά το κρασί οδηγείται σε βαρέλια, 100% καινούργια για το ίδιο το Lafite, και ένα μείγμα νέων και ενός έτους βαρελιών για το δεύτερο κρασί.

Ο όγκος του Grand Vin ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το τρύγο, αλλά είναι συχνά λιγότερος από το ήμισυ της συνολικής καλλιέργειας, κατά μέσο όρο 16.000 κιβώτια Το δεύτερο κρασί, το Carruades de Lafite, έχει ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό Merlot από το Lafite και κατά συνέπεια είναι πιο προσιτό στη νεότητα του. Παράγονται περίπου 30.000 κιβώτια.  Ο οίνος που θεωρείται ότι δεν αξίζει να συμπεριληφθεί στο Carruades, πωλείται ως  Pauillac.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, το Lafite χαρακτηρίστηκε από περιόδους ασυνέπειας. Συχνά παρήγαγε εξαιρετικά κρασιά αλλά επίσης δεν ανταποκρίνoνταν στα στάνταρ του σε κάποιες χρονιές. Από το 1994, ωστόσο, το κτήμα έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του Charles Chevallier, ο οποίος έχει επιφέρει όχι μόνο ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο συνέπειας αλλά είναι και υπεύθυνος για κάποια πραγματικά απίθανα κρασιά που συχνά αγωνίζονται για τον τίτλο “Wine of the Vintage”..

Διαβάστε επίσης: Όλα τα μπουκάλια Lafite πρέπει να έχουν Prooftag

Τα κρασιά ωριμάζουν για 18 με 20 μήνες σε καινούργια βαρέλια και η ποικιλιακή σύνθεση διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Το Cabernet Sauvignon έχει την μερίδα του λέοντος εδώ με 80 έως 95%, 5 έως 20% Merlot, 0 έως 5% Cabernet Franc και Petit Verdot. Σημειώστε ότι υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως το vintage 1994 (99% Cabernet Sauvignon και 1% Petit Verdot) ή το 1961 (100% Cabernet Sauvignon).

Το ύφος των κρασιών του Lafite, συχνά περιγράφονται με αρωματική κομψότητα και φινέτσα, σε αντίθεση με την πιο αρρενωπή δύναμη και δομή του Latour ή με τις πιο εξωτικές και έντονες γεύσεις του Mouton. Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση αντιπροσωπεύει μια μοναδική εμπειρία για τον καταναλωτή και έχει την ικανότητα στις μεγάλες χρονιές να ωριμάζει για τουλάχιστον 50 χρόνια και συχνά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πρόσφατα απολαύσαμε το Château Lafite Rothschild 1989, δημιούργημα μιας εξαιρετικής χρονιάς στο Pauillac. Η πρωιμότητα της χρονιάς, -είχαν να δούνε τόσο πρώιμη χρονιά από το 1893- αρχικά γέμισε ανησυχία τους παραγωγούς μιας και η πρόωρη ωρίμανση δεν οδηγεί πάντοτε στα καλύτερα κρασιά. Από τέλη Αυγούστου τα σταφύλια ήταν ώριμα και γλυκά, οδηγώντας τελικά σε κάτι λιγότερο από ένα τέλειο κρασί.

Τα εντυπωσιακά ώριμα φραγκοστάφυλα, δαμάσκηνα, cassis, αρώνια, μύρτιλα και πλήθος ώριμων μαύρων καρπών έρχονται στην μύτη με ελκυστική φρεσκάδα και αυθορμητισμό έπειτα από τις δύο πρώτες ώρες decanting. Η συνέχεια είναι μια βόλτα στο δάσος μετά  την βροχή με αρώματα μανιταριών, κάστανων, βοτάνων και κέδρου να ενώνονται περίτεχνα με τα ώριμα φρούτα. Αριστοκρατικό, πλούσιο με βελούδινες τανίνες να περιβάλουν τα εξαιρετικά εκχυλισμένα φρούτα, αυτό το υπέροχο Premier Grand Cru classé δείχνει την μεγάλη κλάση του και την διάθεση του να συνεχίσει την εξέλιξη του και μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μια πεμπτουσία της κομψότητας και αρμονίας σ΄αυτό το ηδονιστικό first growth.

Τιμή: 840€ (μ.ο. wine searcher)

Βαθμολογία: 97/100

 

ΠΗΓΗ