Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) καταδεικνύει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 °C είναι αναγκαία, εφικτή και επωφελής. Οι εύπορες χώρες πρέπει πλέον να δεσμευτούν, για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομίες τους θα επιτύχουν μηδενικές εκπομπές πριν από το 2050, γράφει σε άρθρο του στη EURACTIV ο Διευθύνων Σύμβουλος της E3G, Nick Mabey.

Στην ειδική έκθεση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η IPCC διαπιστώνει ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι είναι χειρότεροι από ό, τι πιστεύαμε.

Ήδη με μόνο 1 °C θερμότητας ο κόσμος αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ακραίων καιρικών φαινομένων, απώλειες θαλάσσιου πάγου και αυξημένη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αυτές οι επιπτώσεις προκαλούν σημαντικές οικονομικές ζημίες και κοινωνικές αναταραχές, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης μετανάστευσης και της αστάθειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χώρες θα χρειαστεί να κλιμακώσουν τις υπάρχουσες τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν απτά αποτελέσματα προς ένα μέλλον με 1,5 °C κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ταυτόχρονα, πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για την παροχή καλύτερων λύσεων σε τομείς, όπως η γεωργία και οι μεταφορές, εξασφαλίζοντας ότι ο κόσμος θα φτάσει αξιόπιστα στις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Τα καλά νέα είναι ότι η λήψη ταχύτερων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα αποφέρει άμεσα οφέλη. Για παράδειγμα, μειώνοντας τις επιπτώσεις στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση και δημιουργώντας οικονομικές αποδόσεις από πιο αποτελεσματικούς πόρους.

 
 
euractiv.gr
 
 

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterSource link