Την προηγούμενη εβδομάδα, οι κερδοσκόποι στο χρηματιστήριο του Σικάγο, που είχαν ξεκινήσει να αντιστρέφουν την έντονα πτωτική τάση στις τιμές των μελλοντικών συμβολαίων καλαμποκιού και σόγιας, όμως για μια ακόμα φορά τα νούμερα που έδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), έκοψε τον αέρα στα πανιά τους.

Το USDA δημοσίευσε την Παρασκευή 28.9 την έκθεση αποθεμάτων, η οποία δείχνει ότι τα αποθέματα καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού, είναι υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, -ιδίως το καλαμπόκι- και έπεσαν κάπως βαριές στους αγοραστές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το γεγονός αυτό οδήγησε τους επενδυτές στο να επανεκτιμήσουν τις τοποθετήσεις που είχαν διαπραγματευτεί κατά το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα οι θέσεις πώλησης (short positions) να περιοριστούν στα 112,779 συμβόλαια, έναντι των 141,276 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η Επιτροπή Εμπορευμάτων Μελλοντικής Εκπλήρωσης των ΗΠΑ.

Τα funds αγόρασαν μόλις 28,497 συμβόλαια καλαμποκιού κατά την διάρκεια της εβδομάδα αυτής, κατά πολύ λιγότερα από τα 70.000 που υπολογίζοντας. Ωστόσο επέκτειναν τα πτωτικά στοιχήματα ειδικά την Παρασκευή, με έναν όγκο πωλήσεων που αγγίζει τα 22.000 συμβόλαια.

Τα αποθέματα καλαμποκιού, έφτασαν τα 2,14 εκατ. μπούσελς, ενώ σχεδόν οι μισοί αναλυτές όταν ερωτήθηκαν από το Reuters, υπολόγιζαν πως θα ήταν κάτω από το φράγμα των 2 εκατ. μπούσελς.

Ένα από τα επιχειρήματα των κερδοσκόπων, είναι η σημαντική μείωση στις αμερικανικές αποστολές την χρονιά που πέρασε. Αν και η αυτόματη μεταφορά 138 εκατ. μπουσελς προς πώληση στην περίοδο 2018-2019 βάζει έναν φραγμό στην αφήγηση αυτή των κερδοσκόπων, το επιχείρημα είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή μεταφορά ζήτησης από μια προηγούμενη χρονιά στην επόμενη μπορεί να ελαφρύνει ένα φορτίο.

Το άλλο δυνατό χαρτί των κερδοσκόπων είναι οι εκτιμήσεις για τεράστιες σοδειές που αναμένονται στις ΗΠΑ, εκτιμήσεις που γίνονται εν μέσω της περιόδου συγκομιδής. Ο ίδιος παράγοντας έχει σκοτεινιάσει το τοπίο και στην αγορά σόγιας, που μάλιστα εκεί υπάρχει και ο παράγοντας της απουσίας του μεγαλύτερου αγοραστή των ΗΠΑ, την Κίνα.

Οι διαχειριστές χρημάτων μείωσαν τις συμβάσεις πώλησης στο χρηματιστήριο του Σικάγο για τα μελλοντικά συμβόλαια στη σόγια, κλείνοντας 58,414 συμβόλαια, από τα 69,813 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, όμως εδώ παραμένει το παράθυρο μιας ψαλίδας 30.000 συμβολαίων που συντηρούν οι επενδυτές κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Τα αποθέματα σόγιας προσγειώθηκαν στα 438 εκατ. μπούσελς, και σχεδόν οι μισοί αναλυτές, περίμεναν και εδώ έναν αριθμό αρκετά κάτω από τα 400 εκατ.

Η τιμή για τα συμβόλαια Νοεμβρίου στη σόγια υποχώρησαν κατά 9,5 σεντς ανά μπούσελ την Παρασκευή, κλείνοντας στα 8,45 ανά μπούσελ, σε κάθε περίπτωση πιο π΄νω από τα 8,12 που είχαν στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η κερδοσκοπικές διαθέσεις στην αγορά σιταριού, δεν εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την εικόνα που επικρατούσε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα συμβόλαια μειώθηκαν κατά 260 την εβδομάδα που έκλεισε στις 25 Σεπτεμβρίου. Τα πιο ενεργά συμβόλαια σιταριού έκλεισαν τον Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα της τριετίας, ωστόσο ο ενθουσιασμός κράτησε για λίγο, δεδομένου ότι η μείωση στα εξαγώγιμα αποθέματα παγκοσμίως δεν έχει μεταφραστεί ακόμα εξαγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Επιπλέον οι αναλυτές της αγοράς ακόμα προσπαθούν να υπολογίσουν τον συνολικό όγκο των εξαγωγών αυτής της χρονιάς, της Ρωσίας, που είναι και ο μεγαλύτερος πωλητής σιταριού παγκοσμίως.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία αρνητική εικόνα και για την εγχώρια αγορά σιτηρών, αλλά και για τους παραγωγούς που αποθήκευσαν το σιτάρι τους το καλοκαίρι προσδοκώντας άνοδο τιμών από το φθινόπωρο.

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterSource link