Περισσότεροι από 450 θεατές παρακολούθησαν την πολυποίκιλη γιορτή αφιέρωμα στον Όλυμπο των Ελλήνων, με αποκορύφωμα την προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της Ellopia Films USA ‘Μt Olympus the Creation’. Tην επιμέλεια όλης της εκδήλωσης είχε η Εllopia και η διακεκριμένη δημοσιογράφος διευθύντρια της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής, Αθηνά Κρικέλη.

Δύο εκπρόσωποι της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ οι Σχης (ΥΝ) Αχυροπούλου Εκατερίνη

Ανχης(ΠΒ) Γοναλάκης Αντώνιος διάβασαν κείμενα για τον Όλυμπο την ιστορία και τους ανθρώπους του, αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ της σειράς ‘Μτ Οlympus’ ενώ προβλήθηκαν δύο μικρά βίντεο αφιερώματα στο εργο των ανδρών των ειδικών δυνάμεων στο ΚΕΟΑΧ, και στον Ολυμπο γενικότερα, που επιμελήθηκε η ομάδα της Ellopia

Την επιμέλεια της εκδήλωσης εκ μέρους της 1ης Στρατιάς είχε ο Σχης (ΠΖ) Δημήτριος Κωσταρέλος o oποίος εισήγαγε το κοινό με τον λόγο του, στον υπέροχο και μοναδικό κόσμο του Ολύμπου.

 

Στον χαιρετισμό του ο Στρατηγός διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ Δημόκριτος Ζερβάκης

καλωσόρισε τους προσκεκλημένους λέγοντας πως ‘Σήμερα έχουμε την ευκαιρία για πρώτη φορά στην Λάρισα, να παρουσιάσουμε ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ καθώς και ένα αφιέρωμα στον Όλυμπο.

Εντυπωσιακή ήταν και η πρώτη επίσημη παρουσία της χορευτικής ομάδας παραδοσιακών χορών της 1ης Στρατιάς, που παρουσίασε χορούς από την Θεσσαλία και Μακεδονία με αντιπροσωπευτικές φορεσιές από τις περιοχές αυτές της Ελλάδας. Ιδιαίτερη ήταν ηταν η στιγμή όταν ο εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς κάλεσε στο βήμα την δημιουργό της σειράς ντοκιμαντέρ Μt Olympus Αθηνά Κρικέλη, αφού πρώτα διάβασε το βιογραφικό της. Προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη αλλά και θερμό χειροκρότημα του κοινού όταν η εν λόγω δημοσιογράφος και δημιουργός της σειράς, ξεχώρισε μέσα από το χορευτικό και εμφανίσθηκε στο βήμα φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά της Μακεδονίας ‘Ρουμλούκι’ (Παλιός Γιδάς).

Στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του ντοκιμαντέρ αυτού που έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής 8 Παγκόσμια χρυσά αγαλματίδια σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ είναι προτεινόμενο για άλλα 5. Την σκηνοθεσία έρευνα και σενάριο υπογράφει η Αθηνά Κρικέλη. Συν σκηνοθεσία Δημήτρης Ζησόπουλος, επιστημονική έρευνα Annie Rassios, μουσική Γιώργος Χατζής, αφήγηση David Washington.

 

“ο Όλυμπος ανακαλύψαμε στην πορεία είναι αστείρευτος από όποια πλευρά κι αν αποφασίσεις να τον πλησιάσεις. Η ανάβαση από τα Πριόνια, το Λιτόχωρο, τον Κοκκινοπλό, από του Ζολώτα το Γομαροστάλι το ΚΕΟΑΧ και τόσες άλλες διαδρομές, είναι ?ένα ταξίδι στα Κύθηρα από μόνο του.

“Ο Ολυμπος είναι σκυτάλη, είναι ανάγκη συνύπαρξης και ανθρωπιάς, είναι σεβασμός στο βουνό, μια ακόμα ανάσα να ανεβείς λίγο παραπάνω, ένα χέρι στον ώμο για κουράγιο να φτάσεις στην κορυφή σου, να κοιτάξεις ψηλά και ναι δεις ουρανό γαλανό ελληνικό”

Νοιώθωιδιαίτερη τιμή που ο χοροδιδάσκαλος του χορευτικού της 1ης Στρατιάς Δημήτρης Μπούτλας μου επέτρεψε να συνχορέψω μαζί τους να φορέσω με τιμή την Μακεδονική αυτή φορεσιά, και να δείξω έμπρακτα κυρίως στις νεότερες γενιές, πως ο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα ταυτόχρονα. Αρκεί να έχει διάθεση, ήθος σεμνότητα και όραμα.

ΑθηνάΚρικέλη

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων. Η οθόνη και η τεχνική υποστήριξή της καθώς και η δημιουργία των κειμένων και βίντεο της βραδυάς, ήταν χορηγία της Ellopia Films USA

Οι παραδοσιακές φορεσιές είναι ευγενική παραχώρηση για την εκδήλωση των : Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας, Χορευτικό όμιλο Άνω Λεχωνίων, Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρουδας Θεσσαλονίκης, Εξωραϊστικό σύλλογο Πουρναρίου και Πολιτιστικό σύλλογος Πυργετού.

Αφιλοκερδώς συμμετείχε και το εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής ΜΕΛΩΔΙΑ.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ κάλεσε στο βήμα την κα Κρικέλη όπου την ευχαρίστησε για την παραχώρηση του εν λόγω ντοκιμαντέρ για την βραδιά και της ευχήθηκε καλή συνέχεια για την ολοκλήρωση της σειράς.

 

ΠΗΓΗ