Πραγματοποιείται από τη Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας στο Ηράκλειο, η 67η συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), η δεύτερη που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ERC, καθηγητής Ζαν Πιέρ Μπουργκινιό, είχε έρθει στην Ελλάδα και στο ΙΤΕ τον Σεπτέμβριο του 2017, στο πλαίσιο συναντήσεων με ερευνητές που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC.
Το ΕRC ιδρύθηκε από την Ε.Ε. το 2007 με έδρα στις Βρυξέλλες, με στόχο τη χρηματοδότηση εξαίρετων επιστημόνων και την υποστήριξη των καινοτόμων ιδεών τους. Με προϋπολογισμό πάνω από 13 δις ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020. Υποστηρίζει την έρευνα αιχμής αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής αριστείας, σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. 
 
Επισημαίνεται ότι από το 2007 μέχρι σήμερα, το ERC έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 8.500 ερευνητικά έργα, εκ των οποίων 49 στην Ελλάδα, από τα οποία 16 υλοποιούνται στο ΙΤΕ, με περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ συνολική χρηματοδότηση. Το ERC αποτελεί σήμερα βασικό πυλώνα για την υλοποίηση του Ορίζοντα 2020 (Horizon 2020), του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΙΤΕ και μέλους του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC καθηγητή, Νεκτάριου Ταβερναράκη, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος το 1ο Διεθνές Συνέδριο των Ελλήνων επιστημόνων οι οποίοι έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ERC.
Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους ERC Grantees του ΙΤΕ, Παναγιώτα Ποϊράζη, Πέτρο Ρακιτζή και Μαρίνο Σαρηγιάννη. Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό στην επιστημονική κοινότητα. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ERC, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης. 
 
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC και από τριάντα έξι προσκεκλημένους Έλληνες Ερευνητές ERC Grantees οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες προτάσεις τους που χρηματοδοτήθηκαν από το ERC, και την πορεία του ερευνητικού τους έργου μέχρι σήμερα. Έχουν επίσης προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC με στόχο την αλληλεπίδραση με τους ERC Grantees.
 
ert.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitterSource link