«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βοηθούν στη μείωση του 25% των αερίων του θερμοκηπίου. Πρέπει να πάρουμε μέτρα και για το υπόλοιπο 75%» λέει ο Μπιλ Γκέιτς.

«Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές γίνονται πιο αποτελεσματικές και οικονομικές και υιοθετούνται από περισσότερα κράτη, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ακόμη και αν παράγαμε ηλεκτρικό χωρίς να δημιουργούμε ούτε ένα μόριο μόλυνσης, θα μειώναμε μόνο το 1/4 των αερίων». Για να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή, λέει ο Γκέιτς, πρέπει τα επόμενα 50 χρόνια να έχουμε πετύχει μηδενική εκπομπή αερίων σε κάθε τομέα της οικονομίας, κάτι που, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, πρέπει να έχει δρομολογηθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. 

Από πού προέρχονται τα αέρια του θερμοκηπίου;

Ηλεκτρικό (25%). Παρόλο που έχουν γίνει βήματα, ο Γκέιτς λέει ότι απαιτείται να βρεθεί τρόπος για την «καθαρή» αποθήκευση της ενέργειας των ανανεώσιμων πηγών για τις νύχτες, τις περιόδους άπνοιας ή κακοκαιρίας και να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Αγροτικός τομέας (24%). Τα βοοειδή είναι τεράστια πηγή μεθανίου: Αν ήταν κράτος, θα ήταν το 3ο μεγαλύτερο σε παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η αποψίλωση δασών για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχει δύο κακά: Όχι μόνο χάνονται τα δέντρα που απορροφούν το CO2 από την ατμόσφαιρα, επιπλέον όλο το διοξείδιο του άνθρακα που απορρόφησαν απελευθερώνεται ξανά στην ατμόσφαιρα όταν το ξύλο τους καίγεται.

Βιομηχανία (21%). Η παραγωγή τσιμέντου και ατσαλιού απαιτεί πολλή ενέργεια από «βρώμικες» πηγές, ενώ περιλαμβάνει χημικές αντιδράσεις που εκλύουν άνθρακα. Οπότε, ακόμη κι αν χρησιμοποιούσαμε ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή τους, και πάλι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα υποπροϊόντα τους.

Μεταφορές (14%). Τα iδιωτικά αυτοκίνητα ευθύνονται για τη μισή μόλυνση που προκαλούν οι μεταφορές. Η άλλη μισή προέρχεται από αεροπλάνα, εμπορικά πλοία και φορτηγά. Δεν υπάρχει «καθαρή» εναλλακτική λύση για καμία από αυτές τις πηγές.

Κτίρια (6%). Έχετε air condition στο σπίτι ή τη δουλειά σας; Το ψυκτικό που περιέχει προκαλεί αέρια του θερμοκηπίου. Επιπλέον, μαζί με όλες τις άλλες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και τα φώτα, απαιτεί ενέργεια. Η σωστή μόνωση και τα πιο αποτελεσματικά κουφώματα είναι μια λύση, αλλά η μόλυνση που προκαλούν μεγαλώνει μέρα με τη μέρα καθώς καθώς οι πόλεις θα έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος το 2060 (σαν να προσθέτεις άλλη μια Νέα Υόρκη κάθε μήνα για 40 χρόνια).

Το υπόλοιπο 10% είναι διάφορες δραστηριότητες, όπως η ενέργεια που απαιτείται για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αν θέλουμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που καλλιεργούμε την τροφή μας, μεταφέρουμε ανθρώπους και αγαθά, κατασκευάζουμε όσα χρειαζόμαστε.

Αυτές οι προκλήσεις γίνονται πιο επείγουσες καθώς η μεσαία τάξη σε όλον τον πλανήτη μεγαλώνει με πρωτόγνωρους ρυθμούς και όσο ανεβαίνεις οικονομική κλίμακα, τόσο πιο πολύ επιβαρύνεις το περιβάλλον: Αντί να περπατάς, αγοράζεις ποδήλατο (μπορεί να μην καίει καύσιμα, αλλά η κατασκευή και η μεταφορά του σε ένα κατάστημα κόστισε ήδη στο περιβάλλον). Στο τέλος, αγοράζεις μηχανή, οι δικοί σου τρώνε περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά, αγοράζεις ψυγείο για να τα αποθηκεύεις και μετακομίζεις σε ένα σπίτι από μπετόν και ατσάλι.

Όλα αυτά τα πράγματα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, όμως πρέπει να βρούμε τρόπους να τα απολαμβάνουμε χωρίς περιβαλλοντικό κόστος.

Ο Γκέιτς και άλλοι επενδυτές έχουν δημιουργήσει το Breakthrough Energy Ventures που μοιράζει 1 δισ. δολάρια σε εταιρείες που εισάγουν στην αγορά τις ιδέες που γεννιούνται στα εργαστήρια. Σύντομα θα δημιουργήσουν από κοινού με την ΕΕ το Breakthrough Energy Europe, ένα όχημα που θα βοηθά ευρωπαϊκές εταιρείες που εργάζονται για την εύρεση καινοτομιών που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή στους τομείς που αναφέραμε.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterSource link