Μετά το ρεκόρ στην παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης που υπήρξε το 2017/2018 αναμένεται να είναι μειωμένη η φετινή παραγωγή (2018/2019). Αυτό εκτιμά η Κομισιόν, τονίζοντας ότι η μειωμένη παραγωγή μπορεί να μειώσει τις «πιέσεις» στις διεθνείς τιμές, αν και τα παγκόσμια αποθέματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ζάχαρης (ISO), παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (περίπου 6,7 εκατ. τόνοι).

Η ξηρασία έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και μείωση στην παραγωγή της Βραζιλίας. Επίσης μεγάλες ποσότητες ζαχαροκάλαμου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοαιθανόλης μέσω του κυβερνητικού προγράμματος RenovaBio. Στα μέσα Σεπτεμβρίου μόνο το 36,5% της παραγωγής ζαχαροκάλαμου χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ζάχαρης, μειωμένο σε σχέση με πέρσι (που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 48,5%). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα φέτος (2018/2019) η Βραζιλία να έχει μια μειωμένη παραγωγή ζάχαρης, σε ποσοστό -20%, σε σχέση με πέρσι (ήταν 41,5 εκατ. τόνους).

Από την άλλη η Ινδία, το 2018/2019, είχε μια αύξηση της έκτασης καλλιέργειας με αποτέλεσμα η παραγωγή ζάχαρης να υπολογίζεται σε σχεδόν 37 εκατ. τόνους. Έτσι αναμένεται να ξεπεράσει την παραγωγή της Βραζιλίας και να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο.

Μείωση της παραγωγής ζάχαρης (λόγω μείωσης στρεμμάτων καλλιέργειας) αναμένεται να έχουν η Ταϊλάνδη και το Πακιστάν, που οφείλεται στη μειωμένη τιμή που είχαν πέρσι οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

Όσον αφορά την ΕΕ, η μείωση των τιμών παραγωγού το 2017/2018 αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την έκταση της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων. Ήδη στις Κάτω Χώρες (Royal Cosun) σχεδιάζεται μια μείωση της συγκομιδής, σε ποσοστό 10-15%, για την περίοδο 2019/2020. Αντίστοιχα, οι εταιρείες ζάχαρης της Βρετανίας, ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να υπογράψουν ετήσια συμβόλαια με τους παραγωγούς τεύτλων από το 2019 και μετά λόγω της αστάθειας των διεθνών τιμών.

ΠΗΓΗ
http://www.agrotypos.gr/

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(); Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του…

(function(d, s, id) var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.9”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); (document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();Source link